"Hotel Zagorje" dobitnik čak šest nagrada na 31. Marulićevim danima

26. 10. 2021.

Na upravo završenim 31. Marulićevim danima predstava „Hotel Zagorje“ osvojila je čak šest nagrada. Ocjenjivački sud 31. Marulićevih dana najboljom predstavom u cjelini proglasio je „Hotel Zagorje“, autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić prema motivima romana Ivane Bodrožić, nastalu u produkciji kazališta „Gavella“.

Preminuo Žarko Potočnjak

21. 10. 2021.

Napustio nas je Žarko Potočnjak, kolega i prijatelj, glumac karizmatičan i prepoznatljiv, intenzivno, šarmantno svoj, voljen od mnogih gledatelja raznih generacija. U svojoj naslovima, suradnjama i nagradama, predstavama, filmovima i serijama dojmljivoj biografiji, Žarko je između angažmana u kazalištu "Komedija" i onoga u zagrebačkom Hrvatskom narodnom kazalištu, čiji je prvak Drame bio, 18 godina kao glumac bio dio ansambla kazališta "Gavella". Tijekom ta skoro dva desetljeća na pozornici teatra u Frankopanskoj igrao je u djelima raznim žanrova i stremljenja, znatiželjno se prepuštajući redateljskim poetikama, zaigran i spreman za avanturu, izniklu iz pera Shakespearea i Čehova, Gogolja i Brechta, Držića i Krleže, Marinkovića, Brešana, Becketta...
Nedostajat će nam Žarkovo kazališno umijeće, vedrina i misao, njegova zaljubljenost u pozornicu, učenja i druženja, zajednički rad, razgovori, smijeh...

Preminula prof. Mira Muhoberac

01. 10. 2021.

Jučer je u Zagrebu iznenada preminula prof. Mira Muhoberac, nenadomjestiva osobnost hrvatskog kazališta, dugogodišnja suradnica teatra "Gavella" i "Gavellih večeri" kojima je bila predana kroničarka i oštroumna moderatorica razgovora nakon predstava. Nedostajat će nam Mićin duh, zapažanja i analize, njezini u dubinu pozornice zagledani tekstovi, čudesno poznavanje prošlosti i sadašnjosti umjetnosti kojom smo se zajedno bavili.

Radno vrijeme blagajne u utorak, 28.rujna

24. 09. 2021.

Zbog prekida u opskrbi električnom energijom, u utorak, 28. rujna, blagajna kazališta "Gavella" radit će samo poslijepodnevnu smjenu - od 16,00 do 19,00 sati.

Premijera predstave "Čovjek Jastuk" Martina Mcdonagha u produkciji kazališta "Gavella"

18. 09. 2021.

U petak, 17. rujna 2021. U 20,00 sati, u Centru za kulturu Trešnjevka održala se premijera predstave "Čovjek Jastuk" Martina McDonagha u režiji Vanje Jovanovića i produkciji kazališta "Gavella". Nakon KUC-a Travno, kazalište "Gavella", znatno oštećeno u potresu, novu pozornicu za svoju prvu ovosezonsku premijeru pronašlo je na sceni Centra za kulturu Trešnjevka.

"Hotel Zagorje" proglašen najboljom predstavom 28. Festivala glumca

13. 09. 2021.

Na jučer završenom 28. Festivalu glumca nagradu "Vanja Drach" za najbolju predstavu u cjelini osvojila je predstava „Hotel Zagorje“ , autorski projekt Anice Tomić i Jelene Kovačić prema motivima romana Ivane Bodrožić u režiji Anice Tomić i produkciji kazališta „Gavella“.

Početak rada blagajne kazališta "Gavella"

30. 08. 2021.

Od srijede, 1. rujna 2021. otvara se blagajna kazališta "Gavella". Radno vijeme je od 10 do 13 sati, te od 16 do 19 sati. Na dan igranja predstave, blagajna će raditi sat vremena prije izvedbe na lokaciji igranja.

"Hotel Zagorje" gostuje na 66. Festivalu "Sterijino pozorje" u Novom Sadu

17. 06. 2021.

U ponedjeljak, 21. lipnja 2021. kazalište "Gavella" gostuje na 66. izdanju Festivala „Sterijino pozorje“ u Novom Sadu s predstavom „Hotel Zagorje“. Predstava će se odigrati u sklopu međunarodne selekcije „Krugovi“. Festival traje od 18. do 26. lipnja 2021.
Hotel Zagorje, veliko betonsko zdanje, kako ga je opisala Ivana Bodrožić, bojišnica je o kojoj malo tko govori. Tu neprijatelj ne napada vatrom, već iščekivanjem i neizvjesnošću, nepravdom i diskriminacijom. Oko petsto vukovarskih prognanika svoje je domove prisilno zamijenilo malenim hotelskim sobicama te bivše političke škole upisujući u njih svoje vlastite intimne povijesti...

