Preminuo redatelj i dramaturg Mladen Škiljan

16. 07. 2014.

U subotu, 12. srpnja u 93. godini, preminuo je Mladen Škiljan, jedan od najvećih intelektualaca u hrvatskom kazalištu, francuski đak zajedno s Kostom
Spajićem i Vladimirom Habunekom, čovjek enciklopedijske izobrazbe, skroman i uvijek sklon pomoći drugima. Mladen Škiljan rodio se u Zagrebu 24. prosinca 1921. Bio je član je Družine mladih Vladimira Habuneka od 1940. godine, a nakon 1945. radio je kao dramaturg i redatelj na Radio Zagrebu.
Od 1951. bio je asistent i koredatelj Branka Gavelle u zagrebačkome HNK, u kojem je od 1970. do 1974. obnašao dužnost intendanta. U međuvremenu je radio kao redatelj u Dramskom kazalištu Gavella. Pisao je članke o poetskom teatru i kazališnoj organizaciji. Prevodio je drame sa starogrčkoga i francuskog jezika.
Najzapaženije su mu režije u HNK 'Divni dani' (S. Beckett, 1965.), 'Ranjena ptica' (M. Matković, 1966.), 'Balade Petrice Kerempuha' (M. Krleža, 1969., vlastita scenska adaptacija), 'Golgota' (M. Krleža, 1977.), 'Hamlet' (W. Shakespeare, 1980.) i 'Divlja patka' (H. Ibsen, 1987.), a u Dramskom kazalištu Gavella - 'O miševima i ljudima' (J. Steinbeck, 1954.), 'Žrtva na grobu' (Eshil, 1955.), 'Dundo Maroje' (M. Držić, 1955.), 'Scapinove spletke' (Moliere, 1956.), 'Vašar snova' (M. Matković, 1958.), 'Svršetak igre' (S. Beckett, 1958.), 'Svilene papuče' (M. Božić, 1960.), 'Galeb' (A.P. Čehov, 1962.).

Premijera "Amadeusa" u Budvi

12. 07. 2014.

U petak, 11. srpnja 2014., u sklopu festivala "Grad teatar" u Budvi, premijerno je izvedena predstava "Amadeus" Petera Shaffera, u režiji Dore Ruždjak Podolski. Predstava je nastala u koprodukciji GDK "Gavella" i festivala "Grad teatar" Budva.Usredotočen na odnos dvojice skladatelja, Wolfganga Amadeusa Mozarta i Antonija Salierija, "Amadeus" je nastao nakon autorovih uspješnica, kao što su "Vježba za pet prstiju" (1958.), "Crna komedija" (1965.) ili "Equus" (1973.), i ubrzo je, među ostalima, nagrađen i nagradom "Tony" za najbolju dramu. Koristeći svoj prepoznatljivi amalgam filozofske drame, satire i gotovo detekcijskog zapleta, Shaffer "Amadeusa", naravno, premrežuje i čudesnom Mozartovom glazbom, pa gledatelj biva uvučen u prizore s praizvedbi "Otmice iz saraja", "Figarovog pira", "Don Giovannija", "Čarobne frule"... Režija ove predstave povjerena je Dori Ruždjak Podolski, redateljici podjednako udomaćenoj u dramskom i glazbenom teatru, a dvojicu skladatelja pozvani su oživjeti Enes Vejzović kao Salieri i Filip Križan kao Mozart.

Darko Stazić razriješen dužnosti ravnatelja GDK "Gavella"

08. 07. 2014.

Na 15. sjednici Gradske skupštine Grada Zagreba održanoj u četvrtak, 3. srpnja 2014. Darko Stazić na osobni zahtjev razriješen je dužnosti ravnatelja GDK "Gavella". Na istoj sjednici Sonja Kovačić imenovana je vršiteljicom dužnosti ravnateljice GDK "Gavella" do imenovanja ravnatelja na temelju natječaja.

"Zločin i kazna" na festivalu "Purgatorije" u Tivtu

26. 06. 2014.

