Gavella Fair 2017.

30. 05. 2017.

U četvrtak, 1. lipnja 2017. izvedbom predstave "Nevidljivi" Tene Štivičić, u režiji Matjaža Pograjca započinje "Gavella Fair", festival svih predstava koje su trenutno na repertoaru teatra u Frankopanskoj 10, a koje će publika, tijekom dva tjedna, moći pogledati za jedinstvenu cijenu ulaznice od 20 kuna!I ove će se godine na završnoj večeri dodijeliti čak tri nagrade; najbolju glumicu i najboljeg glumca u predstavama premijerno izvedenim ove sezone izabrat će prosudbeno povjerenstvo sastavljeno od naših najvjernijih gledatelja, a najbolju predstavu sezone odabrat će žiri portala Studentski.hr.U konkurenciji su glumci iz ansambala predstava: "Gospođa Bovary" Ivane Sajko, u režiji Saše Božića; "Priče iz Bečke šume" Ödöna von Horvátha, u režiji Igora Vuka Torbice; "Romanca o tri ljubavi" Antuna Šoljana, u režiji Borisa Svrtana; "Komet" Justine del Corte, u režiji Aide Bukvić; "Srce veće od ruku" po motivima drame Elvisa Bošnjaka, u režiji Tamare Damjanović; "Nevidljivi" Tene Štivičić, u režiji Matjaža Pograjca te ''Tesla Anonimus'' Filipa Šovagovića. Nagrađene će izabrati prosudbeno povjerenstvo koje se sastoji od 7 članova - pretplatnika kazališta "Gavella".Festival traje do 14. lipnja, a zatvorit ćemo ga izvedbom predstave "Kao na nebu", u režiji Renea Medvešeka. Cijena ulaznica za sve predstave je 20 kuna!Očekujemo vas na "Gavella Fairu"!

Osnovano današnje Gradsko dramsko kazalište "Gavella"

29. 05. 2017.

Na današnji dan 1953. skupina mladih glumaca i redatelja, uglavnom "pobunjenika" iz Hrvatskog narodnog kazališta, na čijem je čelu, kao "primus inter pares", bio doktor Branko Gavella, preuzela je zgradu "Malog kazališta" u Frankopanskoj 10 i osnovala Zagrebačko dramsko kazalište.Zbog obnove prostora prva je predstava izvedena u Subotici, a Zagrebačko dramsko kazalište otvoreno je 30. listopada 1954. predstavom "Golgota" Miroslava Krleže, u režiji Branka Gavelle. 1970. ZDK preimenovano je u Dramsko kazalište "Gavella".

16. Festival europske kratke priče

26. 05. 2017.

16. Festival europske kratke priče počinje u nedjelju, 28. svibnja u 20,00 sati, službenim otvorenjem u Atriju kazališta "Gavella". Roman Simić, umjetnički direktor Festivala, razgovarat će o nastanku priče s jednom od najznačajnijih škotskih autorica Janice Galloway i dobitnikom prestižne Bookerove nagrade DBC Pierreom.
U šest dana ovogodišnjeg Festivala europske kratke priče očekuje nas više od trideset autora iz dvanaest zemalja, koji će nastupiti na četrdesetak događanja – čitanja, tribina, razgovora, promocija, knjiga, koncerata... Festival europske kratke priče, jedan od najstarijih književnih festivala posvećenih toj književnoj formi, ponovno dolazi u Zagreb i Rijeku: šesnaestu godinu zaredom FEKP dovodi najveće domaće i strane kratkopričaše pred zagrebačku i riječku publiku, gdje će u različitim prostorima kulture autori i autorice pričati i čitati svoju Europu – jedni gledajući je očima putnika, drugi useljenika; neki azilanata, a neki domaćina. Tema ovogodišnjeg Festivala upravo je Luka Europa, Europa kao prostor susreta i razmjene, točka polaska, odlaska i povratka. U Atriju kazališta "Gavella" prvu će nas festivalsku večer rasplesati Rasputin Orchestra, tradicijskom glazbom srednje i jugoistočne Europe s naglaskom na romskoj glazbi, sevdahu i panonskim melodijama.

Premijera predstave "Tesla Anonimus" Filipa Šovagovića

22. 05. 2017.

U srijedu, 24. svibnja 2017. u kazalištu "Gavella", na Sceni 121, premijerno će biti izvedena predstava "Tesla Anonimus" Filipa Šovagovića.
Premijera će se odigrati na isti datum, 24. svibnja, na koji je 1892. Nikola Tesla u Gradskoj vijećnici u Zagrebu održao govor i izgovorio sljedeće riječi: "Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem gradu Zagrebu u svakom pogledu savjetom i činom." Pišući o predstavi "Tesla Anonimus", autor teksta i redatelj bilježi: "Polazeći od činjenice da je Teslin doprinos civilizaciji ičovječanstvu istovremeno prepoznat i prilično nepoznat, pokušat ću rasvijetliti neke manje znane događaje vezane uz život i rad ovog nevjerojatnog izumitelja. Razmišljajući o posljedicama Teslinog ponekad se pitam nije li Tesla možda pogriješio u nastojanjima da svijet učini boljim. Hoću reći, izumi koje nam je ostavio i za koje je smatrao da bi trebali biti dostupni svakome od nas, e upravo su ti njegovi izumi, završili u rukama glavnih svjetskih industrijskih magnat koji pod egidom – "napredak" – ostvaruju sve veći profit za sebe, čineći razlike između bogatih i siromašnih još većima. Gotovo sam siguran da je i sâm Tesla u jednom trenutku to morao shvatiti te da je većinu svojih izuma ostavio "za sebe", ne dokumentirajući ih. U toj konstelaciji odnosa, moguće je Teslu prikazati kao istinskog heroja vremena."Autor koncepta je Filip Šovagović, scenografkinja je Veronika Radman, kostimografkinja Marita Ćopo, autor videa je Ivan Marušić Klif, oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.U predstavi igraju: Marko Petrić, Andrej Dojkić, Antonija Stanišić Šperanda, Natalija Đorđević, Tara Rosandić, Đorđe Kukuljica, Filip Šovagović i Fadil Abdulov Fafa.

