Redatelj: Ozren Prohić
Scenograf: Ivo Knezović
Kostimograf: Irena Sušac
Autor glazbe: Srđan Sacher
Scenski pokret: Blaženka Kovač Carić
Oblikovatelj rasvjete: Olivije Marečić
Fotografije: Radomir Sarađen
Vizualni identitet predstave: Vanja Cuculić / Studio Cuculić
Igraju:

Cigan: Boris Svrtan
Pljuga: Ranko Zidarić
Žir: Enes Vejzović
Rade: Predrag Vušović / Filip Šovagović
Flekica: Zoran Gogić
Desa: Slavica Knežević
Zdenka: Bojana Gregorić Vejzović / Anja Šovagović Despot
Crta: Sreten Mokrović
Eva: Ankica Dobrić
Piro: Siniša Ružić

Inspicijentica: Ana Dulčić Meštrović
Šaptačica: Andrea Glad
Organizatorica: Keka Katona

Premijera: 06. svibnja 2005.
Posljednja izvedba: 10. lipnja 2011.
Broj izvedaba: 100

Do kraja 90-ih uglavnom poznat kao glumac, Filip Šovagović se od 1998. i praizvedbe "Cigle" do 2004. godine i praizvedbe "Jazza", predstavio i dokazao kao jedan od naših najzanimljivijih suvremenih dramatičara. "Ptičice", druga Šovagovićeva drama, poput ostalih njegovih tekstova odbija bježati od hrvatske svakodnevice te kao da, prateći skupinu zatvorenika koji u zatvoru odlučuju osnovati bend nazvan "Ptičice", pokušava pobrojati što više toga što u našem "sada i ovdje" ne valja. Zanimljivo je da drame Filipa Šovagovića - a tamo gdje su igrane bile su i hvaljene i rado gledane - do "Ptičica" nikad nisu postavljane u Zagrebu. Udomljavala su ih kazališta u Splitu, Rijeci, Njemačkoj, Bosni i Hercegovini, Srbiji... ali zagrebačka ih publika nije imala prilike gledati na svom repertoaru. "Ptičice" teatra u Frankopanskoj stoga su prilika da i ovdje, u najvećem gradu zemlje o kojoj se u ovom tekstu govori, poslušamo priče koje nam žele ispričati Cigan, Flekica, Rade, Pljuga, Žir, Desa, Zdenka, Piro, Eva i Crta.

Nagrade:
"Gavella i Europlakat Fair", 2005.
- najbolja glumica u premijernim predstavama sezone 2004./05.: Slavica Knežević
- najbolji glumac u premijernim predstavama sezone 2004./05.: Boris Svrtan

13. Festival glumca, 2006.
- nagrada "Fabijan Šovagović" za najbolju mušku ulogu: Boris Svrtan

"Redatelj Ozren Prohić Šovagovićev je tekst učinio potpuno životnim, s nekolicinom dramaturških rezova ostvario je idealan tempo predstave, naglasio ono najvažnije te glazbenim citatima kontekstualizirao cjelokupno zbivanje i iznijansirao karakter svakoga lika, obogativši sve to duhovitim mizanscenskim rješenjima. ... Najveći biser ove predstave su ipak glumci koji su briljantnom glumačkom izvedbom Šovagovićevim likovima uistinu udahnuli život, učinivši ih ljudima "od krvi i mesa". ... Idealna glumačka podjela, izvrstan tekst i sjajno pogođena režija ovoj predstavi jamče dug opstanak na kazališnim daskama i puno gledalište." (Katarina Kolega, "Slobodna Dalmacija")

"Treba li pogledati "Ptičice" Filipa Šovagovića u "Gavelli" u režiji Ozrena Prohića? Svakako! Šovagović nije da se čita, nego da se igra." (Želimir Ciglar, "Večernji list")

"Trojica vrsnih glumaca odredila su tako cjelokupni ton izvedbe: u prvom redu, to je Boris Svrtan, u sjajnoj i dešabloniziranoj ulozi Cigana, potom Predrag Vušović kao kivni i deziluzionirani glumac Rade, te, konačno, Sreten Mokrović u ulozi trgovca oružjem Crte – lika kojemu je bio zadan razmjerno shematski karakter "ratnog bogatuna", ali kojega je njegov tumač uspio preokrenuti u snažnu i dojmljivu kreaciju. ... Šovagovićeve "Ptičice" u režiji Ozrena Prohića i izvedbi zagrebačkoga kazališta "Gavelle" zanimljiva su i provokativna predstava, koja je na premijeri naišla na srdačnu, dobronamjernu i raspoloženu publiku, sklonu burnim reakcijama na pojedine (doista duhovite) replike." (Boris B. Hrovat, "Vjesnik")

"Šovagović se odlučuje za onu, reći ćemo, beketijansku odsutnost smisla kojom puni ispraznu svakodnevicu svojih likova, isprekidanu muzičkim spotovima koji se nižu praktički jedan za drugim. ... Živa je to i razigrana, ali i teška predstava, u kojoj kao da se više svira nego glumi, ali koja nudi i nekoliko briljantnih glumačkih scena, prije svega muzikalnog Borisa Svrtana i maštovite Slavice Knežević..." (Saša Drach, "Jutarnji list")