Predstavom “Slikari rudari”, kazališta domaćina, u režiji slovenskog redatelja Same M. Streleca započele su u subotu 33. "Gavelline večeri", koje do 14. prosinca u teatru u Frankopanskoj donose dvanaest ponajboljih kazališnih ostvarenja iz Splita, Rijeke, Ljubljane, Beograda, Zadra, Pečuha i Zagreba. Dobrodošlicu gledateljima prve večeri 33. izdanja festivala koji svake jeseni zagrebačkoj publici tradicionalno predstavlja ponajbolja recentna kazališna ostvarenja iz Hrvatske i regije, uoči predstave poželio je ravnatelj kazališta Dražen Ferenčina. Najavio je “četrnaest predzimskih adventskih dana” ispunjenih kazališnim sadržajima, praćenim okruglim stolovima i druženjima s glumcima koje će moderirati dramaturginja i teatrologinja Mira Muhoberac.“U terminu od 1. do 14. prosinca vidjet ćete dvanaest predstava, od čega jedanaest u konkurenciji, u odabiru bivšeg ravnatelja Gavelle Borisa Svrtana, producentice Sonje Kovačić i glumca Hrvoja Klobučara”, rekao je Ferenčina.
Festival završava u petak 14. prosinca dodjelom nagrada za najbolju žensku i mušku ulogu, najbolju režiju te najbolju predstavu, o čemu će, kako je istaknuo, odlučivati tročlano prosudbeno povjerenstvo, u sastavu glumica Branka Cvitković, dramatičar Dino Pešut i redateljica Marina Pejnović. Nakon proglašenja pobjednika i dodjele nagrada, izvan konkurencije bit će prikazana predstava “Povratak Filipa Latinovitza” Miroslava Krleže u produkciji Hrvatskog kazališta Pečuh iz Mađarske i u režiji Nine Kleflin.
Ferenčina je zahvalio Ministarstvu kulture, Gradu Zagrebu i svim pokroviteljima festivala na podršci u realizaciji njegova programa, “ali ponajprije vama draga publiko, jer bez vas ovoga festivala ne bi ni bilo”. Festival je otvorenim proglasila pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za kulturu Ana Lederer. Istaknula je kako se na ovogodišnje "Gavelline večeri" ulazi bočno, preko improviziranog službenog ulaza u kazalište, jer je u tijeku gradnja druge scene dramskog kazališta Gavelle, koja bi trebala biti inaugurirana u proljeće 2019.“ To znači da će 34. Gavelline večeri sasvim sigurno imati još veći i još širi izbor predstava koje će naši građani, ljubitelji kazališta, struka, imati prigode vidjeti”, poručila je Lederer.

Svečano otvorene 33."Gavelline večeri"