Započinje "Gavella Fair 2016."

30. 05. 2016.

U srijedu, 1. lipnja 2016. izvedbom predstave "Filumena Marturano" Eduarda De Filippa, u režiji Dražena Ferenčine započinje "Gavella Fair", festival svih predstava koje su trenutno na repertoaru teatra u Frankopanskoj 10, a koje će publika, tijekom dva i pol tjedna, moći pogledati za jedinstvenu cijenu ulaznice od 20 kuna!Za razliku od ranijih godina, ove će se godine na završnoj večeri dodijeliti čak tri nagrade; najbolju glumicu i najboljeg glumca u predstavama premijerno izvedenim ove sezone izabrat će prosudbeno povjerenstvo sastavljeno od naših najvjernijih gledatelja, a najbolju predstavu sezone odabrat će žiri portala Studentski.hr.U konkurenciji su glumci iz ansambala predstava: "Umišljeni bolesnik" J. B. P. Molierea, u režiji Krešimira Dolenčića; "U Registraturi" Ante Kovačića i Darija Harjačeka, u režiji Darija Harjačeka; "Malena" Mislava Brečića, u režiji Mislava Brečića, "Kao na nebu" Kaya Pollaka, u režiji Renea Medvešeka te ''Filumena Marturano'' Eduarda De Filippa, u režiji Dražena Ferenčine. Nagrađene će izabrati prosudbeno povjerenstvo koje se sastoji od 7 članova - pretplatnika kazališta "Gavella".U sklopu ovogodišnjeg "Gavella Faira" u utorak, 7. lipnja svečano ćemo obilježiti 50. izvedbu predstave "Tri sestre" Antona Pavloviča Čehova u režiji Slobodana Unkovskog.Festival traje do 17. lipnja, a zatvorit ćemo ga izvedbom predstave "Osmi povjerenik", u režiji Saše Anočića. Cijena ulaznica za sve predstave je 20 kuna!Očekujemo vas na "Gavella Fairu"!

Anja Šovagović Despot nagrađena na 23. Festivalu glumca

23. 05. 2016.

U subotu, 21. svibnja, dodjelom nagrada u Županji, završen je 23. Festival glumca. Nagradu "Fabijan Šovagović" za najbolju glumicu dobila je Anja Šovagović Despot za ulogu Violet Weston u predstavi "Kolovoz u okrugu Osage" Tracyja Letssa, u režiji Slađane Kilibarde. Članovi ocjenjivačkog suda bili su Sanja Marin, Lidija Helajz i Draško Zidar a na ovogodišnjem Festivalu glumca sudjelovalo je 15 hrvatskih kazališnih kuća s predstvama koje je odabrao izbornik Enes Kišević. Predstavu možete pogledati na daskama matičnog kazališta u srijedu, 25. svibnja te u subotu, 4. lipnja 2016.

"Kolovoz u Okrugu Osage" na 23. Festivalu glumca

19. 05. 2016.

U četvrtak, 19. svibnja 2016. predstava "Kolovoz u okrugu Osage" Tracyja Lettsa, u režiji Slađane Kilibarde i produkciji kazališta "Gavella", gostuje na 23. Festivalu glumca u Vinkvocima. "Kolovoz u okrugu Osage" je crna komedija koja donosi priču o tipično disfunkcionalnoj obitelji, o tri generacije klanaiz Oklahome čije mnoštvo problema naguranih pod tepih izlazi na površinu. Nakon što je praizvedena 2007., ova je obiteljska saga pomela sve pred sobom i osvojila sve kazališne nagrade. Nježnost i okrutnost kod Lettsa lice su i naličje prisnosti, a nezaboravni karakteri nižu se pred nama, okupani neurozama, alkoholom, tabletama, histerijom, izgubljenošću, željom za bijegom... U predstavi koja je premijerno izvedena 28. veljače 2015. te ju je do sada pogledalo skoro 15.000 gledatelja igraju: Anja Šovagović Despot, Zoran Gogić, Bojana Gregorić Vejzović, Janko Rakoš, Anja Đurinović, Antonija Stanišić Šperanda, Nela Kocsis, Jelena Miholjević, Darko Milas, Hrvoje Klobučar, Lukrecija Tudor, Ranko Zidarić i Đorđe Kukuljica, scenografkinja je Valentina Crnković a kostimografkinja Marita Ćopo. Anja Šovagović Despot je za ulogu Violet Weston nagrađena Nagradom hrvatskog glumišta 2015. za najbolju žensku ulogu te je, nakon nagrade "Gavella Faira" i nagrade na 30. "Gavellinim večerima", ovo već treća nagrada za lik manipulativne majke.

