Redatelj: Krešimir Dolenčić
Prevoditelj: Mladen Škiljan
Dramaturginja: Ana Tonković Dolenčić
Scenografkinja: Tanja Lacko
Kostimografkinja: Tea Bašić
Autor glazbe: Matija Antolić
Koreografkinja: Iva Peter Dragan
Oblikovatelj svjetla: Zdravko Stolnik
Suradnica za scenski govor: Ivana Buljan Legati
Asistentica redatelja i dramaturginje: Žad Novak
Aranžman pjesme "Illustrissimi doctores": Filip Šljivac
Slikarski radovi: Marta Crnobrnja
Fotografije: Vladimira Spindler
Vizualni identitet predstave: Vanja Cuculić / Studio Cuculić

Igraju:

Argan, umišljeni bolesnik: Enes Vejzović
Béline, druga žena Arganova: Barbara Nola
Angélique, kći Arganova, zaljubljena u Cléantea: Anja Đurinović Rakočević
Toinette, sluškinja: Anja Šovagović Despot
Béralde, brat Arganov: Sven Šestak
Cléante, mladić zaljubljen u Angélique: Igor Kovač
Doktor Diafoirus, liječnik: Siniša Ružić
Thomas Diafoirus, njegov sin, udvarač Angéliquein: Đorđe Kukuljica
Doktor Purgon, liječnik Arganov; Gospodin Bonnefoy, notar: Filip Šovagović
Louison, djevojčica, mlađa kći Arganova, sestra Angéliqueina: Natalija Đorđević
Glazbenici: Iva Peter Dragan
Matija Antolić / Vjekoslav Babić

Prva proba: 11. svibnja 2015.
Nastavak rada: 25. kolovoza 2015.
Premijera: 19. rujna 2015.

Inspicijentica: Snježana Majdak
Šaptačica na probama: Andrea Glad

Predstava traje sat i 40 minuta, bez pauze.

"Umišljeni bolesnik" ("Le Malade imaginaire"), komedija-balet u tri čina, posljednje je Moliereovo djelo, premijerno izvedeno 1673. godine. Veliki komediograf i glumac, dugo bolestan od tuberkuloze, kolabirao je na četvrtoj izvedbi, u ulozi Argana, te je ubrzo preminuo... Njegov tekst, međutim, nastavio je živjeti, pa je ova bespoštedna satira na temu liječnika i medicine, njihove prijetvornosti i pohlepnosti, do danas ostala stalnim gostom kazališnih pozornica, neprestano provocirajući nove pristupe. Ovo glazbeno-scensko djelo proizvod je Moliereove drske manirističke imaginacije, svjesno oslobođeno potrebe za umjerenošću i pokušaja da se oblikuje formalno besprijekoran materijal. Prići mu, stoga znači s jedne strane pronaći odgovarajući ključ za ponuđenu teatralnost i izvedbenu neobuzdanost, a s druge, ne otupiti mu satiričku oštricu koja bez sumnje pogađa u srž nekih problema s kojima se i danas susrećemo. Bezobrazan i anarhističan, ironičan i zajedljiv - ovo je Moliere koji propituje ne samo svoj i onodoban, već i naš, ovodobni svijet, koristeći humor kao oruđe za dinamičan dramski obračun s onim što mu smeta...

Nagrade:

4. Bobijevi dani smijeha, 2015.
- nagrada za najbolju glumicu: Anja Šovagović Despot

"Dolenčić je Molièreovo ubitačno i univerzalno raskrinkavanje ljudskog egoizma iskarikirao znalački i s mjerom, ali i s jasnom namjerom da se približi tinejdžerskoj publici. Stvarna kičma ove predstave su mladenački entuzijastični glumci, predvođeni lucidnim Enesom Vejzovićem u ulozi umišljenog bolesnika koji terorizira svoju okolinu, a onda i sebe te vehementnom Anjom Šovagović Despot u ulozi glavne, doduše pravedne spletkarice Toinette. Glumački ansambl nema slabe karike, ali ipak treba pohvaliti odličnu Barbaru Nolu kao Arganovu drugu ženu, Đorđa Kukuljicu kao udvarača i Nataliju Đorđević kao mlađu Arganovu kći te Gavelline glumačke prinove Anju Đurinović kao Arganovu stariju kći i njezina izabranika, energičnog Igora Kovača." (Denis Derk, Večernji list)

"Najbolji dio predstave zapravo iznose Siniša Ružić kao Doktor Diafoirus i Đorđe Kukuljica kao njegov sin, Thomas Diafoirus. (...) U nadahnutoj suigri s Kukuljicom, Ružić ovdje predstavlja univerzalno licemjerje društvenog poretka, simbol nepotizma, ali i privatne laži." (Tomislav Čadež, Jutarnji list)