U subotu, 08. lipnja 2013. u 19,30 sati, u kazalištu "Gavella", odžat će se svečana 50. izvedba predstave "Prolazi sve" Dubravka Mihanovića, u režiji Olivera Frljića. Dijete s kockastom glavom koje potiče svađu nalik onima iz talijanskih filmova, ljubavna scena s mladim ustašom, partizansko kazalište i strastveni susret u kupiništu, političke optužbe i mučenje, bračni brodolom, a zatim starost, i jedna dvorana u kojoj se pleše... Starački dom kao "idealni kamp svih naših ksenofobija, a opet tako dirljivo i mlačno mjesto" (D. Spišić) na koje "odlažemo starce", pomalo poput isluženih starih baterija ili iskorištenih plastičnih boca, ogledalo je društva u kakvom živimo, društva gdje teško prihvaćamo druge i drugačije, a slabije sklanjamo u stranu jer nam smetaju, jer nemamo vremena za njih... Dramski tekst Dubravka Mihanovića, autora u zemlji i inozemstvu višestruko nagrađivanih komada "Bijelo" i "Žaba", na scenu teatra "Gavella" postavlja Oliver Frljić, trenutno jedan od najhvaljenijih redatelja ovih prostora, čije predstave, osvajaju nagrade gdje god se pojave, ali su jednako tako sposobne izazvati i glasno neslaganje. To je sasvim razumljivo: njegov teatar usredotočen je ponajprije na provokaciju i svrdlanje u mjesta koja društvo bole, poradi čega znade biti i neugodan, i prenaglašen, i inzistirajući. Međutim, tu su i duhovitost te ludizam, osobine zbog kojih se naslovi što ih Frljić potpisuje nerijetko doživljavaju kao komedije, karakterom razotkrivalačke, kako i dolikuje tom žanru... Predstavu režira Oliver Frljić, scenografiju potpisuju Dubravko Mihanović i Oliver Frljić, a kostimografiju Sandra Dekanić, koreografkinja je Irma Omerzo, a glazbu potpisuje Frano Đurović. U predstavi igraju Jelena Miholjević, Ksenija pajić, Dijana Vidušin, Ivana Roščić, Antonija Stanišić Šperanda, Barbara Nola, Amar Bukvić, Enes Vejzović, Janko Rakoš, Filip Križan i Sven Medvešek.

"Moćna priča o starosti, ali i našoj sudbini. (...) Tekst Dubravka Mihanovića nevjerojatno zrelo govori o putu u smrt. (...) Frljić je danas ne samo potentan redatelj nevjerojatnih scenskih rješenja već i svojevrsna platforma za stvaranje glumačkih veličina." (Bojana Radović, "Večernji list")
""Prolazi sve" je predstava koja dopire do publike i sigurno će kroz nove izvedbe mijenjati svoj unutarnji krajolik. Pitanja koja postavlja nedvojbeno su vrijedna gledateljske pozornosti." (Nataša Govedić, "Novi list")
"Svojom nijansiranom glumom Jelena Miholjević profilira Franju kao izrazitu individualnost, tragičnu jedinku za koju nema pravog mjesta unutar
gibanja masa." (Tomislav Kurelec, Kulisa.eu)
Svečana 50. izvedba predstave "Prolazi sve" je u subotu, 8. lipnja 2013. u uobičajenih 19,30 sati.

Svečana 50. izvedba predstave "Prolazi sve"