Redatelj: Samo M. Strelec
Prijevod: Mladen Martić
Dramaturg: Dubravko Mihanović
Scenograf: Samo M. Strelec
Kostimograf: Leo Kulaš
Oblikovatelj rasvjete: Zdravko Stolnik
Kiparski radovi: Miljenko Sekulić
Slikarski radovi: Tomislav Šoban
Jezična savjetnica: Đurđa Škavić
Fotografije: Tone Stojko
Vizualni identitet predstave: Vanja Cuculić / Studio Cuculić

Igraju:

VJERA: Jelena Miholjević
TANJA: Nataša Janjić
KATJA: Bojana Gregorić Vejzović
GENERAL: Ivica Vidović / Dragoljub Lazarov
BABUŠKA: Dubravka Miletić
KOLJA: Nenad Cvetko
JURIJ ALEKSEJEVIČ: Boris Svrtan
SONJA ONIŠČENKO: Nenad Cvetko
MIŠA: Siniša Ružić
IVAN PAVLOVIČ PJETROV: Vanja Drach / Pero Kvrgić
JOHN FREEMAN: Ozren Grabarić
KOSTJA: Hrvoje Klobučar
STJOPA: Franjo Dijak

Inspicijentica: Ina Krklec / Snježana Majdak
Organizatorica: Keka Katona


Premijera: 19. travnja 2007.
Posljednja izvedba: 28. rujna 2015.
Broj izvedaba: 81

"Drama Janusza Glowackog crnohumorni je prikaz tranzicijskoga društva što je komunizam zamijenilo tajkunskim kapitalizmom i gdje na ruševinama emocija i izopačenih moralnih i etičkih vrijednosti ljudi očajnički traže izlaz.", zapisano je o "Četvrtoj sestri" (Gordana Ostović, "Vijenac") nakon dubrovačke inscenacije tog komada... Spajanje Čehovljevog klasika "Tri sestre" s ironično obrađenom bajkom o Pepeljugi ponudilo je pozornici dramu u kojoj se Glowacki bespoštedno obračunava s tranzicijskim kaosom postkomunističke Rusije, nažalost zajedničkim svim zemljama koje su "namirisale" kapitalizam i pohlepno ga krenule konzumirati, izgubivši se u njegovoj privlačnoj ispraznosti. Upoznat s iskustvom i Zapada i Istoka, poljski je prozaik, feljtonist i dramatičar u svom tekstu rastvorio pukotine jednog društva koje je izgubilo vrijednosti u koje je vjerovalo, a još uvijek nije pronašlo nove. Kriminal, prostitucija, alkoholizam i bijeda s jedne, odnosno brz uspjeh ostvaren primamljivom, ali brzo potrošivom medijskom slavom s druge strane, "razvlače" ovaj tekst do prenapregnutosti, koju Glowacki vješto olakšava humorom, kao i tipičnom slavenskom toplinom te žudnjom za drugim i drugačijim.

Nagrade:

"Gavella i Europlakat Fair", 2007.
- najbolja glumica u premijernim predstavama sezone 2006./2007.: Bojana Gregorić Vejzović

15. Festival glumca, 2008.
- najbolja predstava u cjelini

32. Dani satire, 2008.
- "Zlatni smijeh" za najbolju predstavu
- "Zlatni smijeh", glavna nagrada za žensku ulogu: Nataša Janjić

"Dugo u Gavelli nije bilo takvih ovacija nakon premijere i jednako dugo na toj pozornici nije viđena tako dobra predstava. (...) Kad se takav ansambl pod vodstvom redatelja koji ih sigurno i minuciozno vodi zaigra s tekstom, igrajući ga, ali istodobno praveći kreativni odmak od njega kroz komunikaciju s publikom, nastaje pravi produkcijski biser. O glumcima bi se ovdje dalo ispisati prave panegirike. Pubertetski nekontrolirana Tanja dojmljiva je glumačka studija Nataše Janjić, Jelena Miholjević i Bojana Gregorić Vejzović kao druge dvije sestre minimalistički su izgradile složen emotivni svijet, a epizodna bravura Ivice Vidovića kao alkoholičara egzistencijalno zapitanoga nad sudbinom svijeta, jednostavno rečeno - briljantno je djelo." (Jasen Boko, Slobodna Dalmacija)

"Slovenski redatelj Samo M. Strelec odlično je režirao "Četvrtu sestru" suvremenog poljskog klasika Janusza Glowackog. (...) Jelena Miholjević, Bojana Gregorić Vejzović i Nataša Janjić odlično se nadopunjuju jer im uloge i onako biološki odgovaraju, a i način na koji ih je redatelj zamislio da ih postave za svaku je od njih očito bio poticajan i produktivan." (Tomislav Čadež, Jutarnji list)

"Hrvoje Klobučar izvrstan, njegov duet s Janjić briljantan, Nenad Cvetko odličan... Usprkos kritičarskoj sitničavosti, ovo je dobra i važna predstava. Vrijedi je pogledati!" (Želimir Ciglar, Večernji list)

"Nenad Cvetko u roli "četvrte sestre" ili posvojenog Kolje napravio je najbolju ulogu u svojoj karijeri: skromnog, pronicljivog i nesebičnog junaka čitave pripovijesti, čija se ranjivost idealno miješa s prkosom i velikom emocionalnom kompetencijom." (Nataša Govedić, Novi list)