U subotu, 28. svibnja 2014. u GDK "Gavella" će gostovati na Festivalu mediteranskog teatra "Purgatorije", u Tivtu s predstavom "Zločin i kazna" F. M. Dostojevskog, u režiji Zlatka Svibena. Jedno od najvećih djela ruske i svjetske književnosti izuzetno je kompleksan i izazovan materijal za svakoga tko ga poželi oživjeti na pozornici, no vječna priča o Rodionu Romanoviču Raskoljnikovu, propalom studentu prava, koji odlučuje ubiti i opljačkati lihvaricu Aljonu Ivanovnu, i danas, 150 godina nakon nastanka, sjaji jednakom magičnom privlačnošću. U studenom 2013., u jakoj međunarodnoj konkurenciji kazališnih produkcija iz regije, predstava "Zločin i kazna" na 18. Jugoslovenskom pozorišnom "Festivalu bez prevoda" u Užicama osvojila je čak sedam nagrada "Ardalion". U travnju je predstava otvorila Međunarodni festival Malih scena u Rijeci, a početkom lipnja odigrana je u čas nagrađenih na Festivalu "Sterijino pozorje". Ne događa se često u hrvatskom glumištu da predstava, u sezoni u kojoj je premijerno izvedena, doživi 50 izvedbi, a "Zločin i kazna" koji je na pozornici zaživio 19. rujna 2013., te odmah osvojio i kritiku i publiku, već je sredinom srpnja dosegao tu brojku. U predstavi igraju Franjo Dijak, Darko Milas, Nela Kocsis, Inge Appelt, Perica Martinović, Ivana Bolanča, Jelena Miholjević, Živko Anočić, Ozren Grabarić, Nenad Cvetko, Siniša Ružić, Zoran Gogić, Anja Šovagović Despot te Ivona Kundert i Amanda Prenkaj. Scenografiju potpisuju Ana Martina Bakić i Ivana Knez, kostimografiju Marita Ćopo, a glazbu Darko Hajsek.

Dodjeljene glumačke nagrade i zatvoren "Gavella i Europlakat Fair"

18. 06. 2014.

U srijedu, 18. lipnja 2014., u 19,30 sati, prije izvedbe predstave "Candide ili Optimizam" Voltairea, održala se ceremonija dodjele nagrade najboljoj glumici i najboljem glumcu u premijernim predstavama kazališta "Gavella" u sezoni 2013./2014. Žiri, sastavljen od vjernih posjetitelja teatra u Frankopanskoj, u sastavu: Mira Augustić, Ljiljana Rukavina, Mirta Kuharić, Vladimir Švigir, Alen Dedović, Vedrana Vučinić te Petra Hanzlovsky, predsjednica povjerenstva, najbolje su tako trebali pronaći u pet naših ovosezonskih premijernih naslova, a to su: "Zločin i kazna", "Osmi povjerenik", "Tri sestre", "My Little Corner of the World" i "Amerika". Nagrade je uručio Marko Ajduković, direktor marketinga tvrtke "Europlakat d.o.o", pokrovitelja cijelog Faira. Nagrada iznosi 10.000,00 kn, a ovogodišnja dobitnica je Jelena Miholjević za uloge u predstavama "Zločin i kazna", "Tri sestre" i "My Little Corner of the World". Iz obrazloženja žirija: "Bila je požrtvovna Raskoljnikovljeva majka, bila je dobroćudna i naivna Inga, bila je nesretna i potisnuta Olga. U svakoj od tih uloga otkrivajući izvanredni talent i glumačku dubinu, s lakoćom je dočarala svu kompleksnost svojih likova. Uvjerljiva u tragičnim situacijama, sigurna i duhovita u komičnim, u svakoj ulozi nova i zanimljiva" Dobitnik nagrade za najboljeg glumca je Franjo Dijak za ulogu Raskoljnikova, u "Zločinu i kazni". Iz obrazloženja žirija: "Ovaj mladi glumac iz godine u godinu gradi pamtljive uloge, a ove je sezone izgradio možda najpamtljiviju. Igrajući najpoznatijeg antijunaka, približio nam je njegov duševni rastroj sa zastrašujućom uvjerljivošću. Njegov je Raskoljnikov ne samo u riječima, on pred gledateljima oživljava i u pokretu, u stavu, u pogledu. Pokazao nam je predanost, vrhunsko umijeće i virtuoznost." Na ovogodišnjem "Gavella i Europlakat Fairu", od 2. lipnja prikazano je čak 12 naslova te je publika, ove godine, kao i prethodnih, izuzetnom popunjenošću gledališta dokazala značaj, i potrebu, "Gavella i Europlakat Faira"!

"Zločin i kazna" na Festivalu "Sterijino pozorje" u Novom Sadu

30. 05. 2014.

