Probe predstave "Ženidba" N.V. Gogolja

14. 03. 2011.

Na sceni kazališta "Gavella" vrijedno se odvijaju probe predstave "Ženidba" Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, u režiji Mateje Koležnik, slovenske redateljice redovito prisutne na hrvatskim scenama. Sebi svojstvenom duhovitošću N. V. Gogolj je "Ženidbu" podnaslovio kao "posve nevjerojatan događaj u dva čina", mada u njoj, zapravo, nema ničega nevjerojatnog, možda tek neobičnog. Skupina prosaca stiže u dom djevojke sasvim zbunjene onime što joj se nudi: stidljivi mladić i njegov pretjerano aktivni prijatelj, ostarjeli pomorac, namrgođeni ekonom, bojažljivi časnik, te užurbani trgovac, doista i nisu neka ponuda, ali - boljih nema. Barem ne u ovoj Gogoljevoj briljantnoj komediji.Te "obične ljude" u "Ženidbi", pod redateljskim vodstvom Mateje Koležnik, igraju Dijana Vidušin, Dubravka Miletić, Jelena Miholjević, Franjo Dijak, Ozren Grabarić, Sven Šestak, Nenad Cvetko, Boris Buzančić, Đorđe Kukuljica i Filip Križan.

Preminula Vjera Žagar Nardelli

02. 03. 2011.

U utorak, 1. ožujka 2011. u Zagrebu je, u 85. godini života, preminula dugogodišnja članica ansambla kazališta "Gavella", Vjera Žagar Nardelli. Rođena je u Zagrebu, 06. siječnja 1927. godine. Njeni umjetnički počeci vezani su uz dubrovački teatar, gdje je djelovala od 1947. do 1949., zatim je četiri godine, od 1949. do 1953., bila u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, odakle je otišla u Zagrebačko dramsko kazalište, današnje Gradsko dramsko kazalište "Gavella". U teatru u Frankopanskoj provela je tri i pol desetljeća, od samog njegovog osnutka, 1953., pa sve do 1988. godine, nastavivši igrati i nakon toga. Komemoracija u spomen na Vjeru Žagar Nardelli će se održati u kazalištu "Gavella" u ponedjeljak, 7. ožujka u 12,00 sati, a posljedni ispraćaj isti dan, u ponedjeljak, 7. ožujka u 14,30 sati na Krematoriju.

Premijera "Nosi nas rijeka" Elvisa Bošnjaka

25. 02. 2011.

U petak, 4. ožujka 2011. u 19,30 sati, u kazalištu "Gavella", odigrat će se premijera predstave "Nosi nas rijeka" Elvisa Bošnjaka, u režiji Krešimira Dolenčića. Drama u kojoj se "potežu noževi, ali i recitira Shakespeare, u kojoj se pati i raduje, živi i umire", nježna, ali i bespoštedna posveta kraju piščevih predaka nastala je onkraj kazališnih trendova ili strujanja, prirodno spojena s tradicijom, a istodobno uronjena u stvarnost. Intimnost se ovdje podrazumijeva, dok je političnost gotovo nehotična; ne teži se priči "većoj od života", ali ona to, ipak, uspijeva biti. Predstavu režira Krešimir Dolenčić koji je u teatru u Frankopanskoj prošao put od gledatelja, člana dramske grupe, asistenta redatelja, redatelja pa i višegodišnjeg ravnatelja, scenografiju potpisuje Dinka Jeričević, a kostimografiju Doris Kristić. U predstavi igraju Zoran Gogić, Darko Milas, Amar Bukvić, Anja Šovagović Despot, Vlasta Knezović, Siniša Ružić i Perica Martinović.

Preminuo Predrag Vušović

17. 02. 2011.

U četvrtak, 17. veljače 2011., u Zagrebu je, u 51. godini života preminuo dugogodišnji član glumačkog ansambla GDK "Gavella", Predrag Vušović. Rođen je 29. kolovoza 1960. godine u Kotoru; osnovnu i srednju školu završio je u Dubrovniku. U teatru u Frankopanskoj, svojoj matičnoj kući, Predrag Vušović Pređo igrao je u Beaumarchaisovoj "Figarovoj ženidbi", Goldonijevim "Ribarskim svađama", Gogoljevoj "Ženidbi", Matišićevim "Anđelima Babilona", Jonsonovom "Volpone iliti Lisac", Shakespeareovom "Richardu III" te "Zimskoj priči", Kaiserovom "Od jutra do ponoći", Perišićevoj "Kulturi u predgrađu", Kljakovićevom "Teštamentu", u "Prije sna" Lade Kaštelan, Šovagovićevim "Ptičicama"..., obilježivši svojom pojavom noviju povijest ovoga kazališta. Predrag Vušović bit će pokopan u Dubrovniku, a komemoracija će se održati u ponedjeljak, 21. veljače 2011. u 11,00 sati, u GDK "Gavella".

"Četvrta sestra" opet na sceni

15. 02. 2011.

