Otkazuje se izvedba "Amerike"

27. 11. 2014.

Izvedba predstave "Amerika" Franza Kafke, u režiji Janusza Kice, zakazana za petak, 28. studenog 2014., otkazuje se zbog bolesti glumca. Kupljene ulaznice možete zamijeniti na blagajni kazališta, ili se za sve informacije raspitati na broj telefona blagajne - 01 4864 616.

Nagrade hrvatskog glumišta 2014.

25. 11. 2014.

Na sinoćnjoj dodjeli Nagrada hrvatskog glumišta, održanoj u HNK u Zagrebu, najbojom predstavom u cjelini, u 2014. godini, proglašena je predstava "Tri sestre" A. P. Čehova, u režiji Slobodana Unkovskog. Janusz Kica osvojio je nagradu za najbolju režiju, Goran Ferčec za najbolju dramatizaciju, a Živko Anočić za najbolju glavnu mušku ulogu i sve to za predstavu "Amerika" Franza Kafke, nastalu u koprodukciji HNK Ivana pl. zajca Rijeka i kazališta "Gavella". "Ameriku" na sceni u Frankopanskoj 10 možete pogledati u petak, 28. studenog, a najbolju predstavu u cjelini - "Tri sestre" u ponedjeljak, 1. prosinca 2014.

Predstavljanje knjige drama Dubravka Mihanovića

25. 11. 2014.

U srijedu, 26. studenog 2014. u 17,30 sati u Atriju balkona kazališta "Gavella" održat će se predstavljanje knjige drama Dubravka Mihanovića "Bijelo, Žaba, Marjane, Marjane, Prolazi sve" u izdanju Biblioteke Mansioni Hrvatskog centra ITI. O knjizi će govoriti teatrolog Matko Botić,kazališna redateljica Franka Perković i Željka Turčinović, urednica knjige. Ulomke iz Dubravkovih drama izvest će Jelena Miholjević, Sven Medvešek i Sreten Mokrović, uz glazbenu suradnju Stanislava Kovačića, Mate Matišića i Filipa Šovagovića, u odabiru i postavi Mislava Brečića. Drama "Prolazi sve" praizvedena je u kazalištu "Gvaella", u siječnju 2012. u režiji Olivera Frljića.

Njemačka praizvedba teksta Ivora Martinića

15. 11. 2014.

Najnoviji Martinićev komad "Bojim se da se sada poznajemo" svoju će praizvedbu imati u nedjelju, 16. studenog 2014. u Theater und Orchester u Heidelbergu, a u sklopu velikog međunarodnog projekta pod pokroviteljstvom ETC-a - Europske teatarske konvencije, najjače europske kazališne mreže, čiji je GDK "Gavella" član od 2011. godine. U međunarodnom projektu "The Art of Aging", čiji je "Bojim se da se sada poznajemo" dio, sudjeluje osam kazališta, koja će zajedno napraviti pet predstava. Suradnja teatra "Gavella" i kazališta iz Heidelberga počela je fazom istraživanja na temu "Ratna sjećanja", koja je trajala od 4. do 19. prosinca 2013. godine. "Bojim se da se sada poznajemo", u režiji Miriam Horwitz te usporednoj izvedbi hrvatskih i njemačkih glumaca, u središte svoje radnje postavlja prekid ljubavnog odnosa, kako bi govorila o novoj generaciji koja teško pronalazi razloge pobune. Prošlost jednom zaljubljenih promatrana je iz sadašnjosti, s ciljem da se dođe do razloga zašto se dogodio upravo takav kraj i je li se mogao spriječiti. Drama je to koja govori o sjećanju, o pokušaju definiranja istine, o povijesti koja je uvijek drugačija, ovisno o trenutku iz kojega ju promatramo... Martinićev tekst postavlja pitanja poput "Od čega se sastoji naša osobna povijest? Kako formiramo prošlost? Kakve to posljedice ima za naš identitet?" Katastrofalnu situaciju pojedinac će pokušati prebroditi okupljajući oko sebe grupu ljudi, znajući da sam ne može preživjeti; u toj grupi pokušat će ostvariti misiju življenja u "onome što se već dogodilo", protestirajući protiv svega što donosi budućnost... U veljači 2014. održana je radionica u trajanju od tjedan dana, na kojoj su sudjelovali hrvatski i njemački glumci. Nastavak (ko)produkcije razdvojio je dvije glumačke ekipe, pa svaka radi u svom teatru, na istom tekstu, s istom redateljicom.

Kazalište "Gavella" u Noći kazališta 2014.

13. 11. 2014.

