Premijera monodrame "Cicibela"

17. 05. 2010.

U četvrtak, 20. svibnja 2010. u 20,00 sati u kazalištu "Gavella" održat će se premijera monodrame Vlaste Knezović "Cicibela". "Kako god okreneš, sve se svodi na matematiku. Zbrojiš godine, pomnožiš ih s brigama, podiliš s nostalgijon i vratiš se korijenima. ... Sve ti se vrati. Mirisi, vitar, valovi... Tako je i Vlasta dugo skupljala u prsi, a onda je stavila sve Smojine knjige oko sebe, stala je tražit, podcrtavat, spajat... I onda je iz nje buknilo i napisala je "Cicibelu". Mrvu je rasfriškala s današnjicon, ali nije se tribala puno trudit. Sve je to uvik isto. Gospodi pinezi, a pobasjemu svitu utjeha u pismi i njokima. I evo nas ovod. Smojin tekst, Cicibelina mudrost, Marijetina gluma i Vlastina režija. Ne more falit." Zabilježio je Đermano Ćiće Senjanović u programskoj knjižici monodrame "Cicibela".

"Gavella i Europlakat Fair" od 4. do 19. lipnja

12. 05. 2010.

Kao što je bio običaj prethodnih godina, i na kraju ove sezone teatra u Frankopanskoj susrest ćemo se i družiti na "Gavella & Europlakat Fairu" - festivalu svih predstava koje su trenutno na repertoaru vašeg i našeg kazališta, a koje ćete, tijekom dva tjedna u lipnju, moći pogledati za jedinstvenu cijenu ulaznice od 20 kuna!

"Slučajevi običnog ludila" u ciklusu "Gavella i Europlakat Vama"

11. 05. 2010.

U sklopu ciklusa "Gavella i Europlakat Vama", po cijeni ulaznice od samo 20 kuna, večeras pogledajte "Slučajeve običnog ludila" Petra Zelenke u režiji Dore Ruždjak Podolski. "Slučajevi" su priča što nas osvaja onako kao što to čini dobar europski film: neobičnom običnošću, istovremeno nepretencioznošću i artizmom, likovima koji su poput nes, a opet čine stvari koje mi, barem tako vjerujemo, nikad ne bismo učinili... U predstavi igraju Enes Vejzović, Ivica Vidović, Biserka Ipša, antonija Stanišić Šperanda, Siniša Ružić, Ivana Roščić, Nenad Cvetko, Ana Kvrgić, Ranko Zidarić, Iva Visković, Ivana Bolanča i Zoran Gogić.

Marina Nemet osvojila je Marula

29. 04. 2010.

Marina Nemet dobitnica je nagrade "Marul" za najbolju glumačku izvedbu na sinoć završenim, jubilarnim, 20. Marulićevim danima u Splitu. Odluku je donio žiri u sastavu: Aida Bukvić, Danica Dedijer, Ratko Glavina, Luko Paljetak i Georgij Paro. "Alabamu" i Marinu Nemet na sceni kazališta "Gavella" možete pogledati već 6. svibnja 2010.

"Alabama" na 20. Marulićevim danima

26. 04. 2010.

Na Festivalu hrvatske drame i autorskog kazališta, na jubilarnim 20. Marulićevim danima, u konkurenciji devet predstava odabranih od izbornice Nenni Delmestre, u utorak, 27. travnja 2010., na sceni splitskog Hrvatskog narodnog kazališta, gostuje predstava "Alabama" Davora Špišića, u režiji Daria Harjačeka. Scenografi predstave i autori videa su Iva Matija Bitanga i Leo Vukelić, kostimografkinja je Marita Ćopo, svjetlo oblikuje Zdravko Stolnik, a glazbu potpisuje skupina "Svadbas". U "Alabami" igraju Filip Križan, Marina Nemet, Zoran Gogić, Antonija Stanišić Šperanda, Enes Vejzović, Perica Martinović i Darko Milas.

Praizvedba predstave "Dolina ruža" Ivana Vidića

15. 04. 2010.

