U kazalištu "Gavella", od 11. do 23. listopada 2019. održat će se 34. "Gavelline večeri".
"Gavelline večeri" u svom ovogodišnjem programu, u odabiru Dražena Ferenčine, Sonje Kovačić i Enesa Vejzovića, ravnatelja, producentice i glumca kazališta "Gavella", obuhvaćaju 11 predstava, od čega je 10 u konkurenciji za nagrade, a jedna će biti prikazana izvan konkurencije, na zatvaranju festivala. Tijekom 11 večeri gledatelji mogu vidjeti i usporediti kazališne uspješnice iz Ljubljane, Splita, Beograda, Sarajeva, Varaždina, Maribora i Zagreba.
Iz obrazloženja odabira: "Ovogodišnje "Gavelline večeri", kao i prijašnjih godina, okupljaju repertoarne vrhunce kazališnih kuća iz Hrvatske i susjednih nam zemalja, koji su se u prethodnoj sezoni istakli izvrsnošću i uzbudljivošću, predstave nošene nadahnućem i vještinom svojih stvaratelja, koje živo komuniciraju s publikom propitujući mogućnosti i dosege dramskog teatra danas, bez obzira je li riječ o adaptacijama klasičnih drama, suvremenim komadima ili pak preradama filmskih djela u kazališna. Odabrani naslovi tematski variraju, što je stalnost Festivala, no u formalnom smislu moguće im je pronaći neke zajedničke odrednice. Ponajprije, tu je ansambl-igra, snažno prisutno izvođačko zajedništvo u sukreiranju kazališnog čina, koje možda najbolje opisuje jedan od tekstova uz sarajevsku "Sjećaš li se Dolly Bell", koji ju karakterizira kao "predstavu s 12 glavnih glumaca". Slično je i s ostalim naslovima, pa i onima u kojima bismo možda očekivali da se sve vrti oko glavnog junaka ili junakinje. I redatelji kao da su okrenuti glumcima, pa među odabranima nema predstava gdje je koncept snažniji od izvođača. Radost igre obilježava vrlo različite pristupe, poetike, žanrove i poglede, od travestije "Baala", preko angažiranosti "Petrijinog venca", ekspresivnosti "Tramvaja zvanog žudnja", eksperimentalnosti "Tri sestre", autentičnosti "Huddersfielda" ili preciznog ludizma "Addamsovih", da spomenemo tek neke od gostiju "Gavellinih večeri" – svuda je prisutno glumačko prijanjanje uz misao predstave, analitičnost u pristupu liku, ravnopravan dijalog s partnerima na sceni. Rezultat je toga i otvorenost prema publici, svijest o važnosti njezinog uključivanja u suigru, poziv – da nam se pridruže." Nakon svake predstave, atriju kazališta razgovarat ćemo sa zainteresiranom publikom o predstavi, a razgovore će voditi Mira Muhoberac, dramaturginja, teatrologinja i sveučilišna nastavnica te glumci kazališta "Gavella".
Dodjeljuju se četiri nagrade, a odluku o najboljoj predstavi, najboljoj režiji, najboljoj ženskoj te muškoj ulozi donijet će tročlano prosudbeno povjerenstvo - Biserka Ipša, Anica Tomić i Gea Vlahović.
Pobjednike 34. "Gavellinih večeri" saznat ćemo u srijedu, 23. listopada 2019.

Započinju 34. "Gavelline večeri"