I ove godine, kazalište "Gavella" sudjeluje u Noći kazališta. Ovogodišnja, šesta Noć kazališta održat će se 15. studenoga u 43 grada, pod motom "Nisu izbori, a svi se trgaju za stolicu", na ukupno 77 lokacija u Hrvatskoj moći ćete pogledati 148 predstava od 95 različitih institucija, kazališta, udruga. Teatar u Frankopanskoj svojim sugrađanima nudi izvedbu svoje posljednje premijere, predstavu "Amadeus" Petera Shaffera, u režiji Dore Ruždjak Podolski, čija je premijera bila 24. listopada ove godine. Ulaznice za predstavu po cijeni od 10 kuna, mogu se kupiti, isključivo u subotu 15.11., na blagajni kazališta.U kazalištu "Gavella" Shafferov "Amadeus" postavljen je s velikim uspjehom 1981. godine, u režiji Želimira Mesarića, s Perom Kvrgićem i Božidarom Bobanom u ulogama Salierija i Mozarta. Ovaj put režija je povjerena Dori Ruždjak Podolski, redateljici podjednako udomaćenoj u dramskom i glazbenom teatru, a dvojicu skladatelja pozvani su oživjeti Enes Vejzović kao Salieri i Filip Križan kao Mozart. "Ako sve ostalo prođe i nestane, ovo mora ostati.", reći će u jednom trenutku Salieri za Mozartovu glazbu. Shafferova drama briljantan je kazališni pogled u kompleksan odnos dvojice ljudi koji su jedan drugome zauvijek izmijenili živote, a s njima i čitavu glazbenu povijest... Riječima Salierija: "Ja više nisam bio u svađi s Mozartom, nego kroz njega s Bogom koji ga je toliko volio. Amadeus... Amadeus!"

Pregršt nominacija kazalištu "Gavella" za Nagradu hrvatskog glumišta 2014.

11. 11. 2014.

U ponedjeljak, 24. studenog 2014. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, bit će dodijeljene Nagrade hrvatskog glumišta za 2014. godinu, a kazalište "Gavella" ove godine ima čak sedam nominacija. U kategoriji za najbolju predstavu u cjelini nominirana je predstava "Tri sestre" A. P. Čehova, u režiji Slobodana Unkovskog , u kategoriji glavne ženske uloge Nataša Janjić Lokas za ulogu Maše, Ozren Grabarić za ulogu Andreja Sergejeviča Prozorova nominiran je za glavnu mušku ulogu. Marita Ćopo nominirana je za najbolju kostimografiju predstave "Tri sestre". I u kategoriji najboljeg redateljskog ostvarenja imamo nominaciju - Janusz Kica nominiran je za režiju predstave "Amerika" Franca Kafke, nastale u koprodukciji kazališta "Gavella" i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka. "Amerika" ima nominaciju i u dvije glumačke kategorije - Živko Anočić je za ulogu Karla Rossmanna nominiran za glavnu mušku ulogu, a Igor Kovač za sporednu mušku ulogu za uloge Macka i Delamarchea. Goran Ferčec nominiran je za dramatizaciju i dramaturgiju predstave "Amerika". Ako još niste, "Tri sestre" možete pogledati u ponedjeljak, 1. prosinca, a "Ameriku" u petak, 28. studenog, ili u subotu, 13. prosinca, kada će otvoriti 29. "Gavelline večeri".

"Tri sestre" na "Festivalu bez prevoda"

05. 11. 2014.

U subotu, 08. studenog 2014. predstava "Tri sestre" Antona Pavloviča Čehova, u režiji Slobodana Unkovskog sudjeluje na 19. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu "Bez prevoda" u Užicama. Festival traje od 05. do 11. studenog 2014. i kazalište "Gavella" je jedino selektirano hrvatsko kazalište. Vječna drama o čežnji za srećom i drugačijim životom, slojeviti klasik o neuzvraćenim ljubavima, potisnutim emocijama i neizgovorenim mislima, odbija moralizirati, optuživati ili propovijedati, već radije nastoji razumjeti čovjeka, nepostojanog u svojim slabostima i vrlinama. Oživjeti na sceni Čehovljevu prisnost, toplinu, duhovitost i svakodnevnu tugu, ni redateljski nije nimalo lak zadatak, a ovaj put "za kormilom broda" makedonski je redatelj Slobodan Unkovski, koji je tijekom svoje izuzetno bogate karijere postavio stotinjak predstava, te je jedan od najuspješnijih i, nedvojbeno, najnagrađivanijih redatelja u regiji. U predstavi čiju scenografiju potpisuje Branko Hojnik, kostimografiju Marita Ćopo igraju: Ozren Grabarić, Bojana Gregorić Vejzović, Jelena Miholjević, Nataša Janjić Lokas, Anja Đurinović, Sven Šestak, Ranko Zidarić, Hrvoje Klobučar, Živko Anočić, Filip Šovagović, Biserka Ipša, Ingeborg Appelt, Filip Vidović i Matija Čigir.Predstava "Tri sestre" koja je premijeru imala u siječnju ove godine, bit će izvedena u konkurenciji još šest kazališta iz regije, u rujnu je gostovala na međunarodnom kazališnom festivalu MOT u Skopju.