U utorak, 03. lipnja 2014. predstava "Zločin i kazna" Fjodora Mihajloviča Dostojevskog, u režiji Zlatka Svibena sudjeluje na 59. "Sterijinom pozorju" u Novom Sadu. Festival traje od 26. svibnja do 3. lipnja kada će kazalište "Gavella" odigrati predstavu u čast nagrađenih na Festivalu. Predstava "Zločin i kazna" premijeru je imala u rujnu prošle godine, a u svibnju odigrana je 50. izvedba. Ovaj je roman nemalo puta oživio na pozornici, u raznim adaptacijama i dramatizacijama, a ovu potpisuje sam redatelj, Zlatko Sviben, okupljajući oko svog "dramatizacijskog scenarija" respektabilnu ekipu glumaca svih generacija teatra "Gavella". Jedno od najvećih djela ruske i svjetske književnosti izuzetno je kompleksan i izazovan materijal za svakoga tko ga poželi oživjeti na pozornici, no vječna priča o Rodionu Romanoviču Raskoljnikovu, propalom studentu prava, koji odlučuje ubiti i opljačkati lihvaricu Aljonu Ivanovnu, i danas, 150 godina nakon nastanka, sjaji jednakom magičnom privlačnošću. Scenografiju potpisuju Ana Martina Bakić i Ivana Knez, kostimografiju Marita Ćopo, skladatelj je Darko Hajsek a suradnik za scensko kretanje je Alen Čelić. U predstavi igraju Franjo Dijak, Darko Milas, Nela Kocsis, Inge Appelt, Perica Martinović, Ivana Bolanča. Jelena Miholjević, Živko Anočić, Ozren Grabarić, Nenad Cvetko, Siniša Ružić, Zoran Gogić, Anja Šovagović Despot, Ivona Kundert.

Započinje "Gavella i Europlakat Fair"

30. 05. 2014.

U ponedjeljak, 2. lipnja 2014. izvedbom predstave "Osmi povjerenik" Renata Baretića, u režiji Saše Anočića započinje "Gavella i Europlakat Fair", festival svih predstava koje su trenutno na repertoaru našeg i vašeg kazališta, a koje ćete, tijekom dva i pol lipanjska tjedna, moći pogledati za jedinstvenu cijenu ulaznice od 20 kuna!Na kraju i ove sezone dodijelit ćemo dvije nagrade - pokrovitelj kojih je Europlakat d.o.o.- i to najboljem glumci i najboljoj glumici u premijerno izvedenim predstavama. izvedenim ove sezone u kazalištu "Gavella", a koje odabiru naši najvjerniji gledatelji. U konkurenciji su glumci iz ansambala predstava: "Zločin i kazna" F.M.Dostojevskog, u režiji Zlatka Svibena, "Osmi povjerenik" Renata Baretića, u režiji Saše Anočića, , "Tri sestre" A.P. Čehova, u režiji Slobodana Unkovskog, autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić, prema Fassbinderovom "Južnjaku" - "My Little Corner of the World" i ''Amerika'' Franza Kafke, u režiji Janusza Kice, predstava nastala u koprodukciji HNK Ivana pl. Zajca Rijeka i kazališta "Gavella".Nagrađene će izabrati prosudbeno povjerenstvo koje se sastoji od 7 članova - pretplatnika kazališta "Gavella".Festival traje do 18. lipnja, a zatvorit ćemo ga izvedbom predstave "Candide ili Optimizam", u režiji Krešimira Dolenčića. Cijena ulaznica za sve predstave je 20 kuna!Očekujemo vas na "Gavella & Europlakat Fairu"!

Humanitarna izvedba "Amerike"

19. 05. 2014.

Sav prihod od izvedbe predstave "Amerika", u subotu, 24. svibnja, bit će uplaćen na žiro račun za pomoć stradalima u poplavama. Dođite! Pomozimo!

Svečana 50. izvedba predstave "Zločin i kazna"

12. 05. 2014.

