Gostovanje Ludens teatra iz Koprivnice

24. 03. 2010.

U petak, 26. ožujka 2010. u 19,30 sati, u Gradskom dramskom kazalištu "Gavella" gostuje Ludens teatar iz Koprivnice s predstavom "Nemreš pobjeć od nedjelje" Tene Štivičić u režiji Daria Harjačeka. Tena Štivičić u svojoj drami o ljubavi govori kroz usta dvoje ljudi koji je pokušavaju dokučiti i raumijeti, osjećati je u vrtlogu vanjskih utjecaja koji nisu nimalo blagonakloni prema ljubavi. Premijera ovog uprizorenja drame "Nemreš pobjeć od nedjelje" Tene Štivičić, u produkciji Ludens teatra, bila je 13. veljače 2010. u Koprivnici, u režiji Daria Harjačeka koji potpisuje i scenografiju. Nju i Njega igraju Jelena Hadži-Manev i Filip Juričić.

Ekipa "Kaligule" otputovala u Kolumbiju

22. 03. 2010.

Ekipa predstave "Kaligula", nastale u koprodukciji Kazališta "Gavella" i Pandur.Theatersa i režiji Tomaža Pandura, otputovla je u Kolumbiju na prestižni Festival Internacional de Teatro de Bogota. Festival je prvi put održan 1988. povodom obilježavanja 450. obljetnice osnivanja Bogote i najznačajniji je kulturni događaj u Kolumbiji te najprestižniji festival kazališta u svijetu na kojem sudjeluju kazališne skupine s pet kontinenata. Redatelj predstave je Tomaž Pandur, dramaturginja Livija Pandur, scenografiju potpisuje grupa NUMEN, glazbu SILENCE, a kostime Angelina Atlagić. U predstavi igraju Livio Badurina, Sven Medvešek, Hrvoje Kobučar, Dijana Vidušin, Sven Šestak, Ozren Grabarić, Filip Križan, Vedran Živolić, Igor Kovač i Sivio Vovk.

Komemoracija u spomen na Ljubomira Kapora

16. 03. 2010.

Komemoracija u spomen na Ljubomira Kikija Kapora održat će se u kazalištu "Gavella" u četvrtak, 18. ožujka 2010. u 10,30 sati.
Posljednji ispraćaj će biti isti dan, u četvrtak, u 13 sati na Krematoriju.

Preminuo Ljubomir Kiki Kapor

13. 03. 2010.

U subotu, 13. ožujka 2010., u Zagrebu je preminuo Ljubomir Kiki Kapor, dugogodišnji član ansambla Kazališta "Gavella". Kiki Kapor rođen je na Korčuli 1932., a na daske teatra u Frankopanskoj stao je već kao student zagrebačke Akademije kazališne umjetnosti, u prvoj premijeri novoosnovanog Zagrebačkog dramskog kazališta - "Golgoti" Miroslava Krleže, u režiji dr. Branka Gavelle. Od tada niže uloge koje su obilježile hrvatsko glumište. Teško je pobrojiti sve uloge, još teže neke izdvojiti ali, svakako treba spomenuti ulogu Jakova u predstavi "Sinovi umiru prvi" Mate Matišića i režiji Božidara Violića, ulogu Iže u "Ribarskim svađama" Carla Goldonija u Juvančićevoj režiji, ulogu don Zane u Marinkovićevoj "Gloriji" u režiji Petra Večeka. Dobitnik je brojnih nagrada, nekoliko nagrada Zlatni smijeh na Danima satire, nagrada Marul, te nagrada Hrvatskog glumišta.

Večeras pretpremijera "Peer Gynta"

10. 03. 2010.

Večeras će u kazalištu "Gavella" pretpremijerno bit izvedena predstava "Peer Gynt", velikog norveškog pisca Henrika Ibsena, a domaćini uzvanicima, članovima diplomatskog zbora akreditirani u Reapublici Hrvatskoj, bit će Veleposlanstvo kraljevine Norveške. Ambiciozan, složen i izazovan zadatak, kao što je postavljanje "Peer Gynta" na pozornicu, povjeren je makedonskom redatelju Aleksandru Popovskom, a u ulozi Peera Gynta vidjet ćemo Ozrena Grabarića, a u predstavi igraju i Alma Prica, Dijana Vidušin, Nataša Janjić, Ivana Roščić, Ksenija Pajić, Nenad Cvetko, Sven Šestak, Hrvoje Klobučar, Mladen Vasari, Božidar Boban, Ranko Zidarić i Filip Šovagović.