U petak, 18. veljače i u subotu 19. veljače 2011. u 19,30 sati, u kazalištu "Gavella" ponovo će, nakon više od godine dana pauze, zaigrati predstava "Četvrta sestra", nastala po tekstu Janusza Glowackog, u režiji Same M. Strelca.Tri sestre igraju Jelena Miholjević, Nataša Janjić i Bojana Gregorić Vejzović, a "naslovnu", četvrtu Nenad Cvetko, kojima će se na sceni pridružiti i Ivica Vidović, Dubravka Miletić, Boris Svrtan, Siniša Ružić, Pero Kvrgić, Ozren Grabarić, Hrvoje Klobučar i Franjo Dijak. Dramaturg je Dubravko Mihanović, scenograf Samo M. Strelec, a kostimograf Leo Kulaš.

Iznimno radno vrijeme blagajne

31. 01. 2011.

U ponedjljak, 31. siječnja 2011. blagajna kazališta "Gavella" će, zbog bolesti, raditi od 10 do 13,30 sati te od 16,30 do 19,30 sati. Sve informacije možete dobiti u propagandi kazališta na telefon 4864 601 ili na www.gavella.hr. Hvala vam na razumijevanju.

KAZALIŠTE "GAVELLA" GOSTUJE U PRESTIŽNOM "TEATRO ARGENTINA" U RIMU

31. 01. 2011.

U utorak i srijedu, 1. i 2. veljače 2011. kazalište "Gavella" gostuje u prestižnom rimskom kazalištu "Teatro Argentina" sa predstavom "San Ivanjske noći" Williama Shakespearea, u režiji Aleksandra Popovskog. Kazalište "Teatro Argentina" sagrađeno je i otvoreno 13. siječnja 1732. na ostacima antičkog Rima i od tada ima vodeću ulogu u kazališnom životu grada. Sa svojih 720 mjesta i jednom od najvećih europskih pozornica domaćin je mnogim gostujućim dramskim i plesnim predstavama, simfonijskim koncertima i projekcijama. Rossinijev "Seviljski brijač" premijerno je izveden 1816. upravo na sceni "Teatra Argentina". U predstavi igraju Hrvoje Klobučar, Ksenija Pajić, Janko Rakoš, Franjo Dijak, Sven Šestak, Ivana Roščić, Nataša Janjić, Nenad Cvetko, Ozren Grabarić, Đorđe Kukuljjica, Filip Šovagović, Ivan Đuričić i Pero Kvrgić. Redatelj predstave je Aleksandar Popovski, dramaturg Dubravko Mihanović, scenografiju potpisuje NUMEN, kostimografkinja je Jelena Proković, a autor glazbe Kiril Džajkovski.

Gostovanje predstave "39 stepenica"

27. 01. 2011.

U ponedjeljak, 31. siječnja 2011. u 19,30 sati, u Gradskom dramskom kazalištu "Gavella" gostuje predstava "39 stepenica" Johna Buchana i ekranizaciji Alfreda Hitchcocka, u režiji Franke Perković, i koprodukciji Ludens teatra iz Koprivnice, Kazališta Virovitica i Hrvatskog kazališta Pečuh. "39 stepenica", roman škotskog autora Johna Buchana objavljen 1915., prvi je u seriji djela čiji je glavni junak Richard Hannay, fini engleski gospodin s neobičnom manom upadanja u opasne situacije, ali i s bogom danom sposobnošću da se iz njih izvuče. Predstavu je režirala Franka Perković, scenograf je Ivo Knezović, a igraju Jelena Hadži Manev, Filip Juričić, Goran Koši i Mladen Kovačić.

Otkazana izvedba predstave "Dolina ruža"

26. 01. 2011.

Predstava "Dolina ruža" Ivana Vidića, u režiji Krešimira Dolenčića, koja se trebala odigrati u četvrtak, 3. veljače, otkazuje se iz tehničkih razloga. Sve informacije vezane uz zamjenu kupljenih ulaznica možete dobiti u propagandi kazališta, na broj telefona 4864 601, ili na blagajni, svakim danom od 9,30 do 19,30 ili na broj telefona 4864 616.

Večeras premijera "Lede"

14. 01. 2011.

Večeras će se u kazalištu "Gavella" odigrat premijera predstave "Leda" Miroslava Krleže. U režiji Borisa Svrtana, donedavno glumca teatra Frankopanskoj, a sada pedagoga na Akademiji dramskih umjetnosti i redatelja, u "Ledi" igraju Ozren Grabarić, Janko Rakoš, Bojana Gregorić Vejzović, Franjo Dijak i Jelena Miholjević, te Damjan Sabolić Novaković, Mirela Videk i Marko Gudelj. Scenograf je Miljenko Sekulić, kostimograf Leo Kulaš, suradnik za govor Tomislav Rališ, koreografkinja je Mirjana Preis, a svjetlo oblikuje Zdravko Stolnik. Ulaznice za što prije nabavite na blagajni kazališta ili na www.gavella.hr.