Redatelj: Vito Taufer
Prevoditeljica: Irena Lukšić
Dramaturg: Dubravko Mihanović
Scenograf: Igor Pauška
Kostimografkinja: Marita Ćopo
Autori glazbe: Nana Forte i Jure Ivanušič
Suradnik za scenski pokret: Pravdan Devlahović
Suradnica za scenski govor: Ivana Buljan Legati
Oblikovatelj svjetla: Zdravko Stolnik
Asistent dramaturga: Filip Jurjević
Vizualni identitet predstave: Vanja Cuculić / Studio Cuculić
Autor fotografija: Jasenko Rasol

Igraju:

MARTA, mlada, lijepa devojka: Dijana Vidušin
MARK, direktor velikog međunarodnog filmskog festivala: Ozren Grabarić
LAURA, manekenka: Tara Rosandić
MAGDA, Laurina prijateljica: Martina Čvek
LORENS, Magdin muž: Sven Šestak
GUSTAV, bankar: Ranko Zidarić
LORA, Gustavova supruga: Nela Kocsis
KARL, bankar: Filip Šovagović
LINDA, Karlova supruga: Ksenija Pajić
RUDOLF, PR menadžer: Marko Petrić
MAKS, izvršni menadžer banke: Živko Anočić
MATIJAS, menadžer reklamne agencije: Amar Bukvić
GABRIJEL, zamjenik direktora građevinske kompanije: Enes Vejzović
ROZA, prostitutka: Tena Nemet Brankov

Inspicijentica: Ana Dulčić
Šaptačica: Marina Fakac

Prva proba: 30. travnja 2018.
Nastavak rada: 27. kolovoza 2018.
Premijera: 14. rujna 2018.
Posljednja izvedba: 23.prosinca 2019.
Broj izvedaba: 25

U drami jednog od najzanimljivijih suvremenih ruskih dramatičara, Ivana Viripajeva, svi su likovi pijani. Pijanstvo je ovdje koncept, metafora i stanje. Jer opijeni alkoholom, zapravo su pijani – zbunjeni, dezorijentirani, izgubljeni – duhom. Pritom je Viripajev inventivno združio metafizičku dramu s komedijom, nerijetko i apsurdnom, te religiju s ironijom, pri čemu ga neki kritičari nazivaju "spojem Tarkovskog i Tarantina". "Treba vidjeti ciljeve i zadatke koje si postavljamo, i to je sve.", reći će jedan od likova "Pijanih", ali upravo u tome i jest stvar: četrnaest osoba koje tumaraju (vele)gradskim prizorištima ovoga teksta doimaju se kao da ne znaju kamo idu, pa su potezi što ih povlače nerijetko bizarni i ishitreni. Humor koji im olakšava postojanje opor je i bespoštedan, uz preokrete uvjetovane iznenadnim izjavama ljubavi, priznanjima nevjere, naprasnim sastancima i rastancima... A kad je alkohol(izam) u pitanju, ne treba isključiti ni doslovnost, pa "Pijani" upozoravaju i na taj društveni problem. U režiji Vite Taufera, slovenskog redatelja velikog kazališnog iskustva, udomaćenog i na hrvatskim scenama, "Pijani" nam se ukazuju kao komad koji priziva elektriziranu kolektivnu igru, sav u nervoznom gibanju i strastenoj logoreji, svadljiv i tjelesan, gdje su bujice riječi i kovitlaci pijanstava iskaz onog potisnutog, zapretenog u nama...

"'Pijani' su odlično otvaranje nove kazališne sezone u Zagrebu, predstava po kojoj ćemo uz "Ponovno ujedinjenje dviju Koreja" u režiji Paola Magellija, pamtiti Svrtanove ravnateljske godine na čelu Gavelle. (…) "Pijani"su velik zalogaj, onaj koji traži maksimalan angažman redatelja, ali i dramaturga, te svakog od glumaca ponaosob." (Bojana Radović, Večernji list)

"Dramsko kazalište "Gavella" započelo je novu sezonu inteligentnim i duhovitim, gotovo filozofskim tekstom "Pijani", suvremenog ruskog dramatičara Ivana Viripajeva, kojeg je slovenski redatelj Vito Taufer postavio kao niz dinamičnih, zabavnih, bizarnih, duhovitih i često apsurdnih situacija s naglaskom na tekst i glumačke interpretacije. (…) Bila je to izvedba kojoj smo povjerovali i koja poziva na razmišljanje." (Nina Ožegović, T-portal)

"Gavellini glumci, uz gotovo stalnu pratnju nenametljive, ali varijacijama bogate i jazzerski orkestrirane glazbe (kompozitori: Nana Forte i Jure Ivanušič), provode nas jednom pijanom noći. Neki od njih, poput Filipa Šovagovića (bankar Karl) i Ranka Zidarića (bankar Gustav), uspijevaju kroz stanja alkoholnog iskrivljenja svijesti dotaknuti visoki napon psihičkih sila koje upravljaju ljudskim jastvom: Šovagović kao Karl fenomenalno igra psihotično poricanje ili potpuno negiranje onih aspekata stvarnosti koje nije u stanju prihvatiti, dok Zidarić u roli Gustava jednako sugestivno igra objavu velikog religioznog pobratimstva svih bića u svemiru. (…) I Sven Šestak (Lorens) usuđuje se glumački otvoriti pogledu ono što kulja "iza" paravana alkohola. (...) Izvrsni su i Živko Anočić (Maks) i Enes Vejzović (Gabrijel) u prizorima momačke večeri." (Nataša Govedić, Novi list)

"Scenski su aktivni i lijepo ugođeni kostimi Marite Ćopo, funkcionira ispražnjena, kabaretski osjenčana scena Igora Pauške, atmosferu podvlače i satirični glazbeni "gifovi" Nane forte i Jure Ivanušiča…" (Tomislav Čadež, Jutarnji list)

"S predstavom 'Pijani', prvom ovogodišnjom premijerom, zagrebačko kazalište 'Gavella' očigledno ima hit – preporuke se prenose od usta do usta, nije potrebna nikakva reklama." (Snježana Pavić, Globus)