70. godišnjica osnutka kazališta "Gavella"

27. 05. 2023.

29. svibnja 2023. navršava se 70 godina otkako je osnovan teatar u Frankopanskoj. U godini kada kazalište slavi 70. rođendan očekuje se i otvaranje nove, male dvorane, kao i ponovni povratak na veliku scenu koja se, nakon trogodišnje obnove od potresa uskoro približava kraju. U trogodišnjem periodu „izgnanstva“, kazalište se okrenulo koprodukcijama te na taj način zadržalo vitalnost i u vremenu kada ansambl nije imao vlastitu scenu.

U 70 godina postojanja i teatru u Frankopanskoj se, kao i svakom kazalištu koje toliko traje, moralo dogoditi mnogo toga: obilježili su ih dolasci i odlasci glumaca, prisjećalo se "bolje prošlosti" i strepilo za "neizvjesnu budućnost", bilo je istinskog zajedništva i velikih predstava, kao i sukoba i kriza... No pored svega dobrog i lošeg što se dogodilo, najznačajnijom i najvrjednijom doima se jedna "kvantitativna činjenica" - činjenica da je kazalište, i nakon više od pola stoljeća, još uvijek tu, nastojeći ne zaboraviti, kako je podučavao doktor Branko Gavella, temeljno uvjerenje: "umjetnički optimizam".

Kazalište "Gavella" na dva međunarodna gostovanja"

24. 05. 2023.

Gradsko dramsko kazalište „Gavella“ ovaj tjedan gostuje, s dvije predstave na čak dva inozemna festivala. Predstava „Što na podu spavaš“ sudjeluje u četvrtak, 25. svibnja u natjecateljskom dijelu festivala TESZT u Temišvaru u Rumunjskoj. Na 68. Sterijinom pozorju, najvećem i najdugovječnijem festivalu u ovom dijelu regije, predstava će biti izvedena u subotu, 27. svibnja u natjecateljskom dijelu programa. U nenatjecateljskom dijelu programa „Krugovi“, u nedjelju, 28. svibnja, kazalište „Gavella“ izvest će predstavu „Tena – kronika raspada jedne ljepote nastala u koprodukciji kazališta „Gavella“, Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ iz Vinkovaca, Ludens teatra, Gradsko kazalište Požega, Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar.