U subotu, 16. siječnja 2016. u kazalištu "Gavella" će se odigrati svečana 50. izvedba predstave "Fine mrtve djevojke" Mate Matišića, u režiji Dalibora Matanića. Točno deset godina nakon hvaljenog i rado gledanog filma koji je obilježio noviju hrvatsku kinematografiju, "Fine mrtve djevojke" stigle su i u kazalište. Problemi na koje su Matišić i Matanić tada upozoravali i dalje su, možda još intenzivnije, tu, od malograđanskog licemjerja i dvostrukog morala, do šovinizma i homofobije. Priča o dvije zaljubljene studentice, koje ne žele ništa drugo osim da im se dopusti da se na miru vole, na melodramatskom zapletu gradi opasnu i duhovitu, zastrašujuću i na trenutke apsurdnu, no prije svega upozoravajuću priču o tome što smo sve spremni učiniti jedni drugima, uvjereni da različitost ugrožava spokoj naših naoko skladnih života.

U predstavi čiju režiju potpisuje Dalibor Matanić, scenografiju Deni Šesnić, kostimografiju Ana Savić Gecan, a glazbu Pavao Miholjević i Jura Ferina igraju Ivana Roščić, Nataša Janjić, Biserka Ipša, Darko Milas, Živko Anočić, Nela Kocsis, Franjo Dijak, Ana Kvrgić, Filip Šovagović, Janko Rakoš, Nenad Cvetko, Sven Medvešek i Đorđe Kukuljica.
Predstava je igrala na Festivalu malih scena, na Danima satire, Festivalu glumca, vidjela ju je publika u Rijeci, Bjelovaru, Pazinu, Budvi, Mariboru, Šibeniku, Vinkovcima i Slavonskom Brodu.
Te 2013. godine na raznim festivalima glumačka ekipa i autorski tim osvojili su mnogobrojne nagrade. Na Festivalu malih scena nagrađeni su Nela Kocsis za ulogu Lidije, Živko Anočić ze ulogu Danijela te Mate Matišić za najbolji suvremeni tekst. Na Danima satire nagrađeni su Živko Anočić, Dalibor Matanić za režiju, te Nela Kocsis koja je osvojila i nagradu "Fabijan Šovagović" na Festivalu glumca. Nagradom hrvatskog glumišta 2013. nagrađen je Mate Matišić za najbolji praizvedeni dramski tekst.
"Sasvim je izvjesno da "Gavella" ima novi hit, jedan od onih koji će "regrutirati" i one koji kazalište izbjegavaju u širokom luku.""Oni koji mrze, tu je predstava posve jasna, nepovratno uništavaju sami sebe. U tome su sadržani ogromna toplina i humanizam Matišićeva rukopisa, kao i kvaliteta Matanićeve režije.""Najbolji dio predstave su glumci, svi odreda jako dobri i uvjerljivi, a neki i sjajni. (...) ...imamo dobru dramu s bogatom lepezom tragičnih likova, u čijem je središtu jedna tužna i neostvariva ljubav.“ Samo je dio medijskih natpisa nakon premijere.
Svečana 50. izvedba predstave "Fine mrtve djevojke" je u subotu, 16. siječnja 2016. u uobičajenih 19,30 sati.