"Zločin i kazna" na Festivalu "Sterijino pozorje" u Novom Sadu

30. 05. 2014.

U utorak, 03. lipnja 2014. predstava "Zločin i kazna" Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režiji Zlatka Svibena sudjeluje na 59. "Sterijinom pozorju" u Novom Sadu. Festival traje od 26. svibnja do 3. lipnja kada će kazalište "Gavella" odigrati predstavu u čast nagrađenih na Festivalu. Predstava "Zločin i kazna" premijeru je imala u rujnu prošle godine, a u svibnju odigrana je 50. izvedba. Ovaj je roman nemalo puta oživio na pozornici, u raznim adaptacijama i dramatizacijama, a ovu potpisuje sam redatelj, Zlatko Sviben, okupljajući oko svog "dramatizacijskog scenarija" respektabilnu ekipu glumaca svih generacija teatra "Gavella". Jedno od najvećih djela ruske i svjetske književnosti izuzetno je kompleksan i izazovan materijal za svakoga tko ga poželi oživjeti na pozornici, no vječna priča o Rodionu Romanoviču Raskoljnikovu, propalom studentu prava, koji odlučuje ubiti i opljačkati lihvaricu Aljonu Ivanovnu, i danas, 150 godina nakon nastanka, sjaji jednakom magičnom privlačnošću. Scenografiju potpisuju Ana Martina Bakić i Ivana Knez, kostimografiju Marita Ćopo, skladatelj je Darko Hajsek a suradnik za scensko kretanje je Alen Čelić. U predstavi igraju Franjo Dijak, Darko Milas, Nela Kocsis, Inge Appelt, Perica Martinović, Ivana Bolanča. Jelena Miholjević, Živko Anočić, Ozren Grabarić, Nenad Cvetko, Siniša Ružić, Zoran Gogić, Anja Šovagović Despot, Ivona Kundert.

Započinje "Gavella i Europlakat Fair"

30. 05. 2014.

U ponedjeljak, 2. lipnja 2014. izvedbom predstave "Osmi povjerenik" Renata Baretića, u režiji Saše Anočića započinje "Gavella i Europlakat Fair", festival svih predstava koje su trenutno na repertoaru našeg i vašeg kazališta, a koje ćete, tijekom dva i pol lipanjska tjedna, moći pogledati za jedinstvenu cijenu ulaznice od 20 kuna!Na kraju i ove sezone dodijelit ćemo dvije nagrade - pokrovitelj kojih je Europlakat d.o.o.- i to najboljem glumci i najboljoj glumici u premijerno izvedenim predstavama. izvedenim ove sezone u kazalištu "Gavella", a koje odabiru naši najvjerniji gledatelji. U konkurenciji su glumci iz ansambala predstava: "Zločin i kazna" F.M.Dostojevskog, u režiji Zlatka Svibena, "Osmi povjerenik" Renata Baretića, u režiji Saše Anočića, , "Tri sestre" A.P. Čehova, u režiji Slobodana Unkovskog, autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić, prema Fassbinderovom "Južnjaku" - "My Little Corner of the World" i ''Amerika'' Franza Kafke, u režiji Janusza Kice, predstava nastala u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i kazališta "Gavella".Nagrađene će izabrati prosudbeno povjerenstvo koje se sastoji od 7 članova - pretplatnika kazališta "Gavella".Festival traje do 18. lipnja, a zatvorit ćemo ga izvedbom predstave "Candide ili Optimizam", u režiji Krešimira Dolenčića. Cijena ulaznica za sve predstave je 20 kuna!Očekujemo vas na "Gavella & Europlakat Fairu"!

Humanitarna izvedba "Amerike"

19. 05. 2014.

Sav prihod od izvedbe predstave "Amerika", u subotu, 24. svibnja, bit će uplaćen na žiro račun za pomoć stradalima u poplavama. Dođite! Pomozimo!

Svečana 50. izvedba predstave "Zločin i kazna"

12. 05. 2014.

