U srijedu, 24. svibnja 2017. u kazalištu "Gavella", na Sceni 121, premijerno će biti izvedena predstava "Tesla Anonimus" Filipa Šovagovića.
Premijera će se odigrati na isti datum, 24. svibnja, na koji je 1892. Nikola Tesla u Gradskoj vijećnici u Zagrebu održao govor i izgovorio sljedeće riječi: "Smatram svojom dužnošću da kao rođeni sin svoje zemlje pomognem gradu Zagrebu u svakom pogledu savjetom i činom."

Pišući o predstavi "Tesla Anonimus", autor teksta i redatelj bilježi: "Polazeći od činjenice da je Teslin doprinos civilizaciji ičovječanstvu istovremeno prepoznat i prilično nepoznat, pokušat ću rasvijetliti neke manje znane događaje vezane uz život i rad ovog nevjerojatnog izumitelja. Razmišljajući o posljedicama Teslinog ponekad se pitam nije li Tesla možda pogriješio u nastojanjima da svijet učini boljim. Hoću reći, izumi koje nam je ostavio i za koje je smatrao da bi trebali biti dostupni svakome od nas, e upravo su ti njegovi izumi, završili u rukama glavnih svjetskih industrijskih magnat koji pod egidom – "napredak" – ostvaruju sve veći profit za sebe, čineći razlike između bogatih i siromašnih još većima. Gotovo sam siguran da je i sâm Tesla u jednom trenutku to morao shvatiti te da je većinu svojih izuma ostavio "za sebe", ne dokumentirajući ih. U toj konstelaciji odnosa, moguće je Teslu prikazati kao istinskog heroja vremena."Autor koncepta je Filip Šovagović, scenografkinja je Veronika Radman, kostimografkinja Marita Ćopo, autor videa je Ivan Marušić Klif, oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.U predstavi igraju: Marko Petrić, Andrej Dojkić, Antonija Stanišić Šperanda, Natalija Đorđević, Tara Rosandić, Đorđe Kukuljica, Filip Šovagović i Fadil Abdulov Fafa.

Premijera predstave "Tesla Anonimus" Filipa Šovagovića