Preminuo Drago Meštrović Foka

05. 03. 2010.

U četvrtak, 4. ožujka 2010., u Zagrebu je, u 67. godini života preminuo Drago Meštrović Foka, hrvatski glumac, dugogodišnji član ansambla kazališta "Gavella". Drago Meštrović Foka rođen je u Sarajevu 16. travnja 1943. Srednju školu završio je u Osijeku, a Akademiju kazališne umjetnosti u Zagrebu. U stalnom angažmanu u kazalištu "Gavella" je bio od 1967. godine. Kazališni ga gledatelji pamte po ulogama u "Heretiku" Ivana Supeka, "Minigolfu" Slobodana Šnajdera, "Pričama iz Bečke Šume" Ödöna von Horvatha , "Höldrelinu", Petera Weissa, "Drami bez naslova" Antona Pavloviča Čehova, "Zagrljaju", Ranka Marinkovića, "Ospicama" Ivana Vidića, te "Zoološkoj priči" Edwarda Albeeja. Drago Meštrović je 1996. odlikovan Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića za osobite zasluge u kulturi. Ispraćaj Drage Meštrovića Foke bit će u utorak, 9. ožujka 2010. u 10,00 sati u krematoriju na Mirogoju.

Gostovanje Drame Slovenskog narodnog gledališča Ljubljana u kazalištu "Gavella"

01. 03. 2010.

U subotu, 6. ožujka 2010. u 19,30 sati, u kazalištu "Gavella" gostuje Drama Slovenskog narodnog gledališča iz Ljubljane s predstavom "Brod za lutke" Milene Marković, u režiji Aleksandra Popovskog. Fragmentarnost, mitologičnost, arehitipovi, ispovijed, igra... - "Brod za lutke" sugestivan je kazališni doživljaj, putovanje na kojem nas - mada ćemo možda i pomisliti kako smo na poznatom terenu - očekuje neočekivano. Kostimografiju predstave potpisuje Jelena Proković, scenografiju NUMEN, glazbu makedonska skupina Foltin, a igraju Barbara Cerar, Iva Babić, Katja Levstik, Igor Samobor, Matevž Müller, Klemen Slakonja, Tina Vrbnjak i Valter Dragan.

"Peer Gynt" na sceni kazališta "Gavella"

28. 02. 2010.

Početkom ožujka, točnije 11. ožujka u kazalištu "Gavella" održat će se premijera predstave "Peer Gynt" Henrika Ibsena. Ambiciozan, složen i izazovan zadatak,kao što je postavljanje "Peer Gynta" na pozornicu, povjeren je makedonskom redatelju Aleksandru Popovskom, koji je za prošlog "boravka" u teatru u Frankopanskoj na našoj pozornici iza sebe ostavio Shakespeareov "San Ivanjske noći", predstavu koja je u međuvremenu i kod publike i kod kritike naišla na sjajan prijem, dosad osvojivši čak 11 nagrada na festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu.

Iznimno danas skraćeno radno vrijeme blagajne

26. 02. 2010.

Zbog iznimnih okolnosti, danas, 26. veljače 2010., blagajna s radom počinje u 12,00 sati. Sve informacije možete dobiti u propagandi kazališta na telefon 4864 601 ili na www.gavella.hr. Hvala vam na razumijevanju.

Svečana 50. izvedba predstave "Mećava"

12. 02. 2010.

U utorak, 16. veljače 2010. u 19,30 sati, u kazalištu "Gavella" odigrat će se svečana 50. izvedba predstave "Mećava", nastale po pripovijetci Aleksandra Sergejeviča Puškina, u režiji Aleksandra Ogarjova. Puškinova "Mećava" opsegom je nevelika ali značenjima bogata pripovijetka, koja govori o sudbini, kazni i milosrđu, odvodeći nas u svijet romantične Rusije i istovremeno nam progovarajući o nama samima. U "Mećavi" su se "izgubili" Nataša Janjić, Franjo Dijak, Mladen Vulić, Antonija Stanišić Šperanda, Slavica Knežević, Darko Milas i ostali članovi teatra u Frankopanskoj. Aleksandr Ogarjov je ujedno autor dramatizacije, prema prijevodu Irene Lukšić, kostimografiju i scenografiju potpisuje njegova sunarodnjakinja Vjera Martinova, koreograf je Mark Boldin, a glazbenu obradu potpisuje Davor Rocco.