Nagrađena predstava - "Zagrebački pentagram"

Članovi Prosudbenog povjerenstva 24. "Gavellinih večeri" u sastavu: Helena Braut, Marijana Fumić, Špiro Guberina, Franka Perković i Mirjana Zagorec, nakon odgledanih 11 predstava u konkrenciji, jednoglasno je, u najuži izbor, izdvojilo dvije predstave: "Polet", u režiji Jean-Claude Beruttija i "Zagrebački pentagram", u režiji Paola Magellija - obje u izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih iz Zagreba. Članovi Prosudbenog povjerenstva posebno žele istaknuti vrijednost ansambla ovog kazališta koji pokazuje da je itekako moguće od iznimnih, a posve različitih umjetničkih osobnosti stvoriti kolektiv koji dijeli radost zajedničkog stvaranja, partnerstva i suigre, jer iako se često zaboravlja kazalište je oduvijek bilo i biti će kolektivni čin.
Nakon pomnog razmatranja, Prosudbeno povjernstvo odlučilo je glavnu festivalsku nagradu dodijeliti predstavi "Zagrebački pentagram", u režiji Paola Magellija i izvedbi Zagrebačkog kazališta mladih iz Zagreba.Kazališni čin, prije svega, živa je riječ i živa slika, neodvojiva od mjesta i trenutka kojem pripada, jedinstvena i neponovljiva. "Zagrebački pentagram" predstava je koja hrabro objedinjuje naoko nespojivo - pet hrvatskih pisaca generacijski, formalno, strukturalno i poetski dijametralno različitih u jedinstveni teatarski doživljaj, u neraskidivu cjelinu, u visokoestetiziranu predstavu koja bez zadrške korespondira sa Sada i Ovdje; predstavu koja savršeno dijagnosticira trenutak našeg postojanja. Predstavu koja ne govori o nekim drugim ljudima, nekom drugom gradu, nekoj drugoj zemlji i nečijoj tuđoj stvarnosti - nego upravo o nama, onakvima kakvi jesmo, a ne usuđujemo se to samima sebi priznati, jer - malo nam je neugodno. I treba nam biti, jer Sada i Ovdje nije baš idealno vrijeme za postojati, a kamoli baviti se umjetnošću. Sada i Ovdje trenutak je posvemašnje apatije, straha, neizvjesnosti i nezainterensiranosti, koje tako savršeno opisuje jedan znakoviti naslov: "Da mi je danas bilo ne susresti sebe"… A onda, usprkos samoj sebi i svima nama dogodi se jedna jedinstvena kazališna predstava…
I, odjednom, Sada i Ovdje lakše je "progutati". Sada i Ovdje poželiš pokušati promijeniti, jer - malo ti je neugodno. Maestralnom igrom ansambl ZKM-a još jednom potvrđuje svoju kvalitetu i uigranost, svoju spremnost da izvrši i najzahtjevnije glumačke zadatke, posebno kad je vođen, u ovoj predstavi posebno inspirativnim, redateljskim iščitavanjem Paola Magellija, koji s minucioznom točnošću istovremeno režira pet predstava, a opet samo jednu. Istaknimo još i odličan autorski tim, posebno scenografsko rješenje prostora igre koje nije samo vizualna podrška redateljske ideje, nego ono Sada i Ovdje u kojemu je svaki korak tako teško koraknuti, a nakon toga, još je teže ostati stajati... Da ansambl ZKM-a čvrsto stoji na svojim nogama, dokaz je i predstava "Zagrebački pentagram" kojem Prosudbeno povjerenstvo 24. "Gavellinih večeri" iskreno čestita.