Kazalište "Gavella" osnovano prije 62 godine

29. 05. 2015.

Na današnji dan, 29. svibnja 1953., osnovano je Zagrebačko dramsko kazalište današnje Gradsko dramsko kazalište "Gavella". Skupština grada osnovala je novo kazalište a za direktora imenovala dramatičara, glumca i redatelja Peru Budaka. Okupljanje umjetničkog i administrativnog osoblja trajalo je do 1. rujna 1953. a novo kazalište otvorilo je svoja vrata publici premijernom izvedbom "Golgote" Miroslava Krleže, u režiji dr. Branka Gavelle, 30. studenog 1953.

Započinje "Gavella Fair 2015"

29. 05. 2015.

U petak, 29. svibnja 2015. izvedbom predstave "Othello" Williama Shakespearea, u režiji Franke Perković započinje "Gavella Fair", festival svih predstava koje su trenutno na repertoaru teatra u Frankopanskoj 10, a koje će publika, tijekom dva i pol tjedna, moći pogledati za jedinstvenu cijenu ulaznice od 20 kuna!Na kraju i ove sezone dodijelit ćemo dvije nagrade - i to najboljem glumcu i najboljoj glumici u premijerno izvedenim predstavama ove sezone u kazalištu "Gavella", a koje odabiru naši najvjerniji gledatelji. U konkurenciji su glumci iz ansambala predstava: "Hrvatski bog Mars" Miroslava Krleže, u režiji Sebastijana Horvata; "Amadeus" Petera Shaffera, u režiji Dore Ruždjak Podolski, predstava nastala u koprodukciji kazališta "Gavella" i festivala Grad teatar Budva; "Bojim se da se sada poznajemo" Ivora Martinića, u režiji Dominiqua Schinzera, nastala u koprodukciji s Theater und Orchester Heidelberg, a kao dio međunarodnog projekta "The Art of Aging"; "Kolovoz u okruguOsage" Tracyja Lettsa, u režiji Slađane Kilibarde te ''Othello'' Williama Shakespearea, u režiji Franke Perković. Nagrađene će izabrati prosudbeno povjerenstvo koje se sastoji od 7 članova - pretplatnika kazališta "Gavella".Festival traje do 16. lipnja, a zatvorit ćemo ga izvedbom predstave "Candide ili Optimizam", u režiji Krešimira Dolenčića. Cijena ulaznica za sve predstave je 20 kuna!
Očekujemo vas na "Gavella Fairu"!

Izvedba predstave "Fine mrtve djevojke" prilagođena osobama s invaliditetom

20. 05. 2015.

U subotu, 23. svibnja 2015. izvedba predstave "Fine mrtve djevojke" Mate Matišića, u režiji Dalibora Matanića, u potpunosti će biti prilagođena osobama s invaliditetom. Rezultat je to suradnje kazališta "Gavella", udruge "Zamisli" i udruge "Dlan".Kazalište "Gavella" je već niz godina, od adaptacije početkom 90.-tih, u potpunosti prilagođeno osobama u invalidskim kolicima. Glumica Ankica Dobrić bit će narator te će predstavu pratiti iz tonske kabine kazališta "Gavella" odakle će tijekom predstave na mikrofon, putem odašiljača, prenositi što se događa na sceni, dok će slijepe osobe sve to moći čuti putem prijamnika i slušalica. Tako će, uz takozvanu naraciju za slijepe osobe, ova izvedba predstave u potpunosti biti prilagođena slijepim osobama. Za gluhe osobe bit će osiguran tumač koji će dijaloge prevoditi na znakovni jezik. Udruga "Zamisli" je osnovana s ciljem poticanja mladih s invaliditetom na uključivanje u sustav obrazovanja, pružanja informacija, osiguravanja pomoći u svakodnevnom životu te podizanja kvalitete života i obrazovanja mladih s invaliditetom u Republici Hrvatskoj.Udruga "Dlan" osnovana je na inicijativu gluhih osoba, s osnovnim ciljem promoviranja kulture, kazališne i vizualne umjetnosti gluhih u Hrvatskoj i inozemstvu, omogućavanja veće dostupnosti umjetničkih i kulturnih događaja zajednici gluhih i nagluhih te prihvaćanja gluhih kao manjinske kulturalne grupe.

"Nesporazum" Alberta Camusa u kazalištu "Gavella"

13. 05. 2015.