U predstavi igraju: Dijana Vidušin, Ksenija Pajić, Parica Martinović, Bojana Gregorić Vejzović, Lana Meniga, Anotnija Stanišić Šperanda, Ivana Bolanča, Tena Nemet Brankov i Đorđe Kukuljica. Autor glazbe je Nenad Kovačić, scenograf i autor video projekcija Igor Vasiljev, koreografkinja je Lada Petrovski Ternovšek, kostimografkinja Marita Ćopo a oblikovanje svjetla potpisuje Zdravko Stolnik

Premijera predstave "Posjet stare dame"

06. 05. 2021.

U četvrtak 6. svibnja, te u petak 7.svibnja 2021., kazalište "Gavella" premijerno će izvesti predstavu "Posjet stare dame", nastalu po tekstu Friedricha Dürrenmatta, u režiji Dore Ruždjak Podolski. Premijera je prvotno najavljena u ožujku 2020., ali zbog je pandemije, a potom i potresa odgođena, a sada, više od godinu dana kasnije, održat će se u našem novom privremenom kazališnom domu, na sceni KUC-a Travno. "Posjet stare dame" uzbudljive je strukture, nalik trileru: možemo ju doživjeti kao vlak kojim u prostor devastirane ekonomije stiže glavna junakinja – "stara dama", a u trenutku kad priča dosegne svoju punu brzinu, "Posjet" ne ispušta našu pažnju. Miješajući elemente melodrame, tragedije, crne komedije i groteske, ovaj izrazito živ i aktualan tekst propituje teme poput korupcije kao izvora gospodarske devastacije, urušavanja morala, napuštanja zemlje u potrazi za boljim životom, uz gorčinu povratka bez iluzija... U predstavi igraju: Jelena Miholjević, Andrej Kopčok, Siniša Ružić, Nikola Baće, Ivan Grčić, Sven Medvešek, Anja Đurinović, Barbara Nola, Amar Bukvić, Sven Šestak, Hrvoje Klobučar, Ana Kvrgić, Janko Rakoš, Andrej Dojkić, Nenad Cetko, Natalija Đorđević i Anica Kovačević. Prijevod potpisuje Ivo Juriša, scenograf je Stefano Katunar, Kostimmografiju Manuela Paladin Šabanović. Suradnica za scenski pokret je Petra Hrašćanec, a skladatelj Stanislav Kovačić. Jezična savjetnica je Đurđa Škavić, oblikovatelj zvuka Christian Kanazir, a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.

Preminuo Saša Anočić

05. 05. 2021.

S iznenadnim odlaskom Saše Anočića kazalište "Gavella" izgubilo je dragog prijatelja i kolegu, autora koji je glumio, pisao i režirao s nama. Saša je na pozornici u Frankopanskoj 2013. postavio "Osmog povjerenika" Renata Baretića, kao autor dramatizacije, redatelj i koreograf, predstavu izgrađenu ponajprije "dragocjenim načelom igre". Bilo je u njoj, kao i uvijek kod Saše, humora i nježnosti, neumjerenosti i topline, tuge i nemira, čuđenja i potrage. Uslijedio je Marinkovićev "Kiklop", premijerno izveden u veljači 2019., koji je još uvijek na našem repertoaru, te je u međuvremenu nagrađen nizom nagrada, od toga i trima za najbolju predstavu u cjelini, na Nagradi hrvatskog glumišta, Susretima kazališta Bosne i Hercegovine te Marulićevim danima. I Saša je dvaput nagrađen za režiju "Kiklopa", a na tragu tih naših zajedničkih uspjeha i odnosa koji smo izgradili, pripremali smo i neke nove naslove, pričali o kazalištu, književnosti i filmovima, nekako se zadržavši na Orwellovoj "Životinjskoj farmi", koja nam se činila sjajnim odabirom za ovo intenzivno vrijeme i Sašinu zaigranu poetiku. Ovu predstavu nećemo zajedno dosanjati i iako smo ošamućeni, bistri nas misao o trenucima koje smo proveli sa Sašom, maštajući kazalište. Riječima Marinkovićevog Uga: "Molim jedan pljesak za našeg Eustahija Nenadoknadivog!"