U utorak, 23. travnja 2024. u kazalištu „Gavella“ započet će ovogodišnji KRADU, koji će trajati sve do 27. travnja. Kazališna revija Akademije dramske umjetnosti (KRADU) bijenalna je revija kazališnog stvaralaštva studenata Akademije. Revija je nastala iz potrebe da studenti izvedbenih umjetnosti predstave svoje umjetničko djelovanje široj javnosti. U dosadašnjih trinaest izdanja, izvedeno je više od pedeset ispitnih predstava produciranih u sklopu Studija glume, Studija kazališne režije i radiofonije te Studija produkcije.
Ovogodišnjim, četrnaestim izdanjem, studenti ADU konceptualno se vraćaju na same početke kazališne umjetnosti. Preuzevši motiv Dionizijskih svečanosti i antičke grčke književnosti, donijet će šarolik izbor scenskog i popratnog programa. Nastojat će to učiniti kao što je to nekad donosio i koreg ― imućniji građanin u staroj Grčkoj koji je bio dužan snositi troškove uzdržavanja, opremanja i uvježbavanja kora u nekoj drami, a koji se smatra prvom pretečom današnjem zanimanju producenta. Od antičkih vremena pa sve do danas, emocije su te koje nas već stoljećima pokreću na pozornici i izvan nje. Ovogodišnjim programom podijelit će upravo te emocije.
Tijekom pet dana festivala bit će prilike vidjeti predstave nastale u posljednje dvije godine na Akademiji dramske umjetnosti te gostovanja ispitnih predstava studenata glume iz Beograda i Novog Sada. Budući studenti Akademije susrest će se sa sadašnjim studentima na takozvanim speedmeet konzultacijama, dok će profesionalci, koji već rade u struci, moći sudjelovati na panelima koji će se baviti pitanjem strukovnih cjenika i položajem producenata na tržištu rada. Revija sadrži i mnoštvo različitih događanja poput Večeri poezije ili filmske projekcije o Kugla glumištu te neizostavno druženje i razmjene iskustava na hodnicima ADU-a.
Ideja ove Kazališne revije je promovirati važnost kazališne umjetnosti i kulture među mladima, potaknuti aktivnu razmjenu ideja te inspirirati i podržati razvoj budućih generacija kazališnih profesionalaca.

Pridružite se na ovogodišnjem KRADU i nek’ vas emocije uKRADU!

14. KRADU u kazalištu "Gavella"