Otkazuje se izvedba predstave "Umišljeni bolesnik"

16. 05. 2016.

Izvedba predstave "Umišljeni bolesnik" J. B.P. Molierea, u režiji Krešimira Dolenčića, koja se trebala odigrati u srijedu, 18. svibnja 2016. otkazuje se zbog bolesti. Za sve informacije možete se raspitati na broj telefona blagajne - 01 4864 616.

Trijenalna izložba kazališnih plakata

15. 05. 2016.

U petak, 13. svibnja, otvaranjem Trijenalne izložbe najboljih kazališnih plakata u predvorju Gradskog kazališta "Joza Ivakić" Vinkovci započeo je program 23. izdanja Festivala glumca u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Posebnost izložbe je što ona sadržava ne jedan, nego cijeli niz plakata kazališta "Gavella", uz pomoć kojih se može pratiti produkcija kazališta od 2014. godine do premijere predstave "Kao na nebu" u ožujku ove godine. Ocjenjivački sud u sastavu Zdravko Dvojković, Branka Hlevnjak i Dubravko Mataković istaknuo je kako dizajner Vanja Cuculić prati i oblikuje vizualno rješenje sukladno naslovu i temi predstave te tako gradi vizualni identitet kazališta "Gavella". Riječ je o plakatima predstava: "Tri sestre", "Amerika", "Amadeus", "Hrvatski bog Mars", "Bojim se da se sada poznajemo", "Kolovoz u okrugu Osage", "Othello", "Umišljeni bolesnik", "U registraturi", "Malena" i "Kao na nebu", nastalih za Gradsko dramsko kazalište "Gavella" u Zagrebu.

Premijera predstave "Filumena Marturano"

05. 05. 2016.

U subotu, 07. svibnja 2016. u kazalištu "Gavella" premijerno će biti izvedena predstava "Filumena Marturano" Eduarda De Filippa, u režiji Dražena Ferenčine. Rasna melodrama, ili "dramska komedija Eduarda De Filippa, u svoje središte postavlja lik žene čija dvojnost karaktera zbunjuje i opčinjava. Grešnica i pokajnica, divlja i nježna, strastvena i ranjiva, Filumena Marturano izmiče klasičnom poimanju "moralnog", a drama čijim je glavnim likom provocira nas svojom neuhvatljivošću i odbijanjem da stvari proglasi točnima ili ispravnima, dobrima ili zlima. Predstavu režira Dražen Ferenčina, dramaturginja je Ana Prolić, scenografiju potpisuje Stefano Katunar, kostime Marita Ćopo, autor glazbe je Renato Švorinić a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik. Filumenu Marturano igra Anja Šovagović Despot, Domenica Soriana Dražen Kühn a uz njih na sceni teatra u Frankopanskoj su i Zoran Gogić, Perica Martinović, Anja Đurinović, Natalija Đorđević, Nenad Cvetko, Amar Bukvić, Nikola Baće i Đorđe Kukuljica.

"U registraturi" na 26. Marulićevim danima

22. 04. 2016.

