De Facto i GDK "Gavella"

Redatelj: Saša Božić
Dramaturg: Dimitrije Kokanov
Autor glazbe: Nikola Krgović
Autor videa: Josip Visković
Kostimografkinja: Marita Ćopo
Suradnica za scenski pokret: Viktoria Bubalo
Oblikovatelj svjetla: Zdravko Stolnik
Vizualni identitet predstave: Ivona Đogić Đurić / Crtaona Studio
Autorica fotografija: Nina Đurđević

Igraju:
Jelena Miholjević
Barbara Nola
Ivana Roščić
Nataša Dangubić
Viktoria Bubalo

Inspicijentica: Snježana Majdak

Prva proba: 11.12.2023.
Premijera: 2.2.2024. Mala Gavella

Predstava traje sat i 10 minuta.

De Facto i GDK "Gavella"

Knjiga "Deca" žanrovski je hibrid poeme i romana u stihovima, koja obuhvaća 163 stranice furiozno ispisanoga teksta bez ijednog interpunkcijskog znaka, osim finalne – točke. Tekst je primarno dramski utemeljen te se može čitati kao svojevrsni dramski monolog, čiji osnovni glas pripada Mileni Marković, spisateljici, majci djeteta s teškoćama u razvoju i osebujnom karakteru koji pripovijeda priču svog života – od djetinjstva do zrele ženske, majčinske i spisateljske dobi.
Knjiga "Deca" Milene Marković dobitnik je 68. NIN-ove nagrade za najbolji roman na srpskom jeziku 2022. godine, a posljednjih godinu dana postao je prava regionalna književna senzacija.
“Deca” su roman o djetinjstvu, o djeci koja rađaju drugu djecu, o obitelji – disfunkcionalnoj, jer tko, osim popova i pedagoga, zna za funkcionalnu obitelj. “Deca” su poema o osujećenom, vječno nedovršenom odrastanju, moćna, u našim jezicima neusporediva, najveća knjiga o ženskosti, o majčinstvu, kćerinstvu i sinovstvu, opasan roman o povijesti, onoj nama najvažnijoj i traumatičnoj, koja poteče s Drugim svjetskim ratom, nastavi se kroz osamdesete, to desetljeće našeg odrastanja, i pregazi nas tokom devedesetih, zapisat će Miljenko Jergović.