U srijedu, 14. svibnja 2014. u GDK "Gavella" će se odigrati svečana 50. izvedba predstave "Zločin i kazna" F. M. Dostojevskog, u režiji Zlatka Svibena. "Zločin i kazna" F. M. Dostojevskog nezaobilazna je postaja u svakom promišljanju o zločinu i njegovoj (ne)opravdanosti, o krivnji i priznanju, kazni i pokajanju, odgovornosti i posljedicama koje smo spremni podnijeti za učinjeno. Pritom je teško reći u čemu je Dostojevski moćniji: u svojim oštoumnim, analitičkim dijalozima, što poniru nevjerojatno duboko, i kojima suvereno suprotstavlja kompleksna opažanja i stavove o prirodi čovjekovoj; u introspektivnim i nerijetko samoiscrpljujućim monolozima; ili pak u superiornom osjećaju za atmosferu i cjelinu priče, što u slučaju "Zločina i kazne" male filozofske eseje kakvima se međusobno bore likovi začuđujuće skladno "lijepi" na gotovo kriminalistički zaplet... Jedno od najvećih djela ruske i svjetske književnosti izuzetno je kompleksan i izazovan materijal za svakoga tko ga poželi oživjeti na pozornici, no vječna priča o Rodionu Romanoviču Raskoljnikovu, propalom studentu prava, koji odlučuje ubiti i opljačkati lihvaricu Aljonu Ivanovnu, i danas, 150 godina nakon nastanka, sjaji jednakom magičnom privlačnošću.U studenom 2013., u jakoj međunarodnoj konkurenciji kazališnih produkcija iz regije, predstava "Zločin i kazna" na 18. Jugoslovenskom pozorišnom "Festivalu bez prevoda" u Užicama osvojila je čak sedam nagrada "Ardalion". Prosudbeno povjerenstvo ocijenilo je da predstava "Zločin i kazna" predstavlja "jedan od zvjezdanih trenutaka u povijesti festivala" što dokazuje i ocjena publike - 4,86.

Ne događa se često u hrvatskom glumištu da predstava, u sezoni u kojoj je premijerno izvedena, doživi 50 izvedbi, a "Zločin i kazna" koji je na pozornici zaživio 19. rujna 2013., odmah je osvojio i publiku (o čemu svjedoče mjesecima unaprijed rasprodane ulaznice) i kritku:"Franjo Dijak u naslovnoj ulozi Raskoljnikova potresno i s prebogatim glumačkim nijansiranjem igra niz unutarnjih glasova glavnog lika romana, besprijekorno usredotočeno i uvjerljivo grozničavo izgovarajući svoje guste monologe na sipkoj granici bunila i povišene prisebnosti. Iznimno težak zadatak prihvaćanja na sebe kompleksnosti Dostojevskog Dijak igra s toliko predanosti i bespoštednosti, doslovce ginući za kazališnu stvarnost, da uistinu možemo reći kako je napravio ulogu karijere." (Nataša Govedić, Novi list)" samo su neki od navoda koji su ispunjavali hrvatski medijski prostor tih dana. U predstavi igraju Franjo Dijak, Darko Milas, Nela Kocsis, Inge Appelt, Perica Martinović, Ivana Bolanča, Jelena Miholjević, Živko Anočić, Ozren Grabarić, Nenad Cvetko, Siniša Ružić, Zoran Gogić, Anja Šovagović Despot te Ivona Kundert i Amanda Prenkaj. Scenografiju potpisuju Ana Martina Bakić i Ivana Knez, kostimografiju Marita Ćopo, a glazbu Darko Hajsek.
Svečana 50. izvedba "Zločina i kazna" je u srijedu, 14. svibnja 2014. u uobičajenih 19,30 sati.

Premijera "Amerike" u kazalištu "Gavella"

08. 05. 2014.

Nakon premijere 23. travnja u HNK Ivana pl. Zajca Rijeka, u subotu, 10. svibnja predstava "Amerika" Franza Kafke, u režiji Janusza Kice premijerno će biti izvedena na pozornici kazališta "Gavella". Mladog imigranta Karla Rossmanna kojega, nakon seksualne avanture u domovini, roditelji "spakiraju" za Ameriku gdje ga, umjesto očekivanog iskupljenja, pomete vihor bizarnih događaja, nesretnih pustolovina, čudnih ispada i vrtoglavih obrata. Karla Rossmanna igra Živko Anočić, a ostalih tridesetak likova Nika Mišković,Jelena Lopatić, Hrvoje Klobučar, Davor Jureško, Siniša Ružić, Dražen Mikulić, Jasmin Mekić, Igor Kovač, Aleksandra Stojaković, BIljana Torić i Olivera Baljak. Dramatizaciju Kafkinog nedovršenog, prvog i najduhovitijeg romana potpisuje Goran Ferčec, scenograf je Marko Japelj, a kostimografkinja Doris Kristić. Predstava je nastala u koprodukciji kazališta "Gavella" i HNK Ivana pl. Zajca Rijeka.