U petak, 17. rujna 2021. U 20,00 sati, u Centru za kulturu Trešnjevka održala se premijera predstave "Čovjek Jastuk" Martina McDonagha u režiji Vanje Jovanovića i produkciji kazališta "Gavella". Nakon KUC-a Travno, kazalište "Gavella", znatno oštećeno u potresu, novu pozornicu za svoju prvu ovosezonsku premijeru pronašlo je na sceni Centra za kulturu Trešnjevka.

 

Ovjenčan Nagradom Olivier za najbolju novu dramu, Nagradom New York Drama Critics' Circle za najbolju novu stranu dramu, dvjema Nagradama Tony i mnogima drugima, "Čovjek Jastuk " ("The Pillowman") jedan je od onih tekstova koji nas istodobno uznemiruje i uzbuđuje, nepredvidljivo i drsko, brutalno i nježno, zavodljivo i odbojno. McDonagh ima sposobnost da nas nagovori da uskočimo u "vlak smrti" kojim nas je odlučio povesti u mrak gdje će nas, vođene šinama krimi-zapleta i uronjene u izmaglicu gothic-atmosfere, ostaviti bez daha, nasmijavajući nas i strašeći. Ponekad, kao i osobe komada, nismo sigurni što je istina, a što laž, što je učinjeno, a što zamišljeno, te kada nas se navodi na krivi put ne bismo li još više posumnjali u vjerodostojnost tragova koji nas vode kroz labirint "Čovjeka Jastuka". S izuzetno smo glumstvenim materijalom, partiturom zagušljive sugestivnosti, u kojoj svjetlo postoji, no likovi – a i mi s njima – se pitamo odakle ono dopire. Je li to vjera u važnost pričanja priča, u ljudskost, milosrđe i sućut koje postoje i u totalitarnoj tami jednog svijeta u kakvom se nadamo da ne živimo...
"Čovjek Jastuk" se virtuozno poigrava mogućim odgovorima, očekivanjima, krhkošću granice zbilje i fikcije, kazalištem.

 

Vanja Jovanović rođen je 7.2.1993. godine u Osijeku gdje je završio osnovnu i srednju školu. Nakon srednje Građevinske škole, 2011. godine upisuje Umjetničku akademiju u Osijeku, smjer gluma i lutkarstvo na kojoj magistrira 2017. godine. Za vrijeme Akademije sudjelovao je u mnogim akademskim i vanakademskim kazališnim produkcijama, pohađao domaće i inozemne radionice i kao glumac sudjelovao na mnogim domaćim i inozemnim kazališnim festivalima. Na zadnjoj godini Akademije, 2016. godine zaposlen je u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka. 2018. godine upisuje MA studij kazališne režije i radiofonije na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu. Do sada je kao redatelj profesionalno radio u kazalištima GKL Rijeka, GKL Zadar, Puna kuća i GDK "Gavella“.

 

Redatelj predstave je Vanja Jovanović, prevoditeljica Nora Krstulović, dramaturgiju potpisuje Dubravko Mihanović. Scenografi su Vanja Jovanović i Marita Ćopo koja potpisuje i kostimografiju. Autor glazbe je Šimun Matišić, oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik, a zvuka zvuka Christian Kanazir.
U predstavi igraju Živko Anočić, Nikola Baće, Sven Šestak i Franjo Dijak.