U subotu, 16. svibnja 2015. u 19,30 u kazalištu "Gavella", Akademija dramske umjetnosti u suradnji s Gradskim dramskim kazalištem "Gavella" i umjetničkom organizacijom THEARTE izvest će ispitnu produkciju odsjeka Kazališne režije i radiofonije na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.
Predstavu "Nesporazum", po prijevodu Petra Selema i Daše Bradičić, režira Paolo Tišljarić, dramaturginja je Valentina Galijatović, scenografkinja Irena Kraljić, kostimografiju potpisuje Tea Bašić. U predstavi igraju: Senka Bulić, Marija Šegvić, Anja Đurinović, Tomislav Krstanović, Iva Mihelić, Petra Svrtan, Tena Nemet Brankov i Glorija Dubelj.
Mentori ove ispitne produkcije su mr.sc. Ozren Prohić, red.prof., doc.art. Tanja Lacko, doc.art. Irena Sušac, doc.art. Tatjana Aćimović i Blaženka Kovač Carić.
Iz najave predstave: "Svatko dobiva svoje. Shvatite da za njega, kao ni za nas, ni u životu ni u smrti nema ni domovine, ni mira. Jer se ne može nazivati domovinom ova zemlja bez svjetla kojom lutaju slijepe životinje."Francuski književnik Albert Camus, dobitnik Nobelove nagrade za književnost, rođen je 1913. godine u alžirskom gradu Mondovi. Jedna od njegovih najpoznatijih drama, Nesporazum, praizvedena je 1944. godine a njezina je tema univerzalna. Zašto živjeti? i Kamo pripadamo? ključna su pitanja kojima se bavi ova drama. Nakon dvadeset godina Jan se vraća u svoj rodni grad. U tom hladnome mjestašcu žive Majka i Martha koje iznajmljuju sobe rijetkim putnicima u svojem svratištu. Jan nije putnik poput drugih te će njegov povratak u njima probuditi dotad skrivene čežnje, strahove i sumnje. Camusovi likovi osjećaju i slute nešto što bi promijenilo tijek događaja ali nemaju hrabrosti suočiti se s time. Ljudskost koju u nama pobuđuje Nesporazum plod je toga što nam drama pokazuje da "svi dišemo pod istim nebom" i da nema univerzalne istine, samo jednog pravog puta ili samo jednog doma. Ova predstava nije slika, ona je zrcalo.

Dramska skupina Fakulteta političkih znanosti gostuje u kazalištu "Gavella"

11. 05. 2015.

U utorak, 12. svibnja 2015. u kazalištu "Gavella" Dramska skupina Fakulteta političkih znanosti izvest će predstavu "Mandragola 2015" Niccola Machiavellija, u obradi Arna Vinkovića. Machiavellijeva politička misao je danas aktualna i relevantna, te joj je potrebno pristupiti kroz zajedničku politološko-kazališnu izvedbu. Otvorenost kazališnog medija omogućuje suigru pluralizma suvremenih politološki interpretacija o ključnim Machiavellijevim kategorijama i njenim različitim glumačko-izvedbenim mogućnostima. Fokus je stavljen na preispitivanje političke motivacije političara i građana u okviru nadolazećih parlamentarnih izbora. Predstava je nastala iz okvira kolegija Obzori politike u moderni: Machiavelli, vođena mentorstvom doc.dr.sc. Luke Ribarevića i zajedničkom voljom studenata politologije i novinarstva. Predstava "Mandragola 2015" Dramske skupine FPZG-a nastala u interdisciplinarnoj suradnji sa studentima Tekstilno-tehnološkog fakulteta, Machiavellijevoj komediji pristupa u odnosu na njenu dvojaku interpretaciju, instrumentalnu i političku. Sama Mandragola je umetnuta kao predstava u predstavi, koja postavlja protagonista, Predsjednika Stranke - Vladara/ Callimaca, iz 2015. godine u bezvremenski kontekst - u svojim nastojanjima da ostvari političke i osobne ciljeve mu pomaže zatajen lik Machiavellija. Scenografsko rješenje se sastoji od statičnih i dinamičnih elemenata koji oslikavaju napetost između suprotstavljenih kategorija moralnog/nemoralnog i virtu/fortunae. Nepredvidljivost fortunae (sudbine) se može izbjeći s virtu (stvaralačkom sposobnosti koja može prevladati nepredvidljivost fortunae), a čvrsti moralni principi, u makijavelijanskoj maniri, gube svoju ulogu i na sceni.Redatelj je Arno Vinković, producent Marko Popović, kostimografiju potpisuju Tena Šestan i Juraj Mindoljević, glazbu Ljudevit Ivić. U predstavi igraju Luka Žučko, Željko Poljak, Juraj Gajski, Antun Gjuraš Car, Aleksandar Jelovac, Vlatka Rudančić, Ema Pavlović, Ana Budimir, Marko Krnjajić, Ljudevit Ivić.