U subotu, 23. travnja 2016., u 19,00 sat, u splitskom Hrvatskom narodnom kazalištu, u sklopu 26. Marulićevih dana gostuje kazalište "Gavella" s predstavom "U registraturi" Ante Kovačića i Darija Harjačeka, u režiji Darija Harjačeka.Roman "U registraturi" Ante Kovačića s jedne strane zauzima centralan položaj među kanonskim djelima hrvatskog književnog realizma, a s druge se preko istoimene kultne TV-serije usjekao u memoriju širokog sloja gledatelja. Ivica Kičmanović, nadareni dječak koji iz sirotinjskog seoskog okruženja odlazi u grad – prostor naoko nebrojenih mogućnosti i mogućeg boljeg života; Laura, jedna od najpoznatijih "fatalnih žena" cjelokupne naše književnosti; Kumordinar Žorž, "pogospođeni čankoliz koji se nekritično divi gradskoj gospodi"; ili Mecena, razbludni starac i "dobrotvor", doimaju nam se kao likovi koje dobro poznajemo, pa je ovaj novi susret s njima na pozornici kazališta "Gavella" tim zanimljiviji. Redatelj i autor dramatizacije, Dario Harjaček, u najavi predstave je zapisao: ""U registraturi" je roman krcat strastima, krcat slikama koje očituju najprimarnije ljudske nagone…"Autor dramatizacije i redatelj je Dario Harjaček, dramaturginja je Ivana Sajko, scenografkinja je Vesna Režić, kostimografkinja je Marita Ćopo, autor glazbe je Frano Đurović a koreografkinja Ana Kreitmeyer.Ivicu Kičmanovića igra Igor Kovač, fatalnu Lauru Ivana Roščić, a na sceni teatra u Frankopanskoj su i Siniša Ružić, Sven Medvešek, Sven Šestak, Nenad Cvetko, Janko Rakoš, Živko Anočić, Filip Križan, Zoran Gogić, Nikola Baće, Perica Martinović, Ksenija Pajić, Nela Kocsis, Jelena Miholjević, Ivana Bolanča, Antonija Stanišić Šperanda, Ivan Grčić, Ana Kvrgić, Anica Kovačević, Martina Turšić te Branimir Bobinac i Matko Jakovljević.

Preminuo Tomaž Pandur

13. 04. 2016.

U utorak, 12. travnja 2016., od posljedica srčanog udara preminuo je poznati slovenski redatelj Tomaž Pandur. Pandur je rođen 1963., a režiju je diplomirao u Ljubljani 1989. godine. Osim u Sloveniji te na mnogim kazališnim pozornicama Europe i svijeta, režirao je i u Hrvatskoj. U kazalištu "Gavella" je 2008. postavio predstavu "Kaligula", međunarodnu koprodukciju s kojom je teatar u Frankopanskoj gostovao na prestižnim festivalima u Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji, Rumunjskoj, Poljskoj i Kolumbiji. U Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu, Tomaž Pandur postavio je predstave "Rat i mir" (2011.), "Medeja" (2012.) te "Michelangelo" (2013.), a u suradnji s teatrom Ulysses 2006. režirao je "Tesla Electric Company". U zagrebačkoj je Laubi godine 2013. postavljena izložba njegovih slika, pod nazivom "Dječaci".
Hrvatski će se umjetnici od Tomaža oprostiti na komemoraciju u Hrvatskom narodnom kazalištu, u četvrtak, 14. travnja u 15,00 sati.

Iznimno radno vrijeme blagajne

11. 04. 2016.

Danas, u ponedjeljak, 11. travnja 2016. blagajna će raditi od 9,30 do 13,00 sati te od 14,00 do 19,30 sati.

Obljetnica smrti dr. Branka Gavelle

08. 04. 2016.

Dr. Branko Gavella, jedan od osinvača Zagrebačkog dramskog kazališta, danas Gradskog dramskog kazališta "Gavella", teatrolog, pedagog, prevoditelj, kazališni kritičar i redatelj, utemeljitelj Akademije za kazališnu umjetnost u Zagrebu, preminuo je 8. travnja 1962. godine. Režirao je neke od antologijskih predstava današnjeg kazališta "Gavella", poput "Golgote" i "U logoru" Miroslava Krleže, "Macbeth" i ""Kako vam drago" Williama Shakespearea. 2012.godine, kazalište "Gavella" i Zavod za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU / Odsjek za povijest hrvatskog kazališta, obilježavajući 50 godina od smrti, organizirali izložbu o liku i djelu dr. Branka Gavelle. Pored fotografija iz predstava, izvornih kazališnih cedulja i knjižica, idejnih scenografskih skica, režijskih knjiga prepunih bilježaka, prijevoda te autorskih rukopisa i izdanja, u atriju kazališta po prvi put su oku javnosti bile izložene i memorabilije poput posmrtne maske, štapa, šešira, originalnih dokumenata iz života Branka Gavelle te o osnivanju Akademije dramske umjetnosti.