U srijedu, 14. svibnja 2014. u GDK "Gavella" će se odigrati svečana 50. izvedba predstave "Zločin i kazna" F. M. Dostojevskog, u režiji Zlatka Svibena. "Zločin i kazna" F. M. Dostojevskog nezaobilazna je postaja u svakom promišljanju o zločinu i njegovoj (ne)opravdanosti, o krivnji i priznanju, kazni i pokajanju, odgovornosti i posljedicama koje smo spremni podnijeti za učinjeno. Pritom je teško reći u čemu je Dostojevski moćniji: u svojim oštoumnim, analitičkim dijalozima, što poniru nevjerojatno duboko, i kojima suvereno suprotstavlja kompleksna opažanja i stavove o prirodi čovjekovoj; u introspektivnim i nerijetko samoiscrpljujućim monolozima; ili pak u superiornom osjećaju za atmosferu i cjelinu priče, što u slučaju "Zločina i kazne" male filozofske eseje kakvima se međusobno bore likovi začuđujuće skladno "lijepi" na gotovo kriminalistički zaplet... Jedno od najvećih djela ruske i svjetske književnosti izuzetno je kompleksan i izazovan materijal za svakoga tko ga poželi oživjeti na pozornici, no vječna priča o Rodionu Romanoviču Raskoljnikovu, propalom studentu prava, koji odlučuje ubiti i opljačkati lihvaricu Aljonu Ivanovnu, i danas, 150 godina nakon nastanka, sjaji jednakom magičnom privlačnošću.U studenom 2013., u jakoj međunarodnoj konkurenciji kazališnih produkcija iz regije, predstava "Zločin i kazna" na 18. Jugoslovenskom pozorišnom "Festivalu bez prevoda" u Užicama osvojila je čak sedam nagrada "Ardalion". Prosudbeno povjerenstvo ocijenilo je da predstava "Zločin i kazna" predstavlja "jedan od zvjezdanih trenutaka u povijesti festivala" što dokazuje i ocjena publike - 4,86.

Ne događa se često u hrvatskom glumištu da predstava, u sezoni u kojoj je premijerno izvedena, doživi 50 izvedbi, a "Zločin i kazna" koji je na pozornici zaživio 19. rujna 2013., odmah je osvojio i publiku (o čemu svjedoče mjesecima unaprijed rasprodane ulaznice) i kritku:"Franjo Dijak u naslovnoj ulozi Raskoljnikova potresno i s prebogatim glumačkim nijansiranjem igra niz unutarnjih glasova glavnog lika romana, besprijekorno usredotočeno i uvjerljivo grozničavo izgovarajući svoje guste monologe na sipkoj granici bunila i povišene prisebnosti. Iznimno težak zadatak prihvaćanja na sebe kompleksnosti Dostojevskog Dijak igra s toliko predanosti i bespoštednosti, doslovce ginući za kazališnu stvarnost, da uistinu možemo reći kako je napravio ulogu karijere." (Nataša Govedić, Novi list)" samo su neki od navoda koji su ispunjavali hrvatski medijski prostor tih dana. U predstavi igraju Franjo Dijak, Darko Milas, Nela Kocsis, Inge Appelt, Perica Martinović, Ivana Bolanča, Jelena Miholjević, Živko Anočić, Ozren Grabarić, Nenad Cvetko, Siniša Ružić, Zoran Gogić, Anja Šovagović Despot te Ivona Kundert i Amanda Prenkaj. Scenografiju potpisuju Ana Martina Bakić i Ivana Knez, kostimografiju Marita Ćopo, a glazbu Darko Hajsek.
Svečana 50. izvedba "Zločina i kazna" je u srijedu, 14. svibnja 2014. u uobičajenih 19,30 sati.

Premijera "Amerike" u kazalištu "Gavella"

08. 05. 2014.

Nakon premijere 23. travnja u HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, u subotu, 10. svibnja predstava "Amerika" Franza Kafke, u režiji Janusza Kice premijerno će biti izvedena na pozornici kazališta "Gavella". Mladog imigranta Karla Rossmanna kojega, nakon seksualne avanture u domovini, roditelji "spakiraju" za Ameriku gdje ga, umjesto očekivanog iskupljenja, pomete vihor bizarnih događaja, nesretnih pustolovina, čudnih ispada i vrtoglavih obrata. Karla Rossmanna igra Živko Anočić, a ostalih tridesetak likova Nika Mišković,Jelena Lopatić, Hrvoje Klobučar, Davor Jureško, Siniša Ružić, Dražen Mikulić, Jasmin Mekić, Igor Kovač, Aleksandra Stojaković, BIljana Torić i Olivera Baljak. Dramatizaciju Kafkinog nedovršenog, prvog i najduhovitijeg romana potpisuje Goran Ferčec, scenograf je Marko Japelj, a kostimografkinja Doris Kristić. Predstava je nastala u koprodukciji kazališta "Gavella" i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka.