Nagrađena predstava - Cyrano de Bergerac

Nakon što je odgledao sve predstave 20. Gavellinih večeri, Ocjenjivački sud u sastavu: Vanja Drach (predsjednik), Sibila Petlevski, Dora Ruždjak Podolski, Željka Turčinović i Tomislav Zajec (članovi), odlučio je u uži izbor izdvojiti tri predstave ovogodišnjih Gavellinih večeri. To su Rostandov Cyrano de Bergerac u režiji Zlatka Svibena i izvedbi HNK iz Osijeka, Tolstojevu Anu Karenjinu u režiji Vasilya Senina i izvedbi Zagebačkog kazališta mladih te Šovagovićeve Ptičice u režiji Ozrena Prohića i izvedbi Dramskog kazališta Gavella iz Zagreba.

Nakon pomnog razmatranja tih uprizorenja, Ocjenjivački sud je nagradu za najbolju predstavu na 20. Gavellinim večerima odlučio dodijeliti predstavi Cyrano de Bergerac HNK iz Osijeka i režiji Zlatka Svibena, premijerno izvedenoj 11.svibnja 2005. u Osijeku.

Uprizorenje Cyranoa de Bergeraca u produkciji Hrvatskog narodnog kazališta u Osijeku, u režiji Zlatka Svibena susret je s minuciozno izvedenim i profesionalno spojenim sastavnicama scenskog pokreta, scenografije i oblikovanja svjetla, odlikama kazališnog profesionalizma koje se pod trenutnom konstelacijom zvijezda hrvatskog kazališnog svijeta ne vide tako često. Uigran ansambl istakao je upečatljivu glumačku tapiseriju prema Svibenovom nacrtu. Lagoda scenskog čitanja koju pruža Svibenova režija, raspjevani sklad elemenata u službi stvaranja atmosfere – režijska su sredstva koja danas imaju začudnu svježinu premda, sama po sebi, posjeduju obilježja anakronizma. Uspješno provedena prilagodba teksta prema prijevodima Milana Dimovića i Ivana Kušana, dobila je dramaturško pokriće poigravši se spojem jezičnih varijanti na mjestu u drami gdje taj spoj može izazvati varnicu humora.

Krešimir Mikić kao Cyrano dokazuje da je veliki glumac stojeći na čelu izvrsno uigranog ansambla čija prirodnost izgovora, neprekidna koncentriranost na sadržaj ispod retoričke forme čini ovu predstavu visokoestetiziranim kazališnim činom.