Otkazuje se večerašnja izvedba "Ženidbe"

30. 04. 2011.

Večerašnja izvedba predstave "Ženidba" Nikolaja Vasiljeviča Gogolja, u režiji Mateje Koležnik, otkazuje se zbog bolesti glumca. Kupljene ulaznice možete zamijeniti na blagajni kazališta, ili se za sve informacije raspitati na broj telefona blagajne - 01 4864 616.

Kazalište "Gavella" gostuje na 21. Marulićevim danima

27. 04. 2011.

U četvrtak, 28. travnja 2011., u 20,00 sati, u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu, u sklopu 21. Marulićevih dana gostuje kazalište "Gavella" sa predstavom "Dolina ruža" Ivana Vidića u režiji Krešimira Dolenčića. "Dolina ruža", novi tekst jednog od najizvođenijih i "najbezobraznijih" hrvatskih dramatičara, Ivana Vidića, s ozbiljnošću i humorom progovara o tajkunsko-skorojevićevskoj Hrvatskoj i njenim opskurnim likovima, koji su bahato uvjereni kako imaju sve, da bi se jednog dana probudili i shvatili da zapravo - nemaju ništa. Predstava je premijerno izvedena 22. travnja 2010.

Komemoracija u spomen na Ivicu Vidovića

19. 04. 2011.

Komemoracija u spomen na Ivicu Vidovića održat će se u kazalištu "Gavella" u četvrtak, 21. travnja 2011. u 12,00 sati. Posljednji ispraćaj će biti, isti dan, u četvrtak, 21. travnja 2011. u 16,45 sati na Groblju Mirogoj.

Preminuo Ivica Vidović

18. 04. 2011.

U ponedjeljak, 18. travnja 2011. u Zagrebu je, u 72. godini života preminuo dugogodišnji član ansambla GDK "Gavella", Ivica Vidović. Ivica Vidović rođen je u Beogradu 10. svibnja 1939. Otkad je 1963. diplomirao na tadašnjoj Kazališnoj akademiji u Zagrebusvojim je šarmom obilježio mnoge kazališne kuće. Među mnogobrojnim njegovim ulogama teško je ne prisjetiti se onih koje je ostvario u Teatru ITD, na pozornici splitskoga Hrvatskog narodnog kazališta ili u matičnom kazalištu "Gavella". Osim na kazališnim daskama, Vidović je i na filmu ostvario niz velikih uloga pa ga pamtimo iz nekih od najboljih hrvatskih filmova. Vidovića gledatelji poznaju i po nezaboravnoj ulozi osobenjaka Cervantesa iz "Našeg malog mista" (red.: D. Marušić), bez sumnje jedne od naših najomiljenijih TV-serija, a nipošto ne bismo smjeli zaboraviti ni "Inspektora Vinka" (red.: K. Golik), TV-seriju u kojoj Ivica Vidović igra naslovni lik.

Večeras premijera "Ženidbe"

15. 04. 2011.

Večaras je, u režiji Mateje Koležnik, slovenske redateljice redovito prisutne na hrvatskim scenama, odigrana premijera predstave "Ženidba" Nikolaja Vasiljeviča Gogolja. Skupina prosaca stiže u dom djevojke sasvim zbunjene onime što joj se nudi: stidljivi mladić i njegov pretjerano aktivni prijatelj, ostarjeli pomorac prepun poluizmišljenih priča, namrgođeni ekonom koji sve to shvaća kao posao što se mora obaviti, bojažljivi časnik kojem je najvažnije da žena zna francuski mada ga on sam ne zna, te užurbani trgovac, doista i nisu neka ponuda, ali - boljih nema. Barem ne u Gogoljevoj briljantnoj komediji, što poput svih njegovih tekstova ponajprije osvaja čudesnim humorom i neuhvatljivim karakterima, autsajderima koji pokušavaju pronaći svoje mjesto u svijetu, pa se guraju, komešaju, bore, nadmudruju, svađaju, vesele... Te "obične ljude čija duša ne teži za sveopćom ljepotom, već za najminimalnijom socijalnom egzistencijom", kako ih je jednom netko opisao, u "Ženidbi", pod redateljskim vodstvom Mateje Koležnik, igraju Dijana Vidušin, Dubravka Miletić, Jelena Miholjević, Franjo Dijak, Ozren Grabarić, Sven Šestak, Nenad Cvetko, Boris Buzančić, Đorđe Kukuljica i Filip Križan.

Uskoro premijera "Ženidbe"

12. 04. 2011.

Skupina prosaca stiže u dom djevojke sasvim zbunjene onime što joj se nudi: stidljivi mladić i njegov pretjerano aktivni prijatelj, ostarjeli pomorac, namrgođeni ekonom, bojažljivi časnik, te užurbani trgovac, doista i nisu neka ponuda, ali - boljih nema. Barem ne u ovoj Gogoljevoj briljantnoj komediji.Te "obične ljude" u "Ženidbi", pod redateljskim vodstvom Mateje Koležnik, igraju Dijana Vidušin, Dubravka Miletić, Jelena Miholjević, Franjo Dijak, Ozren Grabarić, Sven Šestak, Nenad Cvetko, Boris Buzančić, Đorđe Kukuljica i Filip Križan. Premijera "Ženidbe" će biti u petak, 15. travnja 2011.

