Nagrađena predstava - "VRATA DO"

Nakon odgledanih 11 predstava na 21. "Gavellinim večerima", žiri u sastavu: Marija Kohn, Gordana Ostović, Tajana Gašparović, Zlatko Sviben i Hrvoje Ivanković u uži je izbor za najbolje ostvarenje u cjelini uvrstio tri predstave:

- "Žabu" Dubravka Mihanovića u režiji Franke Perković i izvedbi Teatra &TD iz Zagreba;
- "Vrata do" po motivima pripovijetke Svjetlana Lacka Vidulića u konceptu i režiji Renea Medvešeka i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih iz Zagreba;
- "Tri sestre" Antona Pavloviča Čehova u režiji Ivice Kunčevića i izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu.

A nagadu za najbolju predstavu 21. "Gavellinih večeri" dobiva…

Predstava koja je zbog nekoliko razloga iznimno značajna za hrvatsko glumište. Predstava u našem glumištu rijetko prisutnog snažnog autorskog pečata koja je pokazala što sve može postići spremnost cijelog ansambla na istraživačku kazališnu igru.

Predstava koja je od nekazališnog tekstualnog predloška stvorila punokrvni teatar što lucidno tematizira hrvatsku stvarnost zaodijevajući je u autentičnu ludičku kazališnu formu prepunu blage ironije i kritičkog stava spram mnogobrojnih društvenih fenomena naše svakodnevnice.

Predstava sastavljena od krhotina koje se kaotično ujedinjuju i pretapaju, a čiji nam finale rastvara spoznaju o savršenoj točnosti takve forme jer sve što smo vidjeli jesu kaotična previranja svijesti duševnog bolesnika koji pati od PTSP-a i od kronične depresije. Istinitost viđenih događaja na taj način postaje upitnom, čime predstava dotiče filozofska pitanja o ponekad nejasnim granicama istine i laži, zbilje i iluzije. No, ono što ostaje neupitnim jest poguban utjecaj društva kakvo nas okružuje na senzibilnog pojedinca.

Jer, makoliko se ova predstava bavila hrvatskom svakodnevnicom, njezino je središte senzibilni pojedinac koji zrcali sliku svijeta. Sve do posljednjeg prizora koji nas uvodi u ne ono kako jeste, nego kako bi trebalo biti. Kroz intimni i svijetu nevidljivi odnos jedne naoko sasvim obične medicinske sestre i jednog naoko sasvim autističnog pacijenta pred nama se rastvara ono Pascalovo beskonačno malo, beskonačna raznolikost unutarnjeg svijeta koja se skriva svugdje oko nas. Jer, i kad kritizira stvarnost, Mali princ hrvatskoga glumišta Rene Medvešek ne zaboravlja na onu rijetku stvarčicu što je posjeduje njegov stvaralački duh – na čudesni lumin koji služi purifikaciji svijeta.

Dakle, nagradu za najbolje kazališno ostvarenje dobiva predstava "Vrata do" Zagrebačkog kazališta mladih u režiji Renea Medvešeka!