Promocija knjiga prijevoda Vladimira Gerića

10. 05. 2015.

U ponedjeljak, 11. svibnja 2015. u 17 sati u atriju kazališta "Gavella" bit će predstavljeno troknjižje "Shakespeare - Moliere - Čehov: izabrane drame u prijevodu Vladimira Gerića" koje je objavila izdavačka kuća Disput.U prvom svesku objavljene su četiri tragedije Williama Shakespearea: Hamlet, Othelo, Kralj Lear i Koriolan, u drugom pet Moli?reovih komedija: Škola za žene, Kritika "Škole za žene", Versailleska ishitrica, Tartuffe i Mizantrop, a u trećem svih pet velikih drama Antona Pavloviča Čehov: Ivanov, Galeb, Ujak Vanja, Tri sestre i Višnjik te izbor šest njegovih jednočinki. Troknjižje s dvadeset dramskih tekstova na ukupno 1452 stranice objavljeno je uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske.Komplet knjiga predstavit će Tonko Maroević, Boris Senker, Vladimir Stojsavljević,Boris Svrtan, Josip Pandurić i Vladimir Gerić.Ulomke iz djela interpretirat će glumci Mirna Medaković, Dragan Despot i Amar Bukvić.

Dani Ogranka mladih Hrvatskog društva dramskih umjetnika

06. 05. 2015.

Jedan od najmlađih ogranaka Hrvatskog društva dramskih umjetnika prvi će se put predstaviti široj javnosti na 1. danima Ogranka mladih, koji će se održati od 7. do 9. svibnja 2015. godine u Gradskom dramskom kazalištu "Gavella" i prostorijama Hrvatskog društva dramskih umjetnika u Amruševoj ulici. Program manifestacije čine: burza mladih, tribina o položaju mladih dramskih umjetnika, tri koncertna čitanja, dvije radionice te izložba lutkarskih radova.

Prvi dan, četvrtak, 7. svibnja rezerviran je za predstavljanje Ogranka i njegovog djelovanja, otvaranje izložbe lutaka "Lutkoskop" Morane Dolenc te koncertno čitanje crne komedije "Do posljednje kapi krvi" Nine Horvat u režiji Filipa Povrženića, u kojoj članovi disfunkcionalne obitelji pokušavaju likvidirati glavu obitelji, neki iz financijskih razloga, a neki jer ju naprosto ne mogu podnijeti. U prostorijama HDDU-a održat će se i prva od dvije radionica, radionica Elene Orlić "Za velike i malene (kako se zajedno igrati)", na kojoj će se kroz primjere igara demonstrirati kako probuditi dječju maštu i kreativnost.
Drugoga dana, u petak, 8. svibnja, na tribini će se povesti rasprava o položaj mladih dramskih umjetnika na Hrvatskoj sceni s dekanom Akademije dramske umjetnosti, redateljem Bornom Baletićem, redovitim profesorom Akademije dramske umjetnosti i članom Upravnog odbora HDDU-a, glumcem Joškom Ševom, ravnateljem GDK "Gavella" Borisom Svrtanom te redateljicom, osnivačicom i glavnom urednicom portala Teatra.hr, Norom Krstulović. Potom u slijedi koncertno čitanje antidrame "Šah" Frane Marije Vranković, u vlastitoj režiji, kroz koju se propitkuje trajanje scenskog vremena za partije šaha. U prostorijama HDDU-a održat će se druga ovogodišnja radionica, "Glas, govor i misaone cjeline" Damjana Simića namijenjena mladim glumcima koji žele usavršiti svoju govornu tehniku i rad na tekstu, te svima koji se bave javnim govorom.
Subotnje jutro rezervirano je za burzu mladih, na kojoj će svoj umjetnički rad predstaviti petnaest članova Ogranka, te u koncertno čitanje drame "Mamutica" Kristine Gavran, u režiji Lovre Krsnika, koja progovara o današnjem društvu rastrganom između zapadnog kapitalizma i ostataka socijalizma.
Dani Ogranka mladih organizirani su na volonterskoj osnovi uz potporu Upravnog odbora HDDU-a te Gradskog dramskog kazališta "Gavella".

Jedan od najmlađih ogranaka Hrvatskog društva dramskih umjetnika prvi će se put predstaviti široj javnosti na 1. danima Ogranka mladih, koji će se održati od 7. do 9. svibnja 2015. godine u Gradskom dramskom kazalištu "Gavella" i prostorijama Hrvatskog društva dramskih umjetnika u Amruševoj ulici. Program manifestacije čine: burza mladih, tribina o položaju mladih dramskih umjetnika, tri koncertna čitanja, dvije radionice te izložba lutkarskih radova.