100. izvedba predstave "San Ivanjske noći"

28. 03. 2011.

U četvrtak, 31. ožujka 2011. u GDK "Gavella" će se odigrati svečana 100. izvedba predstave "San Ivanjske noći", koja je nakon premijere u prosincu 2007., osim zagrebačke, oduševila i publiku u Ljubljani, Osijeku, Puli, Rijeci, Slavonskom Brodu, Zadru, Beogradu, Novom Sadu, Užicama, Karlovcu, Tivtu, i Rimu. Gledatelji se s povjerenjem prepuštaju uplesti u tri osnovne niti priče, koje se u Shakespeareovom "Snu Ivanjske noći" spajaju i prepliću nadahnuto, slobodno i razbarušeno, pozivajući redatelja i glumce da sami otkriju i oblikuju svoj put kroz predstavu, kao i njen put do publike. U prijevodu Milana Bogdanovića, Shakespeareove stihove su oživjeli Hrvoje Klobučar, Ksenija Pajić, Janko Rakoš, Franjo Dijak, Sven Šestak, Ivana Roščić, Nataša Janjić, Nenad Cvetko, Ozren Grabarić, Đorđe Kukuljica, Filip Šovagović, Siniša Ružić i doajen hrvatskog glumišta, Pero Kvrgić. U režiji gosta iz Makedonije, Aleksandra Popovskog, već udomaćenog na mnogobrojnim europskim pozornicama, ali i na daskama kazališta "Gavella", čudesni bi nas "San Ivanjske noći" trebao podsjetiti kako "...su ludi, / Gospode, ti smrtni ljudi!".

Obilježavanje Svjetskog dana kazališta

26. 03. 2011.

Svjetski dan kazališta obilježava se od 1962., uvijek 27. ožujka, a povezuje se s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu. U tisućama kazališta diljem svijeta, Svjetski će se dan kazališta obilježiti čitanjem poruke "Kazalište u službi čovječanstva" dramatičarke, glumice i redateljice iz Ugande Jessice A. Kaahwe. Autorica ovogodišnje poruke, Jessica Kaahwa, redovna je profesorica na Odsjecima za glazbu, ples i dramu na Sveučilištu Makerere u Ugandi, a 2001. godine doktorirala je na temi iz kazališne povijesti, teorije i kritike na Sveučilištu Maryland u Sjedinjenim američkim državama. Napisala je više od petnaest drama za kazalište, televiziju i radio.

Preminuo Zorko Rajčić

22. 03. 2011.

U utorak, 22. ožujka 2011., u Zagrebu je, u 81. godini života, preminuo dugogodišnji član ansambla GDK "Gavella", Zorko Rajčić. Zorko Rajčić rođen je na Hvaru 23. prosinca 1930. godine. Iz prve je generacije zagrebačke akademije, kao i iz prve glumačke postave, one iz 1953., tadašnjeg Zagrebačkog dramskog kazališta, današnjeg kazališta "Gavella", kojemu je bio vjeran sve do umirovljenja 1994. godine. Tijekom tih plodnih glumačkih 40 godina, Zorko je Rajčić igrao u više od 70 naslova teatra u Frankopanskoj, obilježivši svojim nastupima kako same početke ovog kazališta tako i njegovo mladenaštvo i zrelo doba te noviju mu povijest (od nezaobilaznih, dugovječnih Goldonijevih "Ribarskih svađa", sve do posljednje predstave u kojoj je Zorko igrao, Krležinog "Areteja"). Igrao je i nakon umirovljenja, pa scenu svog matičnog teatra napušta tek prije nekoliko godina, s posljednjom izvedbom "Ribarskih svađa".
Posljednji ispraćaj Zorka Rajčića bit će u petak, 25. ožujka 2011. u 15,15 sati na Krematoriju.

Probe predstave "Ženidba" N.V. Gogolja

14. 03. 2011.

Na sceni kazališta "Gavella" vrijedno se odvijaju probe predstave "Ženidba" Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, u režiji Mateje Koležnik, slovenske redateljice redovito prisutne na hrvatskim scenama. Sebi svojstvenom duhovitošću N. V. Gogolj je "Ženidbu" podnaslovio kao "posve nevjerojatan događaj u dva čina", mada u njoj, zapravo, nema ničega nevjerojatnog, možda tek neobičnog. Skupina prosaca stiže u dom djevojke sasvim zbunjene onime što joj se nudi: stidljivi mladić i njegov pretjerano aktivni prijatelj, ostarjeli pomorac, namrgođeni ekonom, bojažljivi časnik, te užurbani trgovac, doista i nisu neka ponuda, ali - boljih nema. Barem ne u ovoj Gogoljevoj briljantnoj komediji.Te "obične ljude" u "Ženidbi", pod redateljskim vodstvom Mateje Koležnik, igraju Dijana Vidušin, Dubravka Miletić, Jelena Miholjević, Franjo Dijak, Ozren Grabarić, Sven Šestak, Nenad Cvetko, Boris Buzančić, Đorđe Kukuljica i Filip Križan.

Preminula Vjera Žagar Nardelli

02. 03. 2011.

U utorak, 1. ožujka 2011. u Zagrebu je, u 85. godini života, preminula dugogodišnja članica ansambla kazališta "Gavella", Vjera Žagar Nardelli. Rođena je u Zagrebu, 06. siječnja 1927. godine. Njeni umjetnički počeci vezani su uz dubrovački teatar, gdje je djelovala od 1947. do 1949., zatim je četiri godine, od 1949. do 1953., bila u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, odakle je otišla u Zagrebačko dramsko kazalište, današnje Gradsko dramsko kazalište "Gavella". U teatru u Frankopanskoj provela je tri i pol desetljeća, od samog njegovog osnutka, 1953., pa sve do 1988. godine, nastavivši igrati i nakon toga. Komemoracija u spomen na Vjeru Žagar Nardelli će se održati u kazalištu "Gavella" u ponedjeljak, 7. ožujka u 12,00 sati, a posljedni ispraćaj isti dan, u ponedjeljak, 7. ožujka u 14,30 sati na Krematoriju.