Koncept, tekstovi, režija, scenografija: Dubravko Mihanović i Filip Šovagović
Kostimografkinja: Marita Ćopo
Autori glazbe: Šimun Matišić, Fadil Abdulov, Fran Krsto Šercar i Filip Šovagović
Suradnica za scenski pokret: Anja Đurinović Rakočević
Video: Hrvoje Zalukar i Filip Borelli
Oblikovanje svjetla: Zdravko Stolnik
Scenografska suradnica: Barbara Borčić
Vizualni identitet predstave: Ivona Đogić Đurić / Crtaona Studio
Autor fotografija: Hrvoje Zalukar

Igraju:
Bojana Gregorić Vejzović
Hrvoje Klobučar
Andrej Dojkić
Tara Rosandić
Anja Đurinović
Amar Bukvić
Tena Nemet Brankov
Sven Šestak
Mada Peršić
Marko Petrić
Đorđe Kukuljica
Sven Medvešek
Antonija Stanišić Šperanda
Natalija Đorđević
Nenad Cvetko
Janko Rakoš
Nikola Baće
Jelena Miholjević
Ranko Zidarić
Siniša Ružić
Anica Kovačević

Sviraju:
Šimun Matišić
Fran Krsto Šercar
Fadil Abdulov
Filip Šovagović

Prve izvedbe: 27. i 28. studenog 2020., Kuća za ljude i umjetnost Lauba

Predstava traje sat i 40 minuta.

U sklopu projekta "Sanjam(o) predstavu", koji već neko vrijeme razvijamo i čiji smo filmski dio emitirali preko društvenih mreža, nastaje i izvedbeni događaj radnog naziva "Zagreb 2020." Podnaslovljen kao "dramski koncert", on kombinira i eklektično spaja dramaturgiju (post)ekspresionističke rascjepkanosti kratkih rezova s plovom glazbenih dionica i pjevačkih sekvenci, kako bi pokušao progovoriti o tekućoj godini i specifičnoj događajnosti u našem Gradu, iz pozicije nas, njegovih građanki i građana. Dvadesetak glumica i glumaca ansambla kazališta "Gavella" – trenutno zatvorenog zbog posljedica potresa – osnaženih skupinom glazbenika, krenulo je u zajedničko kolažiranje iz zadanih im i improviziranih monoloških struktura, od kojih su neke ostale u toj formi, a neke su se razvile u dijaloške scene s dvoje ili više izvođača, ovisno o nadahnuću, razvoju, okolnostima. Ispovjedno i dokumentarno stapaju se s teatraliziranim i očuđujućim, osobni humor sudara se sa zbornom melankolijom, a košmarni snovi s buđenjima u ponekad još neobičniju stvarnost, stvarnost Zagreba 2020...

Nagrade:

10. Bobijevi dani smijeha, 2021.
- nagrada za najboljeg glumica: Hrvoje Klobučar

"Žanrovski tragikomično, farsično, burleskno i groteskno, u obliku vodvilja, verbalnoga i plesnoga teatra, mime i pantomime, dvadeset i jedan član GDK Gavella predočuje priču Zagreba, svoju i tuđu, referencijalnu i autoreferencijalnu. Predstava koncert oponaša strukturu tuluma i čekanja, od raspusnih noćnih događanja do beketovskih i joneskovskih apsurdnih situacija koje uvišestručuju društvene i slojeve današnjice i kulture u svakodnevici u kojoj se ti slojevi na zagrebačkim kućama istodobno urušavaju, skidaju i ponovno stavljaju i grade." (Mira Muhoberac, Vijenac)

"Puno je tu emocija koje i sami proživljavamo, puno smiješnih i tragičnih situacija, ali slika koja iskrsava pred očima gledatelja jest Zagreb koji živimo u ovoj nesretnoj godini. I nije tu riječ samo o koronavirusu i potresu: priča je mnogo šira, u fokusu je mnogo više dijelova života - ljudi su i dalje nesretno zaljubljeni, Zagrepčanke su hrabre, iako ne na rubu, nego u slomu živaca, mladi nestaju u paklu heroina... I možda zbog svega toga "Zagreb 2020" na gledatelja djeluje katarzično." (Bojana Radović, Večernji list)

"Gavellini glumci zbilja traju kao vrlo osebujni stupovi kazalšne umjetnosti, unatoč građevinskom "potopu" zgrade njihova teatra. (...) Predstava 'Zagreb 2020' pokazuje da prva razina ljudskog zajedništva bilo kojeg kazališta treba biti uspostavljena upravo na temeljnoj razini glumačkog ansambla." (Nataša Govedić, Novi list)

"Ova duhovita i nježna predstava ujedno je i terapeutska seansa. (...) Predstava je koliko skladana, toliko režirana te se svija i razvija u impresivno događanje, vašar samoće s kojeg raste specifična napetost između lirske nade i epskog pesimizma, sve u igri i ponekoj pjesmi 21 glumice i glumca, uza svirku četvorice muzičara..." (Tomislav Čadež, Jutarnji list)

Video