U srijedu, 14. svibnja 2014. u GDK "Gavella" će se odigrati svečana 50. izvedba predstave "Zločin i kazna" F. M. Dostojevskog, u režiji Zlatka Svibena. "Zločin i kazna" F. M. Dostojevskog nezaobilazna je postaja u svakom promišljanju o zločinu i njegovoj (ne)opravdanosti, o krivnji i priznanju, kazni i pokajanju, odgovornosti i posljedicama koje smo spremni podnijeti za učinjeno. Pritom je teško reći u čemu je Dostojevski moćniji: u svojim oštoumnim, analitičkim dijalozima, što poniru nevjerojatno duboko, i kojima suvereno suprotstavlja kompleksna opažanja i stavove o prirodi čovjekovoj; u introspektivnim i nerijetko samoiscrpljujućim monolozima; ili pak u superiornom osjećaju za atmosferu i cjelinu priče, što u slučaju "Zločina i kazne" male filozofske eseje kakvima se međusobno bore likovi začuđujuće skladno "lijepi" na gotovo kriminalistički zaplet... Jedno od najvećih djela ruske i svjetske književnosti izuzetno je kompleksan i izazovan materijal za svakoga tko ga poželi oživjeti na pozornici, no vječna priča o Rodionu Romanoviču Raskoljnikovu, propalom studentu prava, koji odlučuje ubiti i opljačkati lihvaricu Aljonu Ivanovnu, i danas, 150 godina nakon nastanka, sjaji jednakom magičnom privlačnošću.
U studenom 2013., u jakoj međunarodnoj konkurenciji kazališnih produkcija iz regije, predstava "Zločin i kazna" na 18. Jugoslovenskom pozorišnom "Festivalu bez prevoda" u Užicama osvojila je čak sedam nagrada "Ardalion". Prosudbeno povjerenstvo ocijenilo je da predstava "Zločin i kazna" predstavlja "jedan od zvjezdanih trenutaka u povijesti festivala" što dokazuje i ocjena publike - 4,86.

Ne događa se često u hrvatskom glumištu da predstava, u sezoni u kojoj je premijerno izvedena, doživi 50 izvedbi, a "Zločin i kazna" koji je na pozornici zaživio 19. rujna 2013., odmah je osvojio i publiku (o čemu svjedoče mjesecima unaprijed rasprodane ulaznice) i kritku:"Franjo Dijak u naslovnoj ulozi Raskoljnikova potresno i s prebogatim glumačkim nijansiranjem igra niz unutarnjih glasova glavnog lika romana, besprijekorno usredotočeno i uvjerljivo grozničavo izgovarajući svoje guste monologe na sipkoj granici bunila i povišene prisebnosti. Iznimno težak zadatak prihvaćanja na sebe kompleksnosti Dostojevskog Dijak igra s toliko predanosti i bespoštednosti, doslovce ginući za kazališnu stvarnost, da uistinu možemo reći kako je napravio ulogu karijere." (Nataša Govedić, Novi list) samo su neki od navoda koji su ispunjavali hrvatski medijski prostor tih dana. U predstavi igraju Franjo Dijak, Darko Milas, Nela Kocsis, Inge Appelt, Perica Martinović, Ivana Bolanča, Jelena Miholjević, Živko Anočić, Ozren Grabarić, Nenad Cvetko, Siniša Ružić, Zoran Gogić, Anja Šovagović Despot te Ivona Kundert i Amanda Prenkaj. Scenografiju potpisuju Ana Martina Bakić i Ivana Knez, kostimografiju Marita Ćopo, a glazbu Darko Hajsek.
Svečana 50. izvedba "Zločina i kazna" je u srijedu, 14. svibnja 2014. u uobičajenih 19,30 sati.

Svečana 50. izvedba predstave "Zločin i kazna"