"Kao na nebu" najbolja predstava na 24.Festivalu glumca

21. 05. 2017.

U subotu, 20. svibnja, dodjelom nagrada i priznanja u Vinkovcima završio je 24. Festival glumca. Nagrada "Vanja Drach" za najbolju predstavu otišla je u ruke ansambla predstave "Kao na nebu" Kaya Pollaka u režiji Renea Medvešeka i produkciji kazališta "Gavella" iz Zagreba".

Izbornik Festivala Siniša Ružić izabrao je 18 predstava koje su bile u konkurenciji za nagrade. O festivalskim nagradama odlučivao je procjenjivački sud u sastavu -Izmira Brautović (Kazalište Marina Držića, Dubrovnik), Darko Janeš (samostalni umjetnik) i Nedim Prohić (Zagrebačko gradsko kazalište Komedija).
"Kao na nebu" možete pogledati u srijedu, 14. lipnja, na zatvaranju "Gavella Faira".

Otkazuje se gostovanje "Kaosa iza kulisa"

12. 05. 2017.

Izvedba predstave "Kaos iza kulisa" Gradskog kazališta "Zorin dom" iz Karlovca, koja se trebala odigrati u ponedjeljak, 15. svibnja, otkazuje se zbog bolesti glumca. Sve informacije vezane uz zamjenu kupljenih ulaznica možete dobiti na blagajni kazališta, svakim danom od 9,30 do 19,30 ili na broj telefona 4864 616.

Premijera predstave "Nevidljivi" Tene Štivičić

08. 05. 2017.

U četvrtak, 11. svibnja 2017. u kazalištu "Gavella" premijerno će biti izvedena predstava "Nevidljivi" Tene Štivičić, u režiji Matjaža Pograjca.
"Nevidljivi" Tene Štivičić dosad su neizvođeni u hrvatskom kazalištu, a razlog tome možda treba potražiti u činjenici da je riječ o drami, izvorno napisanoj na engleskom jeziku ("Invisible", 2011.), koja se, tada kada je nastala, svojom tematikom i poljem interesa direktno obraćala ponajprije britanskoj kazališnoj publici. Stvari su se u međuvremenu promijenile, a ono o čemu govore "Nevidljivi" postalo je sveeuropskom temom. "...ova autorica zadivljuje svojom scenskom imaginacijom, briljirajući oštroumnošću seciranja imigrantskoga problema, na način malo kada viđen u modernoj dramaturgiji.", zapisao je Igor Mandić na poleđini knjige triju drama Tene Štivičić, uočavajući postupak kojim njeni protagonisti, izgnani, odbjegli, odbačeni ljudi s Istoka, koji u Velikoj Britaniji vide obećanu zemlju, postaju tek zbunjeni epizodisti globalnih političko-ekonomskih zbivanja, ali i vlastitih života. Već popis likova jasno naznačuje kako stoje stvari: postoji "Tvrđava Europa", kamo pripadaju dobrostojeće, situirane osobe iz više građanske klase zemalja Zapada, te postoje "Drugi", što na isti taj Zapad stižu iz svojih domovina izmučenih ratom i besperspektivnošću.
Predstavu režira Matjaž Pograjc, istaknuti slovenski redatelj (1967.), dobitnik nagrada poput Grand Prix Bagnolet, Pariz; Nagrade za posebna dostignuća na Borštnikovom srečanju; Prešernove nagrade za režiju; Nagrade za najboljeg koreografa-redatelja New York Timesa Nagrade Villanueva na Kubi; Nagrade Marul za režiju predstave Fragile! na Marulićevim danima; Grand prixa Borštnikovog srečanja za Fragile! i drugih. Dramaturg je Dubravko Mihanović, scenografiju potpisuje Tomaž Štrucl, kostime Marita Ćopo, koreograf je Branko Potočan, autor glazbe je Marko Brdnik, a oblikovatelj videa Luka Dekleva, a svjetla Zdravko Stolnik.U predstavi igraju Ozren Grabarić, Nataša Janjić, Sven Medvešek, Bojana Gregorić Vejzović, Enes Vejzović, Ana Kvrgić, Živko Anočić, Martina Čvek, Franjo Dijak, Anja Đurinović, Ivana Bolanča , Nikola Baće, Darko Milas, Filip Križan i Dijana Vidušin.