U četvrtak, 22. travnja 2010. u 19,30 sati u kazalištu "Gavella" održat će se praizvedba predstave "Dolina ruža" Ivana Vidića, u režiji Krešimira Dolenčića. "Dolina ruža", novi tekst jednog od najizvođenijih i "najbezobraznijih" hrvatskih dramatičara, Ivana Vidića, s ozbiljnošću i humorom progovara o tajkunsko-skorojevićevskoj Hrvatskoj i njenim opskurnim likovima, koji su bahato uvjereni kako imaju sve, da bi se jednog dana probudili i shvatili da zapravo - nemaju ništa. Scenografkinja predstave je Dinka Jeričević, kostime potpisuje Ana Savić Gecan, a glazbu Zvonimir Dusper. U "Dolini ruža" igraju: Sven Medvešek, Anja Šovagović Despot, Judita Franković, Iva Visković, Filip Križan, Enes Vejzović, Barbara Nola, Zoran Gogić, Đorđe Kukuljica, Ana Kvrgić i Filip Šovagović.

Obljetnica smrti dr. Branka Gavelle

07. 04. 2010.

Jedan od osinvača Zagrebačkog dramskog kazališta, danas Gradskog dramskog kazališta "Gavella", teatrolog, pedagog, prevoditelj, kazališni kritičar i redatelj, utemeljitelj Akademije za kazališnu umjetnost u Zagrebu, dr. Branko Gavella, preminuo je 8. travnja 1962. godine. U zagrebačkom kazalištu počinje režirati1914. gdje je, a potom i u svim južnoslavenskim kazališnim središtima, Češkoj, Slovačkoj te Italiji, postavio 279 dramskih i opernih djela, pri čemu se posebice ističu režije Držića, Gundulića, Brezovačkoga, Krleže, Begovića, Shakespearea, Pirandella i Wagnera. Režirao je neke od antologijskih predstava današnjeg kazališta "Gavella", poput "Golgote" i "U logoru" Miroslava Krleže, "Macbeth" i ""Kako vam drago" Williama Shakespearea.

Predstavu "Kaligula" u Kolumbiji vidjelo 8 500 gledatelja

31. 03. 2010.

Ekipa predstave "Kaligula", nastale u koprodukciji Kazališta "Gavella" i Pandur.Theatersa i režiji Tomaža Pandura, vratila se iz Kolumbije, sa prestižnog Festivala Internacional de Teatro de Bogotá. "Kaligula" i redatelj Tomaž Pandur pobudili su veliki interes i kolumbijskih medija i publike, te je u četiri dana, na pet izvedbi, u dvorani sa 1700 mjesta, koja je na svakoj izvedbi bila dupkom puna, "Kaligulu" pogledalo 8 500 gledatelja, koji su, kako im tepaju - najbolja kazališna publika na svijetu.

Akcija "Gavella Vam za Uskrs poklanja"

29. 03. 2010.

U Gradskom dramskom kazalištu "Gavella" od 1. do 10. travnja 2010., u sklopu akcije "Gavella Vam za Uskrs poklanja", ulaznice za čak pet naslova možete kupiti po cijeni od 20 kuna. Akcija započinje 1. travnja izvedbom predstave "Brana" Conora McPhersona, nastavlja se 3. travnja predstavom "Alabama" Davora Špišića, slijede dvije izvedbe, 7. i 8. travnja, predstave "Peer Gynt" Henrika Ibsena, 9. travnja možete pogledati "San Ivanjske noći" Williama Shakespearea. Akcija "Gavella Vam za Uskrs poklanja" završava 10. travnja izvedbom predstave "Barbelo, o psima i djeci" Biljane Srbljanović. Ne propustite u kazalištu "Gavella" u deset dana pogledati pet vrhunskih predstava po cijeni ulaznice od samo 20 kuna.

Obilježavanje Svjetskog dana kazališta

26. 03. 2010.

U subotu, 27. ožujka 2010., na Svjetski dan kazališta, u sklopu ciklusa "Gavella i Europlakat Vama..." na sceni kazališta "Gavella" odigrat će se "Ilijada 2001.", autorski projekt Filipa Šovagovića. Poruku koju je povodom Svjetskog dana kazališta napisao Miro Gavran, prije predstave će pročitati Siniša Ružić.