U subotu, 4. svibnja 2024. u kazalištu „Gavella“ održat će se svečana 50. izvedba autorskog prjekta Anice Tomić i Jelene Kovačić "Hotel Zagorje" prema motivima romana Ivane Bodrožić.

Hotel Zagorje, veliko betonsko zdanje, kako ga je opisala Ivana Bodrožić, bojišnica je o kojoj malo tko govori. Tu neprijatelj ne napada vatrom, već iščekivanjem i neizvjesnošću, nepravdom i diskriminacijom. Oko petsto vukovarskih prognanika svoje je domove prisilno zamijenilo malenim hotelskim sobicama te bivše političke škole upisujući u njih svoje vlastite intimne povijesti...

"Ne sjećam se ničega, kako je počelo. Samo neki bljeskovi. Otvoreni prozori u stanu, gusto ljetno poslijepodne, pomahnitale žabe s Vuke.", prve su rečenice romana Hotel Zagorje Ivane Bodrožić. Te "pomahnitale žabe s Vuke" dugo su nam odzvanjale u ušima prije nego što smo odlučile na koji način danas, 10 godina nakon objavljivanja romana i 22 godine nakon mirne reintegracije, ispričati priču o jednoj djevojčici koja je jednog gustog ljetnog poslijepodneva otputovala iz svog Grada na more, na ljetovanje s kojeg se nikada više nije vratila. Jer ta djevojčica danas je žena, kao i mnoge djevojčice koje su tada odlazile ne znajući kamo, ni zašto. I ta žena možda se ne sjeća početka, ali se sjeća mnogo toga, iako bi možda mnogo toga htjela zaboraviti. Željele smo da tu priču pričaju žene, ne samo zbog te djevojčice, nego i zbog toga jer upravo žene često nose onu najveću istinu za koju je potrebno imati puno hrabrosti... napisale su Anica Tomić i jelena Kovačić.

Anica Tomić diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Zagrebu komparativnu književnost i kroatistiku, a na Akademiji dramske umjetnosti kazališnu režiju i radiofoniju. Osnivačica je amaterske kazališne skupine "Theatre de femmes", koja je djelovala od 1995. do 2003. Osim u kazalištu i na radiju, režira i razna kulturna događanja (Europski dan opere, Dan otvorenog trga, Bijele noći, Festival svjetla…). Na gotovo svim projektima surađuje s dramaturginjom Jelenom Kovačić. Radi kao suradnica na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, te kao kazališna pedagoginja i mentorica.

Jelena Kovačić je diplomirala polonistiku i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu te dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Od svibnja 2016. do svibnja 2018. bila je ravnateljica Hrvatske drame HNK Ivana pl Zajca u Rijeci. Radi kao dramaturginja i prevoditeljica.

Ivana Bodrožić rođena je 1982. godine u Vukovaru, dio djetinjstva provela je u Kumrovcu, a opću gimnaziju pohađala je u Zagrebu. Magistrirala je na studiju filozofije i kroatistike Filozofskog fakulteta u Zagrebu. Autorica je nagrađivanih i prevođenih zbirki poezije, romana i zbirke priča, Prvi korak u tamu, Hotel Zagorje, Prijelaz za divlje životinje, 100% pamuk, Rupa,In a Sentimental Mood, Klara Čudastvara. Djela su joj prevođena na desetak stranih jezika, a za svoj književni rad nagrađena je uglednim domaćim i inozemnim nagradama, kao što su nagrada "Goran"za mlade pjesnike;"Kiklop", nagrada za najbolji roman; "Prix Ulysse", nagrada za najbolji debitantski roman s područja Mediterana;"Kočićevo pero";"Edo Budiša", "Balkan Noir" i druge.

iz kritika:

"Velika i važna predstava koja pogađa ravno u srce. Hotel Zagorje u Gradskom dramskom kazalištu “Gavella” autorski je projekt Anice Tomić i jelene Kovačić prema motivima istoimenog romana Ivane Bodrožić, s Dijanom Vidušin u glavnoj ulozi, koja nas nježno I precizno vodi u ljekovito otkrivanje nacionalnog nesvjesnog. (…) Gavellina predstava pod autorskom palicom trenutno najzrelijih I autorskih najpotentnijih domaćih kazalištaraca, Anice Tomić I Jelene Kovačić, ogledni je primjer kako se to treba raditi, kako otvoriti nacionalnu traumu, trideset godina kasnije, ne da bi kopali po starim ranama izazivajući bol I frustraciju, nego da bi dozvolili izvorno neiživljenim emocijama da se oslobode o prestanu nas više triznutra. Umjetnost liječi, kazalište liječi, kad je vrhunsko. “ (Snježana Pavić, Jutarnji list)

"Od pete godine idem u kazalište. Sad je to više od pet desetljeća. I baš nikada nisam doživjela da publika s predstave izlazi bez riječi, u potpunoj tišini, tišini koja svjedoči doživljenom, proživljenom, ali i poštovanju. Tako je publika otišla s predstave "Hotel Zagorje" u Gavelli, prve izvedbe nakon svečane premijere, autorskog projekta Anice Tomić I Jelene Kovačić, nastalog po motivima istoimenog romana Ivane Bordožić. Veliki roman tako je, nakon deset godina čekanja, dobio veliku predstavu. Bilo je vrijedno čekanja. (…) Svih osam glumica odlično je odradilo nadasve zahtijevan posao, vjerujući priči I redateljici. Mnogo je ovdje tjelesnog – trke, bijega, padova, plesa, au tome su se sve glumice iskazale doslovno do kraja svojih snaga. (…) Dijana Vidušin briljira u glavnoj ulozi toliko da poslije zadnje scene u gledatelju ostaje tek misao: "Ože kako se ova žena vrati u svoj život?" To je vjerojatno najviše što glumica može postići. (Bojana Radović Večernji list)

Predstava je osvojila Nagradu hrvatskog glumišta 2020. godine, nagradu za najbolju predstavu na Festivalu glumca 2021., nagradu za najbolju predstau u cjelini na Marulićevim danima, 2021. i nagradu „Nenad Šegvić“ za najbolju predstavu Festivala malih scena 2022. godne. Anica Tomić dobitnica je Nagrade hrvatskog glumišta za najbolju režiju, nagrade za ražiju na Marulićevim danima, te na Festivalu malih scena u Rijeci. Dijana Vidušin dobitnica je nagrade za najbolje glumačko ostvarenje na Marulićevim danima kao i nagradu žirija čitatelja „Slobodne Dalmacije“.

U predstavi igraju: Dijana Vidušin, Ksenija Pajić, Parica Martinović, Bojana Gregorić Vejzović, Lana Meniga, Anotnija Stanišić Šperanda, Ivana Bolanča, Tena Nemet Brankov i Đorđe Kukuljica. Autor glazbe je Nenad Kovačić, scenograf i autor video projekcija Igor Vasiljev, koreografkinja je Lada Petrovski Ternovšek, kostimografkinja Marita Ćopo a oblikovanje svjetla potpisuje Zdravko Stolnik.

Svečana 50. izvedba predstave "Hotel Zagorje"