Svjetski dan kazališta obilježava se od 1962., uvijek 27. ožujka, a povezuje se s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu. U tisućama kazališta diljem svijeta, Svjetski će se dan kazališta obilježiti čitanjem poruke "Kazalište u službi čovječanstva" dramatičarke, glumice i redateljice iz Ugande Jessice A. Kaahwe. Autorica ovogodišnje poruke, Jessica Kaahwa, redovna je profesorica na Odsjecima za glazbu, ples i dramu na Sveučilištu Makerere u Ugandi, a 2001. godine doktorirala je na temi iz kazališne povijesti, teorije i kritike na Sveučilištu Maryland u Sjedinjenim američkim državama. Napisala je više od petnaest drama za kazalište, televiziju i radio.

Kazalište u službi čovječanstva
Jessica A. Kaahwa, Uganda
Današnje je okupljanje istinski odraz ogromnog potencijala kazališta za mobiliziranje zajednica i premošćivanje onoga što nas razdvaja. Jeste li ikada pomislili kako bi kazalište moglo biti jedno moćno oruđe za mir i pomirenje? I dok nacije troše silne sume novca na misije za održavanje mira u područjima silovitih sukoba diljem svijeta, malo je pažnje posvećeno kazalištu kao jednoj izravnoj mogućnost utjecanja na sukobe. Kako mogu stanovnici majke Zemlje postići univerzalni mir kada instrumenti koji se koriste dolaze od izvanjskih i represivnih snaga? Kazalište suptilno prožima ljudsku dušu koju stežu strah i sumnje. Mijenja sliku o samome sebi - i otvara jedan svijet mogućnosti za pojedince, a time i zajednicu. Ono može dati smisao dnevnim stvarima i u isto vrijeme osujetiti nesigurnu budućnost. Ono se može uključiti u politiku nekog naroda na jednostavne načine. Zbog toga n što je sveobuhvatno, kazalište predstavlja jedno iskustvo koje je u stanju promijeniti predrasude. Osim toga, kazalište je dokazano sredstvo zagovaranja i promicanja ideja koje poštujemo i spremni smo se za njih boriti kada ih se oskvrnjuje. Kako bismo se pripremili za budućnost, moramo pronaći mirne načine suživota, razumijevanja, poštivanja i prepoznavanja pozitivnog u svakom ljudskom biću. Kazalište je upravo taj univerzalni jezik pomoću kojega šaljemo poruke mira i pomirenja. Aktivnim uključivanjem svakog od nas, kazalište može privući mnogo duša kako bi se prevladale nepravde. Na taj način, ono pruža pojedincu priliku novog rođenja temeljenog na novootkrivenom znanju i stvarnosti.
U provođenju društvenih promjena i reformi zajednica, kazalište već postoji u područjima zahvaćenim ratom te među bolesnim i siromašnim stanovništvom. Sve je veći broj priča o uspjesima kazališta koje je mobiliziralo javnost i izgradilo svijest o potrebi pomaganja žrtvama s poslijeratnim traumama. Međunarodni kazališni institut su mjesto i ljudi koji pružaju utjehu i veselje poniženima, bolesnima i siromašnima. Stoga je travestija šutjeti u vremenima kao što su naša, šutjeti o moći kazališta, i dopustiti vladarima oružja da održavaju mir na svijetu. Pozivam vas na Svjetski dan kazališta promislite o toj mogućnosti i prihvatite kazalište kao univerzalno oruđe za dijalog, društvene promjene i reforme. I dok Ujedinjeni narodi troše ogromne sume novca na misije održavanja mira diljem svijeta, kazalište je spontana, ljudska, jeftinija i daleko moćnija alternativa.
Iako kazalište ne mora biti jedini način za stvaranje mira, ono bi svakako trebalo biti uvedeno kao učinkovito oruđe u misijama za održavanja mira.
S engleskog prevela: Lidija Zoldoš