U petak, 03. svibnja 2019. konferencijom za medije najavili smo posljednju ovosezonsku premijeru u kazalištu "Gavella" – "Ciglu" Filipa Šovagovića, u režiji Krešimira Dolenčića.

"Cigla" iako je mjestom radnje smještena u Zagreb i likovi su joj osobe s ruba hrvatske metropole, nikada nije postavljena ni na jednoj pozornici Šovagovićevog rodnog grada. Praizvedena je 1998. u Splitu, a potraga za onodobnom recepcijom predstave otkriva nam da je bila izuzetno dobro primljena. Zašto kazališni Zagreb nije nakon splitske praizvedbe posegnuo za ovim tekstom teško je reći – razloge bi vjerojatno trebalo potražiti u navikama naših teatara da drame suvremenih hrvatskih pisaca uglavnom postavljaju samo jednom i više im se ne vraćaju. A "Cigla" zaslužuje da joj se vratimo, ponajprije zato jer iskreno progovara o godinama koje su na u mnogočemu bitnome odredile te nas još uvijek, poput utega, nerijetko povlače unatrag. Pritom se Šovagović ratnim hrvatskim devedesetima bavi ne izlazeći iz doma jedne obitelji koja je Domovini posudila svog najmlađeg, najperspektivnijeg člana, da bi im ga Rat vratio kao devastiranu osobu, nesposobnu uklopiti se u prekinutu uobičajenost svakodnevice. Pisac svojom dramom deheroizira prostor i vrijeme kojima mnogi prilaze s predumišljajem te nas, boraveći uz obitelj Ciglenečki, podsjeća da u razdobljima kad se globalni događaji kreću velikim koracima, životi pojedinaca često kao da stoje na mjestu. Osobno kretanje i razvoj žrtvovani su zbog gibanja povijesti. Redatelj predstave je Krešimir Dolenčić, dramaturg Dubravko Mihanović, scenografiju potpisuje Zdravka Ivandija Kirigin, kostime Tea Bašić Erceg, glazbu Ivan Josip Skender.
U "Cigli" igraju: Filip Križan, Ranko Zidarić, Tena Nemet Brankov, Ivana Bolanča, Enes Vejzović, Ivan Grčić i Đorđe Kukuljica.
Premijera je u petak, 10. svibnja 2019.

Najava predstave "Cigla" Filipa Šovagovića