Nela Kocsis nagrađena na 21. "Festivalu glumca"

30. 10. 2014.

Svečana dodjela nagrada 21. "Festivla glumca" održana je sinoć, 29. listopada 2014., u Otoku, gradu - domaćinu ovogodišnjeg festivala. Nagradu "Fabijan Šovagović" za najbolju glumicu dobila je Nela Kocsis za ulogu Lidije u predstavi "Fine mrtve djevojke" Mate Matišića, u režiji Dalibora Matanića. 21. "Festival glumca" prekinut je u svibnju zbog katastrofalnih poplava.

Zagrebačka premijera "Amadeusa" Petera Shaffera

24. 10. 2014.

U petak, 24. listopada 2014. premijerno je izvedena predstava "Amadeus" Petera Shaffera, u režiji Dore Ruždjak Podolski. Nakon srpanjske premijere na Festivalu Grad teatar Budva, zagrebačka je premijera, zbog kvara tonskogpulta, kasnila devedeset minuta. U više postava dugogodišnji kazališni hit, "Amadeus" je usredotočen na kompleksan, gotovo mitski odnos dvojice skladatelja, Wolfganga Amadeusa Mozarta i Antonija Salierija. Između ostalih priznanja ovaj tekst ovjenčan je i nagradom "Tony" za najbolju dramu, a Shaffer, adaptiravši svoj komad, osvaja i "Oscara" za najbolji scenarij, po kojem je Miloš Forman snimio film ukupno nominiran za 53 nagrade, od čega ih je osvojio čak 40... Koristeći amalgam filozofske drame, satire i detekcijskog zapleta, pisac "Amadeusa", dakako, premrežuje i čudesnom Mozartovom glazbom, pa gledatelj biva uvučen u prizore s praizvedbi "Otmice iz saraja", "Figarovog pira", "Don Giovannija" ili "Čarobne frule", vođen Salierijem, istodobnim Mozartovim najvećim neprijateljem i obožavateljem. "Ako sve ostalo prođe i nestane, ovo mora ostati.", reći će u jednom trenutku Salieri za Mozartovu glazbu. Shafferova drama - ovdje oživjela u režiji Dore Ruždjak Podolski, s Filipom Križanom i Enesom Vejzovićem u glavnim ulogama - pogled je u svijet dvojice ljudi koji su jedan drugome zauvijek izmijenili živote, a s njima i čitavu, ne samo glazbenu povijest. Scenografiju potpisuje Stefano Katunar, a kostime Maita Ćopo. U predstavi, pored Enesa Vejzovića i Filip Križana, igraju: Nataša Janjić Lokas, Franjo Dijak, Zoran Gogić, Siniša Ružić, Janko Rakoš, Ankica Dobrić, Ivana Bolanča, Perica Martinović, Natalija Đorđević i Vjekoslav Babić.

Boris Svrtan preuzeo dužnost ravnatelja GDK "Gavella"

15. 10. 2014.

Na 19. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba održanoj u petak, 10. listopada 2014., Sonja Kovačić razriješena je s mjesta vršiteljice dužnosti ravnatelja GDK "Gavella". Na istoj sjednici Boris Svrtan, dipl. glumac, imenovan je ravnateljem Gradskog dramskog kazališta "Gavella" na četiri godine. Boris Svrtan na dužnost stupa 15. listopada 2014.

Preminuo Boris Buzančić

10. 10. 2014.

U četvrtak, 9. listopada 2014., u 85. godini života, od posljedica moždanog udara, preminuo je Boris Buzančić. Rođen je u Bjelovaru, 13. ožujka 1929. Diplomirao je na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, 1954. godine. Isprva je član kazališta "Gavella", a od 1966. je u angažmanu u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu. U kazalištu "Gavella" igra već od 1954. i Krležine "Golgote", preko Lorcine "Krvave svadbe" i Moliereovog "Don Juana", Držićevog "Dunda Maroja" i Williamsove "Mačke na vrućem limenom krovu", Matkovićevog "Vašara snova" i Feydeauovog "Mladoženje Barillona", do Ibsenovih "Sablasti", Shakespeareovog "Hamleta", Matkovićevog "Na kraju puta" te, ponovno, Williamsove "Mačke na vrućem limenom krovu"... Ostvario je zapažene uloge i na filmu, u više od 20 naslova, među kojima su i "Put u raj" M. Fanellija (1970.), "Timon" T. Radića (1973.) i "Užička republika" Ž. Mitrovića (1974.), za koji je nagrađen glumačkom Srebrenom arenom na festivalu u Puli. Jedna od najpoznatijih uloga bila mu je ona Dotura Vice, splitskog gradonačelnika u TV-seriji "Velo misto", a na toj je funkciji bio i u zbilji: bio je prvi gradonačelnik Zagreba nakon osamostaljenja Hrvatske, do 1993. godine. Krajem '90-ih Buzančić se povukao iz politike i ponovno posvetio glumi, između ostalih odigravši i zapažene uloge u filmu "Maršal" V. Brešana i televizijskoj seriji "Obećana zemlja". Posljednju kazališnu ulogu Boris Buzančić odigrao je upravo u kazalištu "Gavella", u predstavi "My Little Corner of the World", čija je premijera bila u ožujku 2014. Posljednji ispraćaj će biti u ponedjeljak, 13. listopada 2014. u 15,50 sati na Mirogoju.