Gradsko dramsko kazalište „Gavella“ ovaj tjedan gostuje, s dvije predstave na čak dva inozemna festivala. Predstava „Što na podu spavaš“, nastala u koprodukciji kazališta „Gavella“, SPN Novi Sad, NP Sarajevo i Festival MESS, čija je premijera bila u rujnu 2022. u Novom Sadu, u listopadu 2022. u Sarajevu, a svoju zagrebačku premijeru tek očekuje u novoobnovljenoj dvorani kazališta u Frankopanskoj, sudjeluje u četvrtak, 25. svibnja, u natjecateljskom dijelu festivala TESZT u Temišvaru u Rumunjskoj. TESZT je međunarodni festival koji se, od 2008., organizira svake godine, a cilj mu je promicanje znanja i multikulturalnosti te upoznavanje publike s recentnim dramskim izričajima.
Temišvar je u 2023. godini proglašen Europskim gradom kulture, a zbog svoje arhitekture poznat je pod nazivom „Mali Beč“. Svojim zemljopisnim položajem logično je mjesto sjecišta kultura pa je stoga i predstava nastala po romanu Darka Cvjetića, bosanskohercegovačkog pisaca, u režiji Kokana Mladenovića, priznatog srpskog redatelja te u izvedbi triju nacionalnih ansambala najbolji primjer prožimanja multikulturalnosti. Na 68. Sterijinom pozorju, najvećem i najdugovječnijem festivalu u ovom dijelu regije, predstava će biti izvedena u subotu, 27. svibnja u natjecateljskom dijelu programa.
U nenatjecateljskom dijelu programa „Krugovi“, u nedjelju, 28. svibnja, kazalište „Gavella“ izvest će predstavu „Tena – kronika raspada jedne ljepote nastala u koprodukciji kazališta „Gavella“, Gradskog kazališta „Joza Ivakić“ iz Vinkovaca, Ludens teatra, Gradsko kazalište Požega, Centar za cjeloživotno učenje i kulturu Bjelovar. Predstava je nastala po motivima novele Josipa Kozarca i dramatizaciji Borislava Vujčića u režiji Dražena Ferenčine.