"Scena 121" (atrij kazališta)

Koncept: Filip Šovagović
Scenografkinja: Veronika Radman
Kostimografkinja: Marita Ćopo
Autor videa: Ivan Marušić Klif
Glazba: Filip Šovagović i Fadil Abdulov Fafa
Oblikovatelj svjetla: Zdravko Stolnik
Asistentica kostimografkinje: Dora Šintić
Autor fotografija: Ante Delač
Vizualni identitet predstave: Vanja Cuculić / Studio Cuculić

Igraju:

Nikola Tesla: Marko Petrić
Dane Tesla, Thomas Alva Edison, George S. Patton: Andrej Dojkić
Alka Tesla, Ann Lizzie Gillespie, Mileva Einstein: Antonija Stanišić Šperanda
Bakha Tesla, Lucy Dissie, Natalie Alcatraz von Buckingham: Natalija Đorđević
Georgina Mandić Tesla, Olga Fox, Mister Krupp, Mileva Einstein 2: Tara Rosandić
Milutin Tesla, Prof. Melchior Bukowski, George Westinhouse, Adolf Hitler: Đorđe Kukuljica

Sviraju:

Fadil Abdulov Fafa
Filip Šovagović

Inspicijentica i šaptačica: Marina Fakac

Prva proba: 4. travnja 2017.
Premijera: 24. svibnja 2017.

U predstavi se izvode dijelovi skladbi:

God Bless the Child (Billie Holiday, Arthur Herzog, Jr.)
Alabama Song (Bertolt Brecht, Kurt Weill; obrada: David Bowie)
Plaisir d'amour (Jean-Paul-Égide Martini, Jean-Pierre Claris de Florian)
Jazz Suite No. 2 (Dmitri Shostakovich)

Više o projektu CRO Tesla Tour možete saznati na www.e-tesla.org

Pišući o predstavi "Tesla Anonimus", autor teksta i redatelj bilježi: "Polazeći od činjenice da je Teslin doprinos civilizaciji i čovječanstvu istovremeno prepoznat i prilično nepoznat, pokušat ću rasvijetliti neke manje znane događaje vezane uz život i rad ovog nevjerojatnog izumitelja. Razmišljajući o posljedicama Teslinog rada te o utjecaju njegovih otkrića na svijest ljudi i razvoj društva, ponekad se pitam nije li Tesla možda pogriješio u nastojanjima da svijet učini boljim. Hoću reći, izumi koje nam je ostavio i za koje je smatrao da bi trebali biti dostupni svakome od nas, e upravo su ti njegovi izumi, htio on to ili ne, završili u rukama glavnih svjetskih industrijskih magnata, čudnih likova koji pod egidom – "napredak" – ostvaruju sve veći profit za sebe, čineći razlike između bogatih i siromašnih još većima. Gotovo sam siguran da je i sâm Tesla u jednom trenutku to morao shvatiti te da je većinu svojih izuma ostavio "za sebe", ne dokumentirajući ih. U toj konstelaciji odnosa, moguće je Teslu prikazati kao istinskog heroja vremena." U predstavi igraju: Marko Petrić, Andrej Dojkić, Antonija Stanišić Šperanda, Natalija Đorđević, Tara Rosandić, Đorđe Kukuljica, Filip Šovagović i Fadil Abdulov Fafa.

"Ima nečeg iskonskog, iz zore ljudskog roda, u magiji koju donosi kazališna umjetnost Filipa Šovagovića. "Tesla Anonimus" kazališni je događaj godine. Takva sinestezija glasova, igre svjetla i tame, glumačkih tijela, pokreta, glazbe, tišine i dramske napetosti, dugo nije viđena u našem teatru. Ovoliko precizno, nekonvencionalno, rekao bih i kulerski a opet sofisticirano i nježno, kako režira Filip Šovagović, ne može trenutačno nitko u Zagrebu. Sve je u Šovagovića pomaknuto a čvrsto, odgođeno a točno, skromno a jako. Čista umjetnost. (Tomislav Čadež, Jutarnji list)

"Impresivno je što Šovagović od Tesle ne radi kult. Točnije je reći da mu pristupa kao kolegi darovitom djetetu, sa svim implikacijama suvremene psihologije, koja tvrdi da je darovitima jednako teško u sustavu preživljavanja kao i hendikepiranima, budući da i oni koji misle previše i oni koji misle premalo podjednako silno nerviraju dominantni mutež prosječnosti. (…) Izvrstan odabir Marka Petrića za naslovnu ulogu Tesle otvara prema publici usredotočeno i posvećeno lice mladog zanesenjaka čije se najjače konvulzije zbivaju na spomen novih ideja. Njegova brata Daneta i kasnije Teslu igra vehementni i topli Andrej Dojkić, par omrznutih Teslinih "tetki" s pravom mjerom pomaknutih nijansi ironijske bravuroznosti izvode Antonija Stanišić Šperanda i Natalija Đorđević, dok Teslinu majku i niz fatalnih žena igra Tara Rosandić, ujedno ulazeći u pjevačke numere. (…) Neočekivano visoku mjeru izazivačke zaigranosti, humora i tamne burleske doseže Đorđe Kukuljica kao Teslin tata, poslovni suradnik i Hitler." (Nataša Govedić, Novi list)

"Šovagović nam poručuje da je Nikola Tesla shvatio da "strujom" dovodi novac u samo nekoliko džepova i da je zato velik dio njegova rada nestao zajedno s njim. Je li u pravu? Nemoguće je reći, ali uvjerljiv jest." (Bojana Radović, Večernji list)