Nagrađena predstava - "Ujak Vanja"

Prosudbeno povjerenstvo u sastavu: Neva Rošić, Tanja Lacko, Helena Braut, Mario Kovač i Lada Martinac Kralj donijelo je odluku da je NAJBOLJA PREDSTAVA U CJELINI ovogodišnjih «Gavellinih večeri» predstava «UJAK VANJA» Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu.

Uprizorenje «Ujaka Vanje» u produkciji Hrvatskoga narodnog kazališta u Splitu i režiji Mateje Koležnik nastalo je iz odvažnog i promišljenog redateljsko-dramaturškog čitanja koje je temu nemoći da s odupremo sebičnosti autoriteta smjestilo u jednu noć i neprekinuto trajanje. Predstava je pronašla svoj jezik u pulsiranju eksplozija i tišina, tjelesnog i napola izgovorenog, erotičnog i poetičnog, smiješnog i gorkog i tim izmjenama ostvarila svoj originalni svijet koji bez nametljive aktualizacije korespondira s neuralgijama današnjeg čovjeka. Glumački ansambl najširega generacijskog raspona ujednačenim stilom igre i posvećenom usmjerenošću na ispitivanje izraza ljudske patnje omogućio nam je susret s likovima koji izviru iz njihovih glumački osobnosti i autonomnih kreacija. Nikad lažni, otvoreni za mogućnost skliznuća dramske fakture u groteskno, glumci su se na najbolji mogući način pokazali pratiteljima koliko nenametljivih redateljskih zamisli toliko i vlastitih talenata.

Na 22. "Gavellinim večerima" vidjeli smo ponajbolje predstave ovogodišnje kazališne produkcije. Zahvaljujući takvoj vrsti festivala omogućeno nam je svima, i publici i kazališnoj struci da se upozna i da osvijesti tendencije, pojave i razmišljanja kazališnog trenutka u zemlji. Smatramo da odluka kako ova predstava pripada vrhu domaće produkcije ima dodatnog smisla ako u vremenu opće rasutosti kazališnih motivacija daje odgovor na pitanje kakav ulog mora biti da tetar dobije najvažniji plaću – zaslužen pljesak.