GDK "Gavella" sredinom studnog odlazi na turneju u Srbiju s dvije predstave. U četvrtak, 16. studenog 2017. predstava "Priče iz Bečke šume" Ödöna von Horvátha, u režiji Igora Vuka Torbice, selektirana od izbornika Bojana Munjina, sudjeluje u konkurenciji 22. Jugoslovenskog pozorišnog festivala "Bez prevoda" u Užicu. Festival traje od 13. do 20. studenog 2017. i kazalište "Gavella" je jedino selektirano hrvatsko kazalište.
Dosadašnja sudjelovanja na tom festvalu su bila vrlo uspješna za kazalište "Gavella" - predstava "San Ivanjske noći" Williama Shakespearea, u režiji Aleksandra Popovskog 2008. osvojila je pet nagrada Ardalion, uključujući onu za najbolju predstavu, najbolju režiju i scenografiju te dvije glumačke nagrade. Pet godina kasnije, 2013. predstava "Zločin i kazna" osvojila je čak sedam nagrada – za najbolju predstavu, najbolju režiju, tri glumačke nagrade te nagrade za kostimografiju i scenografiju.
Predstava "Priče iz Bečke šume" koja je premijeru imala u prosincu 2016. godine, bori se za nagrade u konkurenciji sa još sedam kazališta iz regije. Predstavu je režirao Igor Vuk Torbica a priča je to o sudbini naivne mlade žene Marijane, koja odluči razvrgnuti svoje zaruke s mesarom Oskarom nakon što se zaljubi u Alfreda, koji, međutim, nema ozbiljne namjere uzvratiti joj ljubav. Tu pogrešku, Marijana će gorko platiti.Marijanu utjelovljuje Nataša Janjić, Oskar je Filip Križan, a Alfred Igor Kovač. Još igraju Ksenija Pajić, Perica Martinović, Franjo Dijak, Nela Kocsis, Janko Rakoš, Siniša Ružić, Filip Šovagović, Jelena Miholjević, Barbara Nola, Nikola Baće, Tena Nemet Brankov, Anja Đurinović, Martina Čvek, Sven Medvešek i Živko Anočić. Predstava se igra prema prijevodu Dragutina Horvata, dramaturginja je Katarina Pejović. Scenografiju osmišljava Branko Hojnik, a kostime Marita Ćopo. Autori glazbe su Nenad i Alen Sinkauz, koreograf Pravdan Devlahović, a oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik.
Na sceni Ateljea 212, u Beogradu, u subotu, 18. studenog 2017. Kazalište "Gavella" gostuje s predstavom "Gospođa Bovary" Ivane Sajko prema Gustaveu Flaubertu, u režiji Saše Božića. Preuzimajući likove, situacije i odnose iz velikog naslova francuske i europske književnosti, Ivana Sajko ispisala je novi dramski tekst o poznatoj priči i poznatim licima, nudeći redatelju i glumcima kompleksnu strukturu čiji su motor(i), kao i kod Flauberta, potraga za strašću i ljubavlju, pokušaji da se ispuni emotivna praznina, žudnja da se "udahne zrak" izvan sapetosti malograđanskih konvencija te suoćenje s financijskim posrnućem. Redatelj Saša Božić "Gospođom Bovary" ukazuje na "suvremenost njenog slučaja", stvarajući predstavu kojoj su "dug i dosada u središtu interesa", kostime potpisuje Marita Ćopo, scenografiju Zdravka Ivandija, a scenski pokret Petra Hrašćanec.Emmu Bovary igra Jelena Miholjević, a s njom su na sceni i Igor Kovač, Sven Medvešek, Filip Križan, Nikola Baće, Ivan Grčić i Franjo Dijak. Skandal koji je "Gospođa Bovary" izazvala po objavljivanju 1856. godine, možda više nema jurišni efekt na porozni društveni moral i njegovo naličje – licemjerje, ali pitanje "Bože, zašto sam se udala?" i dalje odjekuje polemički i glumstveno.

 Kazalište "Gavella" sudjeluje na "Festivalu bez prevoda"  u Užicu i gostuje u Ateljeu 212