Otkazuje se večerašnja izvedba "Ženidbe"

30. 04. 2011.

Večerašnja izvedba predstave "Ženidba" Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, u režiji Mateje Koležnik, otkazuje se zbog bolesti glumca. Kupljene ulaznice možete zamijeniti na blagajni kazališta, ili se za sve informacije raspitati na broj telefona blagajne - 01 4864 616.

Kazalište "Gavella" gostuje na 21. Marulićevim danima

27. 04. 2011.

U četvrtak, 28. travnja 2011., u 20,00 sati, u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu, u sklopu 21. Marulićevih dana gostuje kazalište "Gavella" sa predstavom "Dolina ruža" Ivana Vidića u režiji Krešimira Dolenčića. "Dolina ruža", novi tekst jednog od najizvođenijih i "najbezobraznijih" hrvatskih dramatičara, Ivana Vidića, s ozbiljnošću i humorom progovara o tajkunsko-skorojevićevskoj Hrvatskoj i njenim opskurnim likovima, koji su bahato uvjereni kako imaju sve, da bi se jednog dana probudili i shvatili da zapravo - nemaju ništa. Predstava je premijerno izvedena 22. travnja 2010.

Komemoracija u spomen na Ivicu Vidovića

19. 04. 2011.

Komemoracija u spomen na Ivicu Vidovića održat će se u kazalištu "Gavella" u četvrtak, 21. travnja 2011. u 12,00 sati. Posljednji ispraćaj će biti, isti dan, u četvrtak, 21. travnja 2011. u 16,45 sati na Groblju Mirogoj.

Preminuo Ivica Vidović

18. 04. 2011.

U ponedjeljak, 18. travnja 2011. u Zagrebu je, u 72. godini života preminuo dugogodišnji član ansambla GDK "Gavella", Ivica Vidović. Ivica Vidović rođen je u Beogradu 10. svibnja 1939. Otkad je 1963. diplomirao na tadašnjoj Kazališnoj akademiji u Zagrebusvojim je šarmom obilježio mnoge kazališne kuće. Među mnogobrojnim njegovim ulogama teško je ne prisjetiti se onih koje je ostvario u Teatru ITD, na pozornici splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta ili u matičnom kazalištu "Gavella". Osim na kazališnim daskama, Vidović je i na filmu ostvario niz velikih uloga pa ga pamtimo iz nekih od najboljih hrvatskih filmova. Vidovića gledatelji poznaju i po nezaboravnoj ulozi osobenjaka Cervantesa iz "Našeg malog mista" (red.: D. Marušić), bez sumnje jedne od naših najomiljenijih TV-serija, a nipošto ne bismo smjeli zaboraviti ni "Inspektora Vinka" (red.: K. Golik), TV-seriju u kojoj Ivica Vidović igra naslovni lik.

Večeras premijera "Ženidbe"

15. 04. 2011.

Večaras je, u režiji Mateje Koležnik, slovenske redateljice redovito prisutne na hrvatskim scenama, odigrana premijera predstave "Ženidba" Nikolaja Vasiljeviča Gogolja. Skupina prosaca stiže u dom djevojke sasvim zbunjene onime što joj se nudi: stidljivi mladić i njegov pretjerano aktivni prijatelj, ostarjeli pomorac prepun poluizmišljenih priča, namrgođeni ekonom koji sve to shvaća kao posao što se mora obaviti, bojažljivi časnik kojem je najvažnije da žena zna francuski mada ga on sam ne zna, te užurbani trgovac, doista i nisu neka ponuda, ali - boljih nema. Barem ne u Gogoljevoj briljantnoj komediji, što poput svih njegovih tekstova ponajprije osvaja čudesnim humorom i neuhvatljivim karakterima, autsajderima koji pokušavaju pronaći svoje mjesto u svijetu, pa se guraju, komešaju, bore, nadmudruju, svađaju, vesele... Te "obične ljude čija duša ne teži za sveopćom ljepotom, već za najminimalnijom socijalnom egzistencijom", kako ih je jednom netko opisao, u "Ženidbi", pod redateljskim vodstvom Mateje Koležnik, igraju Dijana Vidušin, Dubravka Miletić, Jelena Miholjević, Franjo Dijak, Ozren Grabarić, Sven Šestak, Nenad Cvetko, Boris Buzančić, Đorđe Kukuljica i Filip Križan.

Uskoro premijera "Ženidbe"

12. 04. 2011.

Skupina prosaca stiže u dom djevojke sasvim zbunjene onime što joj se nudi: stidljivi mladić i njegov pretjerano aktivni prijatelj, ostarjeli pomorac, namrgođeni ekonom, bojažljivi časnik, te užurbani trgovac, doista i nisu neka ponuda, ali - boljih nema. Barem ne u ovoj Gogoljevoj briljantnoj komediji.Te "obične ljude" u "Ženidbi", pod redateljskim vodstvom Mateje Koležnik, igraju Dijana Vidušin, Dubravka Miletić, Jelena Miholjević, Franjo Dijak, Ozren Grabarić, Sven Šestak, Nenad Cvetko, Boris Buzančić, Đorđe Kukuljica i Filip Križan. Premijera "Ženidbe" će biti u petak, 15. travnja 2011.

Obljetnica smrti dr. Branka Gavelle

07. 04. 2011.

Dr. Branko Gavella, jedan od osinvača Zagrebačkog dramskog kazališta, danas Gradskog dramskog kazališta "Gavella", teatrolog, pedagog, prevoditelj, kazališni kritičar i redatelj, utemeljitelj Akademije za kazališnu umjetnost u Zagrebu, preminuo je 8. travnja 1962. godine. U književnosti se javio 1910. kazališnim kritikama u "Agramer Tagblattu", koje je pisao sve do 1918., surađujući istovremeno u "Savremeniku" i "Hrvatskoj njivi", dramska djela i operna libreta prevodio je s francuskog, njemačkog, talijanskog, češkog i engleskog. Režirao je neke od antologijskih predstava današnjeg kazališta "Gavella", poput "Golgote" i "U logoru" Miroslava Krleže, "Macbeth" i ""Kako vam drago" Williama Shakespearea.