U ponedjeljak, 11. rujna 2017., u 19,00 sati, u atriju kazališta "Gavella" otvorit ćemo izložbu radova Duška Šibla – Ciklus sjećanja na Marina Držića. O radovima će govorit Boris Svrtan, ravnatelj kazališta "Gavella", i Duško Šibl, a Amar Bukvić, Ozren Grabarić i Đorđe Kukuljica govorit će Držićeve tekstove. Istaknuti hrvatski slikar i crtač Duško Šibl pridužio se značajnoj 450. godišnjici smrti Marina Držića (1567.-2017.), najvećeg hrvatskog komediografa, jednog od najistaknutijih hrvatskih pisaca uopće te jednog od najvažnijih autora eurpske renesansne komediografije.S novim ciklusom slika inspiriranih bezvremenim likovima iz Držićevih komedija (Dundo Maroje, Laura, Maro, Bokčilo, Dugi Nos, Sadi, Ugo, Petrunjela, Pomet, Đivo).
Duško Šibl u vrlo je kratkom vremenskom periodu ovog ljeta napravio ciklus sjećanja na dubrovačkog renesansnog književnika. Šiblov temperamentni, ekspresivni slikarski rukopis odlično se povezao s renesansnim Držićevim likovima, u čijoj je suvremenoj prezentaciji umjetnik spojio ne samo element satire, groteske i poklade, već je u prikaz integrirao element pokreta, što je uz jaki i kontrasni kolorit slikama dalo sasvim novu, dinamičnu kompoziciju.
Naime, Šiblove studije ljudskog pokreta u zadnja dva desetljeća neka su od najboljih djela tog žanra u hrvatskoj suvremenoj umjetnosti. Karakterističan simultanitet obrisa kretnji androginih tijela prate perspektivne i anatomske nepravilnosti, koje umjetnik svjesno primjenjuje kao vlastiti manifest, što se idealno spojilo s idejom prikazivanja Držićevih kazališnih likova. Između teme ars amatoria i svijesti o našoj smrtnosti - kojima se Duško Šibl intenzivno bavi u svojem slikarstvu - ispreplela se u novom ciklusu plejada Držićevih likova, kojoj je umjetnik podario novu emotivnu, karakternu i psihološku dimenziju suvremenosti.