Prosudbeno povjerenstvo 35. „Gavellinih večeri“ koje je radilo u sastavu: Perica Martinović, Zrinka Turalija Kurtak i Miroslav Miki Radonjić, odgledalo je deset predstava u natjecateljskoj selekciji 35. „Gavellinih večer“i u periodu od 3. do 15. prosinca 2022. i na završnoj sjednici održanoj 15. prosinca donijelo sljedeće odluke:

Nagrada za najbolju mušku ulogu dodjeljuje se Hrvoju Kečkešu za ulogu Harpagona u predstavi "Škrtac" J. B. P. Molièrea, u režiji Dore Ruždjak Podolski, Satiričkog kazališta Kerempuh. Hrvoje Kečkeš uspio je nevjerovatnom fizičkom transformacijom i studioznom psihološkom karakterizacijom izgraditi kompleksan lik Harpagona, dajući dominantan ton cjelokupnoj predstavi. Ekspresivnost, strast, energija, karizma i neodoljivi Kečkešov šarm obojili su ovog Molièreovog negativca nijansama lika s kojim gledatelj suosjeća i u njemu prepoznaje gotovo infantilne i naivne strane svakoga od nas.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodjeljuje se Lindi Begonji za uloge Grušenjke, Lizavete Smerdjašče i Ane Krasotkin u predstavi "Braća Karamazovi" prema romanima F. M. Dostojevskog, u dramatizaciji i adaptaciji Olivera Frljića i Nine Gojić, redatelja Olivera Frljića, Zagrebačkog kazališta mladih, te za ulogu Frosine u predstavi "Škrtac" J. B. P. Molièrea, u režiji Dore Ruždjak Podolski, Satiričkog kazališta Kerempuh. Linda Begonja je u dvije predstave vrlo različitog kazališnog izraza i estetike, promovirala autentične, hipnotizirajuće, potresne, duhovite i izrazito uvjerljive glumačke bravure. Njen osjećaj za scenski prostor, partnera na sceni, nenametljivu improvizaciju, prirodnost i lakoću igre mogu se tumačiti kao istinski glumački master klas.

Nagrada za najbolju režiju dodjeljuje se Dori Ruždjak Podolski za režiju predstave "Škrtac" J. B. P. Molièrea, Satiričkog kazališta Kerempuh. Dora Ruždjak Podolski je na kazališno suveren i efektan način oživjela na sceni klasični Molièreov tekst, ne opterećujući ga banalnom aktualizacijom, pri tome ga suptilno dovodeći u neposrednu vezu s današnjim patološkim društvenim pojavama. U suradnji s autorskom ekipom i ansamblom, poigravajući se žanrovsko-stilskim elementima, urnebesno smiješnim komentarima, precizno definiranim improvizacijama, njezina režija promovira jedan od mogućih ključeva tumačenja klasične dramske literature u suvremenom kazalištu.

Nagrada za najbolju predstavu dodjeljuje se predstavi "Škrtac" J. B. P. Molièrea, u režiji Dore Ruždjak Podolski, Satiričkog kazališta Kerempuh. Ovo ostvarenje je u svim segmentima doseglo visoke umjetničko-estetske domete, od promišljene i maštovite režije, vizualnog aspekta uobličenog u izuzetno kreativnim scenografsko-kostimografskim rješenjima, do nadahnute igre cjelokupnog glumačkog ansambla. Zadržavajući motive i osnovu Molièreovog komada, uz diskretno i duhovito osuvremenjivanje, predstava ostvaruje upečatljivu komunikaciju s gledateljima i kritički sagledava fenomene suvremenog društva.

Sve odluke donijete su jednoglasno.

Prosudbeno povjerenstvo, uzimajući u obzir tradiciju, značaj festivala, kao i sva umjetnički vrijedna ostvarenja na 35. „Gavellinim večerima“ predlaže da se ubuduće poveća broj nagrada kako bi se bar donekle izbjegle neminovne nepravde u verifikaciji i procjenama.

U Zagrebu, 15. prosinca 2022.

Perica Martinović
Zrinka Turalija Kurtak
Miroslav Miki Radonjić