Obljetnica smrti dr. Branka Gavelle

07. 04. 2011.

Dr. Branko Gavella, jedan od osinvača Zagrebačkog dramskog kazališta, danas Gradskog dramskog kazališta "Gavella", teatrolog, pedagog, prevoditelj, kazališni kritičar i redatelj, utemeljitelj Akademije za kazališnu umjetnost u Zagrebu, preminuo je 8. travnja 1962. godine. U književnosti se javio 1910. kazališnim kritikama u "Agramer Tagblattu", koje je pisao sve do 1918., surađujući istovremeno u "Savremeniku" i "Hrvatskoj njivi", dramska djela i operna libreta prevodio je s francuskog, njemačkog, talijanskog, češkog i engleskog. Režirao je neke od antologijskih predstava današnjeg kazališta "Gavella", poput "Golgote" i "U logoru" Miroslava Krleže, "Macbeth" i ""Kako vam drago" Williama Shakespearea.

100. izvedba predstave "San Ivanjske noći"

28. 03. 2011.

U četvrtak, 31. ožujka 2011. u GDK "Gavella" će se odigrati svečana 100. izvedba predstave "San Ivanjske noći", koja je nakon premijere u prosincu 2007., osim zagrebačke, oduševila i publiku u Ljubljani, Osijeku, Puli, Rijeci, Slavonskom Brodu, Zadru, Beogradu, Novom Sadu, Užicama, Karlovcu, Tivtu, i Rimu. Gledatelji se s povjerenjem prepuštaju uplesti u tri osnovne niti priče, koje se u Shakespeareovom "Snu Ivanjske noći" spajaju i prepliću nadahnuto, slobodno i razbarušeno, pozivajući redatelja i glumce da sami otkriju i oblikuju svoj put kroz predstavu, kao i njen put do publike. U prijevodu Milana Bogdanovića, Shakespeareove stihove su oživjeli Hrvoje Klobučar, Ksenija Pajić, Janko Rakoš, Franjo Dijak, Sven Šestak, Ivana Roščić, Nataša Janjić, Nenad Cvetko, Ozren Grabarić, Đorđe Kukuljica, Filip Šovagović, Siniša Ružić i doajen hrvatskog glumišta, Pero Kvrgić. U režiji gosta iz Makedonije, Aleksandra Popovskog, već udomaćenog na mnogobrojnim europskim pozornicama, ali i na daskama kazališta "Gavella", čudesni bi nas "San Ivanjske noći" trebao podsjetiti kako "...su ludi, / Gospode, ti smrtni ljudi!".

Obilježavanje Svjetskog dana kazališta

26. 03. 2011.

Svjetski dan kazališta obilježava se od 1962., uvijek 27. ožujka, a povezuje se s otvorenjem prve kazališne sezone u Teatru nacija u Parizu. U tisućama kazališta diljem svijeta, Svjetski će se dan kazališta obilježiti čitanjem poruke "Kazalište u službi čovječanstva" dramatičarke, glumice i redateljice iz Ugande Jessice A. Kaahwe. Autorica ovogodišnje poruke, Jessica Kaahwa, redovna je profesorica na Odsjecima za glazbu, ples i dramu na Sveučilištu Makerere u Ugandi, a 2001. godine doktorirala je na temi iz kazališne povijesti, teorije i kritike na Sveučilištu Maryland u Sjedinjenim američkim državama. Napisala je više od petnaest drama za kazalište, televiziju i radio.

Preminuo Zorko Rajčić

22. 03. 2011.

U utorak, 22. ožujka 2011., u Zagrebu je, u 81. godini života, preminuo dugogodišnji član ansambla GDK "Gavella", Zorko Rajčić. Zorko Rajčić rođen je na Hvaru 23. prosinca 1930. godine. Iz prve je generacije zagrebačke akademije, kao i iz prve glumačke postave, one iz 1953., tadašnjeg Zagrebačkog dramskog kazališta, današnjeg kazališta "Gavella", kojemu je bio vjeran sve do umirovljenja 1994. godine. Tijekom tih plodnih glumačkih 40 godina, Zorko je Rajčić igrao u više od 70 naslova teatra u Frankopanskoj, obilježivši svojim nastupima kako same početke ovog kazališta tako i njegovo mladenaštvo i zrelo doba te noviju mu povijest (od nezaobilaznih, dugovječnih Goldonijevih "Ribarskih svađa", sve do posljednje predstave u kojoj je Zorko igrao, Krležinog "Areteja"). Igrao je i nakon umirovljenja, pa scenu svog matičnog teatra napušta tek prije nekoliko godina, s posljednjom izvedbom "Ribarskih svađa".
Posljednji ispraćaj Zorka Rajčića bit će u petak, 25. ožujka 2011. u 15,15 sati na Krematoriju.